2012. november 28., szerda

Gasztroblogger és a gesztenye találkozása


Nagyon szeretem a gesztenyét, minden formában, de a sült gesztenye a téli esték hangulatára emlékeztet. Nagyon finomakat ettünk és ittunk, kellemes hangulatban. Az egyik képen a háttérben, a férjem is látszik és belőlem is egy kicsi darab. Mindenkinek ajánlom a gesztenyés ételeket!

A gesztenyeszezont népszerűsítendő került sor a LucullusBT első nagy szelídgesztenye-kóstolójára Budapesten, a patinás Uráni Filmszínház kávézójában. Az esemény együttműködő partnere a prémium gesztenyés termékeket gyártó Prima Maroni Kft. volt.

“A gesztenye – a világ egyik legcsodálatosabb gyümölcse ” – mondta el az eseményen Schweickhardt György, a családi tulajdonban lévő Prima Maroni Kft. ügyvezetője, cukrászmester, aki mintegy 35  éve foglalkozik gesztenyével. “Tápláló és egészséges, bár héjas gyümölcs,  összetétele mégis a zöldségekéhez áll a legközelebb. Jelentős mértékben tartalmaz élelmi rostot, B1, B2, B6, C, E vitaminokat, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is.  Kalóriatartalma viszont alacsony. A szelídgesztenyéből készült ételek bármely korosztály egészségmegőrző étrendjébe illeszthetőek, a gesztenye korszerű tápanyag, amit több ezer éve ismer az emberiség. Fogyasztása  jót tesz vérszegénység és erőtlenség esetén, a sportolóknál pedig jól pótolja az energiát és ásványi anyagokat. A gesztenye a ma rendkívül népszerű Paleo-étrend fontos részét is képezheti” – tette hozzá a vállalat vezetője.
“Örömmel tölt el minket, hogy a Prima Maroni Kft. bennünket kért fel néhány vadonatúj, a piacra még be sem vezetett termékeinek tesztelésére, azokból és hagyományos gesztenyéből sós-és édes gesztenyedesszertek, csokoládék megalkotására” – mondta el az egyetemes gasztronómiát 10. éve népszerűsítő Lucullus BT gasztronómiai egyesület alapító/elnöke, Turóczi Gábor.

Az eseményen debütált a vállalat két vadonatúj terméke: a gyorsfagyasztott gesztenyés finomság diópürével és a gyorsfagyasztott gesztenyetorta.

A Maroni termékekből Király Anita, a Lucullus BT csokoládékészítője készítette el a desszerteket:

* sós gesztenyekenyér (gesztenyeliszt, szemes gesztenye, olíva)
* párna-grissini (grissini tészta, gomba, zsálya, szemes gesztenye, hagyma)
* macaron (gesztenyeliszt, gesztenyés-tejszín, gesztenyés sárgabarack jam)
* sweet kosárka (linzer tészta, gesztenyeliszt, meggy jam, édes gesztenyemassza)
* diós piskóta (diós gesztenyemassza, diós gesztenyehab, dió)
* gesztenyés trüffel (53%-os ghánai Elit csokoládé, szemes gesztenye)

Az édes termékekhez Petzold Attila sommelier egy 2011-es Tokaji Kései szüretelésű Hárslevelű bort társított, míg a sós desszertekhez a Takler pincészet 2012-es Szekszárdi Kékfrankos Rozét ajánlotta.

További információ:

Prima Maroni Kft. 

info@maroni.hu
Telefon: 061/277-7150
www.maroni.hu 
www.gesztenyemarci.hu

2012. november 26., hétfő

Pizzás kalács

Tészta: 45  dkg sima liszt
5 dkg kristálycukor
1 élesztő
2 dl tej
2.5 evőkanál olaj
1 vaníliacukor
1/2 sütőpor
1 tojás
pici só
A hozzávalókat jól ledolgozzuk, mintha kelesztett tésztát készítenénk. Félre tesszük és hagyjuk kelni 20-30 percig.
Addig elkészítjük a tölteléket:
500 ml paradicsomlé
2 tejszínízű pudingpor Dr.Oetker
kevés cukor, só
fűszerek: szurokfű, kakukkfű, bazsalikom, bors, 2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt

Megfözzük a  paradicsomlében a pudingot, és  még melegen habverővel belekeverjük a margarint.
A megkelt tésztát 4 felé osztjuk ugyanígy a tölteléket is és elkezdjük kinyújtani az 1 tésztát.
Kocka alakú tésztát nyújtunk és megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük. Elnyújtjuk a 2.tésztát, megtöltjük feltekerjük és a 2 db megtöltött kalácsot összefonjuk óvatosan.  A tetejét felvert tojással kenjük meg.
Ez a pudingos kalács féladagos receptje, a fele tésztából édeset, a másikból pizzásat szoktam készíteni. Mindkettőnek nagy sikere van

2012. november 19., hétfő

Kapucsino szelet

Hozzávalók: 6 tojás, 2 ek darált kávé, 5 ek főzött kávé, 10 dkg darált mogyoró, vagy dió, 9 ek rétesliszt, fél cs. sütőpor.
Krém: 1. 1 cs tejszinízű pudingpor, 4 dl tej, kikeverve 7.5 dkg margarinnal
2. 1 cs csokis pudingpor 2 dl kávé és 2 dl tej keverékéből megfőzve, kikeverve 7.5 dkg margarinnal
Máz olvasztott 100 g csokoládé, pici olaj.
A tojássárgáját kikiverjük a cukorral, beletesszük a kávékat, a mogyorót,  lisztet, és a sütőport.
A fehérje habot felverjük és óvatosan a tésztához keverjük. Előmelegített sütőben 170 fokon tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük a kétféle krémet, hagyományos módon pudingot főzünk, a csokisnál a tej felét kávéval helyettesítjük. Még melegen habverővel belekeverjük a margarint.
Ha tészta megsült, és kihűlt kettévágjuk és először a csokis kávékrémmel , majd a tejszines krémmel kenjük meg. Ráborítjuk a tészta másik felét és bevonjuk az olvasztott csokival. Néhány órára hűtőbe tesszük.

2012. november 15., csütörtök

Na, milyen gasztrobloggerrnek lenni?



Ökörszívvel, csirkelábbal Wangnál lett kilencéves a Lucullus BT
 


Tradicionális-sokfogásos kínai ebédre került sor Wang mester Gizella úti kínai éttermében, amely fennállásának 3., míg a Lucullus  BT gasztronómiai egyesület a 9. születésnapját ünnepelte. Az ebéden Wang mester bemutatta étlapjának új ételeit is: egy ötkincs-csülkös kondért, a “nagypapa átértelmezett kedvencét” (csirkeláb & sertésfül zöldségekkel), a Ge-shan csirke módjára készült sült rákot, és a thai-paprikás csirkecomb-darabkákat. Az ünneplésről nem hiányozhattak a megszokott kedvencek sem: így az ökörszív & pacal kombó, a pirított tészta, a zöldhagymás kacsa és a yo cai zöldség.
A résztvevők részesei lehettek egy kínai tésztahajtogató shownak is, ahol legalább ötféleképpen nyújtották az – egyébként Kínából eredeztethető – tésztát; a legérdeklődőbbek pedig betekinthettek Wang mester konyhájába is. "Mi mindent megmutatunk A-tól Z-ig, nemcsak az ételt, hanem annak készítési helyét, módját is" - mondta el a már két évtizede Magyarországon élő kínai mesterszakács.
A Lucullus BT, amely 9. éve népszerűsíti itthon az egyetemes gasztronómiát és az ételeken keresztül ismerteti meg a nemzeti kultúrákat - részletesen bemutatta az ötezer éves KÍNAI KONYHÁT kulturális szempontból, amely olyan, mint maga az UNIVERZUM – sokoldalú és végtelen. 
Az eseményen szó esett a kínai konyha történetéről, étkeiről, legjellegzetesebb fűszereiről, asztaltiszteleti szokásairól is.
"A kínaiak sokan esznek, sokfélét, és mindezt körasztalnál, bambuszpálcikával, és csészés rizzsel. Mi ez, ha nem világérdekesség, amit kutya kötelességünk bemutatni más kultúrák képviselőinek?" - mondta el Turóczi Gábor, a Lucullus BT boldog elnöke.
Az ünnepi tortát Király Anita, a Lucullus BT csokoládékészítője "követte el", amelyben a szezámmag, a gyömbér és a karamella domináltak.

Aki szeretné végigenni a lent felsorolt menüt, az december 12-13-14-én megteheti ezt a Lucullus BT
szervezésében.
 
sertésoldalas jégcsapretek-leves
kínai tavaszi tekercs
gőzölt húsos táska szezámolajos-szójaszószos mártással
"nagypapa átértelmezett kedvenc" sertésfül & csirkeláb kombó
étvágygerjesztő zellersaláta
fekete fafüle gombasaláta
házi ötkincs-csülök kondér – illatos omlós gombával
zöldhagymás kacsa
jo cai (vagy pak csoi) zöldség
Wang pirított tészta
hirtelen sült rák Ge shan módra
thai paprikás csirkecomb darabkák
házi tofu-sertés variáció
szezámmagos gombóc
 
További info:
 
Lucullus BT
http://lucullus.blog.hu

Egyszerű gyors kalács


50 dkg liszt, 3 dl tej, 5 ek cukor, 5 dkg vaj, 1 cs élesztő. Kenéshez  kevés tej.
Kelesztőgépben tésztát dagasztunk, majd hagyjuk kétszeresére kelni. 2 fonatot készítünk és összefonjuk. Tejel megkenjük, előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.  A sütőbe tegyünk egy tálba vizet, hogy ne száradjon ki a tészta. Lehet a felét kakaósra készíteni és úgy összefonni, esetleg kakaós tejjel megkenni.

2012. november 5., hétfő

Egyre jobb gasztrobloggernek lenni!


Két eseményen is részt vehettünk a közelmúltban:
1. Új csokoládémanufaktúrát avatott Angyalföldön a kézzel készült, sok millió variációban összeállítható, személyre szabható magyar sikercsokoládé – a chocoMe. Az avatóünnepség résztvevői már az új üzemben kóstolhatták meg a chocoMe karácsonyi kollekcióját, illetve részt vehettek egy olyan üzemlátogatáson is, ahol a chocoMe csokoládék készítésének minden fortélyát megtekinthették.
 
2. Folytatódott a Lucullus BT és a TableFree.hu “intelligens asztalfoglalási rendszer” közös világmegismerő, étel- és étterem bemutató projektje,  a “TableFree Világkonyha”. A szervezők hűek maradtak az eszméhez, hogy az “ételeken keresztül ismerjék- és ismertessék meg a világot”.
TableFree.hu portál “Éttermi Napok” rendezvénysorozatán vehettünk részt, a Gresham Palotában és a Nad'or Boutique Bárban. Mindkét hely remek volt, ízletes ételekkel, és különlegességekkel. Sok hasonló étterem vesz részt az egyhetes november 14-21 közötti akcióban 3000 és 5000 Ft-os menüajánlattal.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti