Oldalak

Adománybolt

2009. január 15., csütörtök

STOLLE (KALÁCS)

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 tojás, 4 dkg élesztő, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 15 dkg rumban áztatott mazsola, (lehet bele tenni még diót, mandulát, mogyorót, különféle szárított gyümölcsöket) 1 mk. őrölt fahéj. A tészta bevonásához: 10 dkg olvasztott vaj és 10 dkg porcukor.
Tálban összekeverjük a liszt 1/3-át a cukros langyos tejben felfutatatott élesztővel és kétszeresére, kelesztjük. Utána bele teszünk 12 dkg vajat és többi hozzávalót lassanként a megmaradt lisztet, és addig dagasztjuk, míg el nem vélik az edény falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és olvasztott vajjal átsimítjuk, összehajtogatjuk és megformáljuk kb. olyan, legyen, mint a püspökkenyér csak kétszer olyan magas. Ismét kelesztjük, de rövid ideig, majd olvasztott vajjal bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ha kivettük még forrón megkenjük olvasztott vajjal és porcukorral felváltva, ettől ropogós réteg lesz, rajta és tovább eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése