Oldalak

Adománybolt

2009. február 6., péntek

KARÁCSONYI KOSZORÚ (HÚSVÉTRA IS)

1 kg liszt, 1/2 l tej, 6 evőkanál cukor, 1/4 kg vaj vagy margarin, 1 csomagélesztő, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál só, 1 csomag gesztenyemassza.
A koszorú valójában hagyományos kelt tészta, amelynek egyetlen trükkje van: forró tejben kell felolvasztani a cukrot és a margarint. Ha kihűlt, beletesszük az élesztőt, és langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük. Ezután dolgozzuk bele a tojásokat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd újból kelni hagyjuk. Utána átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtölthetjük gesztenyével (vagy dióval, mákkal, meggyel – kinek mi a kedvence) és mazsolával, de nem szabad nagyon lédúsnak lennie. Feltekerjük, és egy kis lecsípett tésztából vékony sodrattal, mazsolával feldíszítjük. Újból pihenni hagyjuk, majd megkenjük egy egész tojással, és csak ezután tesszük a sütőbe: először felső, majd alsó, végül középső lángon célszerű sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése