Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta
Krém: 5 tojás, 8 ek cukor,5 ek liszt, 1 l tej, vaníliás cukor vagy kikapart vanília rúd belseje
4 dl tejszín, 3 ek cukor, 2 lap zselatin
Máz: 1 g instant kávé, 200 g cukor, 70 g vaj, 4-5 evőkanál tej.
A leveles tésztát kinyújtjuk, két lappá és villával megszurkálva megsütjük.
A tojásfehérjét 3 ek cukorral gőz fölött habbá verjük.
Az 5 tojássárgáját 5 ek liszttel 5 ek cukorral és 2 dl tejjel 2 vaníliás cukorral kikeverjük. Közben 8 dl tejet felteszünk forrni a tűzre. Amikor a tej forr, belekeverjük habverővel a tojásos masszát. Addig főzzük, amíg pöfögős lesz, akkor belekeverjük a fehérje habot is. 2-3 percig kevergetve főzzük.
Egy magas falú tepsibe tesszük az egyik megsült lapot és még melegen rásimítjuk a krémet. 30 percet várunk, amíg kihűl. A tejszínt a cukorral felverjük, belekeverjük a pici vízzel megmelegített, de langyos zselatin lapokat. A tejszínhabot a krém tetejére kenjük.
A másik lapot előre felkockázzuk, de úgy hogy azért egyben maradjanak.
Elkészítjük a mázat. A tejbe belekeverjük az instant kávét és a cukrot és sűrűre főzzük. Még melegen géppel belekeverjük a vajat, addig amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Rákenjük a felkockázott lapra. Ezt a lapot a tejszínhab tetejére fektetjük. Hűtőben 1 éjszakára állni hagyjuk, amíg megdermed.
A krém sajnos nem jött be! Marhaság a gőz fölött felvert habot a "még forró tojásos masszába" belekeverni és tovább főzni még 2-3 percig. Ettől ugyanis jól összeesik a krém és majdnem hígfolyós lesz. Jó sok mutatvánnyal lehet valamilyen elfogadható formába hozni.
VálaszTörlésEnnél jobb, ha a parasztasszonyokat követve a megfőtt, lehűtött masszába keverjük a gőz fölött felvert, lehűtött habot. Így jól működik a dolog, a leírt módszer nekem csak bajt okozott.
Micu