Tészta 30 cm formához: 160 g finom liszt, 20 g keményítő, 110 g felkockázott (mélyhűtött) vaj, 1 tojás sárgája,1 ek. kristály cukor/édesítő,1 tk. só,1 rúd vanília, vagy vanília aroma
Csokoládé töltelék: 500 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam) 300 ml tejszín,3 ek. konyak, 100 g vaj, 2 tojás, 1 rúd vanília, 1 kk. só
Csokoládé bevonat: 300 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam), 150 ml tejszín, 1 ek. vanília aroma
A tésztát a robotgépben a kés segítségével készítem el. A lisztet átszitálom, és összekeverem a keményítővel, a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vajat. A gép kb. 1 perc alatt gyönyörű tésztát varázsol belőle, amit aztán 20-30 percre a mélyhűtőbe teszek pihenni. Amíg a tészta pihen bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A tésztát kinyújtom és feltekerem a sodrófára, hogy könnyebben beletehessem a formába majd alufóliával borítom be és sütő súlyokat teszek a fóliára (jelen esetben:kisebb pite formában:villa kanál). 10-15 perc sütés után félre teszem hűlni és leveszem a sütőt 150 fokra.
A tejszínben alacsony hőfokon felolvasztom a csokoládét. Amíg felolvad a csokoládé a tojások sárgáját habosra keverem vajjal és cukorral. A tojásfehérjékhez hozzáadom a sót és a vaníliát, majd kemény habot készítek belőlük.
Végül mindhárom krémet összekeverem és hozzáadom a brandyt is.
A pite tésztába öntöm és a már 150 fokos sütőben további 10-15 percig sütöm. A pite közepén a krémnek remegősnek kell maradnia ezért érdemes többször megnézni a sütés alatt.
A bevonat hasonlóképpen készül, mint a töltelék. A tejszínhez adom a vaníliát és a csokoládét, majd alacsony hőfokon összemelengetem őket. Amikor már szép homogén és fényes rákanalazom a csokis pitére. Mikor kihűlt a pite 6-12 órára a hűtőbe teszem összeérni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése