Oldalak

Adománybolt

2010. március 8., hétfő

A GBT-n kóstoltam meg Lekvároskukta céklás kuglófját és most jött el az ideje hogy megcsináljam, mert nekem nagyon ízlett. Először nem akartam elárulni miből készült ez a süt, de végül nem titkolóztam és így is a többségnek nagyon ízlett, főleg hogy csokikrémmel töltöttem meg. Nem lehet érezni a cékla ízét, nem kell tőle idegenkedni, szeritem nagyon különleges sütemény.

Céklás kuglóf

Céklás kuglóf
Hozzávalók: a formához vaj és liszt, 35-40 dkg főtt cékla (sütőben, fóliában sütöttem meg), 3 dl napraforgóolaj, 5 tojás, 28 dkg liszt, 3 csapott tk. sütőpor, 10 dkg kakaópor, 38 dkg cukor,1 zacskó vaníliás cukor
Vajjal kikenünk egy kuglófformát (2,5 literest ír a recept), liszttel meghintjük.
A megfőtt, feldarabolt céklát összeturmixoljuk az olajjal és egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
Keverőtálba öntjük a lisztet, a sütőport, a kétféle cukrot, meg a 10 dkg kakaóport és hozzáadjuk a céklás keveréket.
Simára dolgozzuk, majd a kuglófformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 fokon 45-50 percig sütjük.
A kész kuglófot 10 percig pihentetjük a formában.
Rácsra borítva teljesen kihűtjük.
Tortaformában sütöttem, félbe vágtam és csoki krémmel töltöttem.
Krém: 1 tojás, cukor, kakaópor, keserű csoki néhány kocka, margarin.
A margarin kivételével a többi hozzávalót addig melegítjük amíg a cukor és a csoki fel nem olvad. Megvárjuk míg egy kicsit hűl és belekeverjük a margarint. Géppel jól elkeverjük és a tortába kenjük. Rátesszük a tetejét és olvasztott csokival bevonjuk. Megszórhatjuk színes cukrokkal díszítésként.
(Megolvasztottam egy tábla csokit egy picike olajjal, ráöntöttem a kuglófra és megszórtam kandírozott narancskockákkal).