Oldalak

Adománybolt

2012. augusztus 19., vasárnap

Befőzések 2012

Elhatároztam hogy amiből csak lehet lekvárt, befőttet, szószt készítek. Idén tavaszra teljesen kiürült a kamra, nem maradt semmi tavaly nyárról. A mennyiséget is emelni kell. Ahova odaírtam hogy új olyat még nem csináltam.

Sajnos az eperről lemaradtam, de nagyon drága is volt, így ez kimaradt, na majd jövőre.

Bodza virág:

Bodza szörp

Meggy, szerencsére tudunk szedni magunknak elegendő mennyiséget férjem szülei jóvoltából. kb. 30 kg-t

Meggy lekvár és dzsem

A meggyet kimagozzuk és összeturmixoljuk, kilónként max. 30 dkg cukrot teszünk bele. 

A lekvárhoz addig főzzük míg kellően besűrűsödik.

A dzsemhez én vagy Dzsem fixet vagy más zselésítő anyagot eszek bele, volt hogy csak simán zselatint raktam a lekvárba.

A forrón üvegekbe töltött lekvárokat 5 percre fejre állítom és hűtőtáskába teszem a kész forró üvegeket, és ott hagyom őket kihűlni. Minden lekvár és dzsem készítésnél igy csináltam. 

Meggy befőtt(Új)

A leszárazott meggyekkel teleraktam egy befőttes üveget, jól le is nyomkodtam. Nagyon jól lezártam. a kuktába tettem vizet bele egy konyharuhát és az üvegeket bele állítottam, kb. 20 percig gőzöltem, a kuktában hűlt ki. Jó sok levet eresztett, és azóta is figyelem, bár néhol kilátszik a léből a meggy, de teljesen egészséges semmilyen erjedés penészedés nem indult meg.

Következett az sárgabarack, sajnos a málna és többi bogyós gyümölcs számomra nem hozzáférhető (ár).

Szedd magad sárgabarack 26 kg

Sárgabarack lekvár

Ugyan úgy készül mint a meggy lekvár max. 30 dkg cukorral kilónként.

Szedd magad sárga húsú őszibarack 13 kg

Őszibarack dzsem

Paradicsom a piacról 11 kg, paprika 3 kg 

Lecsó fagyasztva(Új)

5 nagyobb hagyma apróra vágva, bele a 3 kg felvágott paprika, félig megpárolni, és bele 1,5-2 kg paradicsom, (ki hogyan szereti, mennyire legyen paradicsomos)készre főzni. Lehet bele tenni pici sót és piros paprikát. Adagokban zacskózva lefagyasztani.

Paradicsom püré natúr(Új)

Ugyanúgy készült mint a meggy befőtt, az összeturmixolt paradicsomot, (lehetne passzírozni, de nekem nincs,még be kell szereznem egyet) üvegekbe töltjük és 20 percig kuktában gőzöljük.

Fűszeres paradicsom mártás  

Sikerült a környéken szedni bodzabogyót 2,5 kg lett a leszemezés után.(Nagyon nagy munka)

Bodza bogyó dzsem (Új)

A bodza bogyókat összeturmixoltam és cukorral és a zselésítővel összefőztem. A többi ugyanaz mint a meggynél. Vigyázzunk a magok ne kerüljenek bele, mert mérgező lehet!

Sikerült bio szilvát venni, állítólag nem volt permetezve, elég apró szemű de jó ízű, talán még érhetett volna egy kicsit, mert majdnem 2 napig készült.

Szilva lekvár (Új)

A szilvát kimagoztam és az alma ecettel kikent nagy fazékba tettem 100 fokra állítottam a sütőt, és kb 8 órát ment nappal, majd éjszakára lejjebb vettem 60 fokra. Reggel 9 óra felé visszaállítottam 100 fokra, ebéd körül meguntam mert nem állt össze lekvárrá, összeturmixoltam megkóstoltam és a kb 50 dkg cukrot tettem bele, majd még 4 órára visszatettem a sütőbe. Üvegekbe mertem és a hűtő táskában pihen. A lábost kinyalva jó lesz!

Sárgabarackos és szilvás gombóc lefagyasztva

A gombóc receptje: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 pizza és tészta könyvből van

1,5 kg krumpli héjában főzve, hámozva átnyomva. kb 500 g finomliszt a krumplitól függ, mennyit vesz fel. pici olaj, só.

A tésztát jól összegyúrjuk és kinyújtjuk vékonyra majd tégla lapokat vágunk belőle és közepébe cukros fahéjas fél szilvát(sárgabarackot, vagy bármilyen más gyümölcsöt) teszünk. gombócokat formálunk. Ebből lesz annyi, hogy egy adagot ki is főzhetünk és megehetjük a többit lefagyaszthatjuk. Egy tálcára ami befér a mélyhűtőbe egymás mellé rakjuk a gombócokat, de ne érjenek össze. betesszük a mélyhűtőbe ha megfagytak adagonként bezacskózzuk. Nektarinnal is készült gombócom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése