Oldalak

Adománybolt

2013. május 3., péntek

Igazi fehér kenyér

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:250 ml víz
250 g Bl 55 liszt
15 g élesztő
Ezt is géppel dagasztottam össze.

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 g BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 g élesztő+ a kovász

Beteszek minden hozzávalót a  kenyérsütőgépbe.Elég nagy mennyiség az én gépem alig bírta.  Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd kelesztő tálba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom  (nem lisztezem), átgyúrom, és visszateszem a tálba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alul felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

Eredeti recept itt http://szanter.blogspot.hu/2012/10/a-tuti-jo-kenyer.html

Fotó legközelebb, mert túl finom lett hamar megettük!