Oldalak

Adománybolt

2014. március 20., csütörtök

Camembert sajt házilag 1. kisérlet!

4 liter tejből 3 db camembert sajt készült. A penészkultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe.A boltban vásárolt camembert sajtról lekapartam a penészréteget egy kevés langyos vízben feloldom a bekeverés előtt 20-30 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak. (Pasztőrözéskor kalcium-klorid hozzáadása szükséges a tej megfelelő alvadása érdekében.) A tej beoltási hőmérséklete 30-33 °C. Oltó mennyisége: 1.2 ml bio folyékony oltó. Viszonylag hosszú alvadási idő következik. Az alvadékot nagyra, 3x3 cm kockákra vágom, majd ismét pihenés következik. A nagyra vágott alvadék rögökben sok savó marad, többek között ezért lesz lágy a sajttésztánk. A pihenés alatt a savó elkezd kiválni az alvadékból. Ezt a savós alvadékot egy szűrő kanál segítségével óvatosan átszedjük a sajt formákba. Mivel lágy az alvadék, ezért az első forgatást sokára, 50-60 perc múlva tudom megtenni. Szárazon sóztam, és  mehet az érlelőbe. Az érés a lelke a camembert sajtnak! A penész nagyon szereti a magas párát, a gyakori légcserét és még a hőfokban is válogat. Szereti ha 14-16 °C veszi körül.  Egy fedeles torta tálba tettem a sajtjaimat és megfelelő pára tartalmat úgy értem el hogy egy gipszkarton darabot benedvesítettem ezt beállítottam sajtok mellé. Tökéletesen mükődőtt a hűvös kamrában. Naponta 2X forgattam a sajtokat és nedvesítettem a gipszkartont. A torta tál aljába zsírpapírt tettem, amit 2-3 naponta cserélni kellett.
Sajnos nem volt megfelelő formám ezért kicsit laposak lettek a sajtjaim de nagyon finomak. Kb 10 nap után teljesen érettek lettek, belül lágy krémes állaggal. Az illata elég intenzív most betettük a hűtőbe, hogy ne érjen tovább.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Kipróbálnám a sajtot, a 4 liter tejhez mennyi penészt kapirgáltál?
    köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Egy kicsi camemberről lekapartam az egész penész réteget.

    VálaszTörlés