Oldalak

Adománybolt

2014. április 26., szombat

Flódni

Tészta: (nagy gáz tepsinyi lesz)
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
6 tojás sárgája
2 dl fehér bor
Robotgéppel gyorsan összegyúrom, és 1-2 órát pihentetem a hűtőben.
Almatöltelék:
1 kg alma meghámozva,
3 ek. cukor
2 ek fahéj
1 dl fehér bor
Az almát a cukorral, borral, fahéjjal, megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Felfogom a lecsepegő bort, és azt használom a mandulához.
Mandula töltelék:
40 dkg mandula
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 dl bor
A diód durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfőzöm. Érdemes az édességét ellenőrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.
Máktöltelék:40 dkg mák darálva
2 citrom héja belereszelve
0,5 l baracklekvár
10 dkg cukor
1 dl bor
Felfőzöm, és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
1 kis üveg szilvalekvár

A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon folyós tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz adjunk hozzá többet.)
5 egyenlő részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesített reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket terítjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával és nagyon lassú tűzön 150 fokon  aranybarnára sütjük. Nekem 2.5- 3 óra kellet mire megsült. Jó ha egy napot állni hagyjuk akkor jól össze érnek az ízek.. Kockákra vágva tálaljuk. Nagyon kiadós finom sütemény. Nálunk ez volt a Húsvéti süti. "Sajnos" hamar megettük ezért nincs kép majd legközelebb!
Természetesen az eredeti receptben dió a töltelék.