25 g kukorica keményítő
250 ml tej
50 g vaj
70 g cukor
élesztő (fél csomag)
375 g finomliszt
A világos barna tésztához:
5 g cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál tej
1 mokkáskanál őrölt kardamom
A sötétbarna tésztához:
15 g cukrozatlan kakaópor
1 ek. tej
gondolatnyi tonkabab (vagy őrölt fahéj vagy vanília
A keményítőt és a tejet simára keverjük egy habverővel és lassú tűzön besűrítjük. Levesszük a lángról és hozzáadjuk a vajat. Addig kevergetjük tovább, amíg a vaj elolvad és a rántásba simul. Langyosra hűtjük.
Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, a cukorral és a porélesztővel. Ráreszeljük a narancs héját, és hozzáadjuk az összes rántást. Kézzel addig keverjük, amíg összeáll egy gombóccá, majd kitesszük a deszkára vagy a munkapultra és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor szép sima és selymes állagú elfelezzük. Az egyikből gombócot formázunk, a másikat ismét elfelezzük.
Kimérünk 5 g kakaóport és 1 mokkáskanál kardamomot és hozzáadjuk a teáskanál tejet. Elkeverjük, majd ezt a masszát az egyik negyed tésztába dolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg egyenletesen barna lesz, azután kis cipót formázunk belőle.
Szív alakú! |
Amikor a cipók megkeltek, egyesével 7-7 darabba vágjuk őket. Nem kell pontosan mérlegelni, elég szemre szétosztani. Lesz 3x7, azaz 21 darab tésztánk. Mindből kis golyókat formázunk a két tenyerünk között.
A kis tésztagolyókból 20 cm hosszúságú rudakat sodrunk (mind a 21-ből). Úgy ahogy szoktuk, magunk elé veszünk egy tésztát, a tenyerünkkel kilapítjuk, majd fentről kezdve szorosan lehajtogatjuk, végül a megfelelő hosszúságúra sodorjuk.
A sötétbarna rudakat egy nyújtófával olyan szélesre lapítjuk, hogy amikor a világos rudat a közepére tesszük a széleit felette össze tudjuk csípni. Ezután a fehér tésztát sodorjuk olyan szélesre, hogy az előzőleg elkészített barna tésztát a közepére téve a széleket összetudjuk felette csipkedni. A kész rudakat kissé megsodorjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 22 cm x 11 cm nagyságú sütőformát és a megformázott tésztarudakat belefektetjük. Én négy tésztát tettem alulra, hármat felülre, de talán szebb lett volna, ha alul kettő tészta, arra három, majd a tetejére megint kettő tészta kerül. Amikor kész egy fóliát borítunk rá és kb. másfél óra alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Én gőzös sütést választottam, helyette tökéletes megoldás, ha a tészta tetejét lepermetezzük vízzel közvetlenül a sütőbe kerülés előtt és a sütő belsejébe is befújunk párat. A sütési idő kb. 40 perc.
A kisült tésztát rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a kalácsra csorgatjuk. A tetejére durvára tört mogyorót és kandírozott narancsot szórunk.
A recept Limarától van.