Oldalak

Adománybolt

2017. március 23., csütörtök

Rakott kelkáposzta

1 fej kelkáposzta, 0.5 kg darált hús, 2 fej hagyma, 0.5 kg rizs, 2 db 450 g tejföl
1 tepsinyi adag lesz belőle.
A kelkáposztát nagy darabokra vágjuk hogy ne szívja meg magát vízzel főzés közben. torzsáját kiszedjük. Sós vízben megfőzzük a leveleket. Ha megfőtt leszűrjük.
Közben elkészítjük a darált húst. a hagymával pörköltet készítünk sok szafttal.
a rizs megfőzzük és összekeverjük a pörköltes hússal. egy kis szaftot hagyunk a végére locsolni.
Összerakás: alulra egy kis szaftot teszünk, erre jön egy kevés kelkáposzta majd tejföl. A rizses hús következik erre kelkáposzta és sok-sok tejföl. Ha marad mehet egy kis szaft(nekem elfogyott).
180 fokon pirosra sütjük.


Puncsos tejfölös süti

Hozzávalók:
Tészta:  
5 tojás, 5 ek cukor, 5 ek víz, 10 ek liszt, pici sütőpor, 3 ek olaj 3-4 ek kakaó
Puding: 
1 cs puncs ízű pudingpor, 3 ek cukor, 0.5 l tej
Tető:
2 ek cukor, 100 g tejföl

Egy kis hideg tejben elkeverjük a puncs pudingot, és a maradék tejet a cukorral a tűzhelyre helyezzük. A forró tejbe beleöntjük a puding port és pudingot főzünk belőle.
A tojássárgáját cukorral kikeverjük, vizet és olajat adunk hozzá.  A tojásfehérjéből kemény habot készítünk.
A tojássárgájából kapott krémet óvatosan elkeverjük lisztel, sütőporral és a tojásfehérjéből készített habbal. A tészta 1/2-át elkülönítjük, és kakaót keverünk hozzá.
Felváltva kanalanként rakosgatjuk bele a  világos tészta masszát, és a kakaós masszát.
A tésztára kanállal "rádobáljuk" a megfőzött pudingot.
180°C-nál kb. 30 percig sütjük. Hurkapálcikával átszúrva megnézzük, hogy a sütemény megsült-e (ha a végére ráragad a nyers tészta, akkor még nincs kész).
A süteményre szétkenjük a tejfölös krémet.

2017. március 2., csütörtök

Mákos krémes


Tészta: 3 tojás 3 ek tej, 3 ek zabliszt 3 ek liszt, 6 ek cukor, pici sütőpor, citromhéj,1 ek olaj
Krém: fél liter tej 3 ek kukoricakeményítő, 10 dkg mák, 5 dkg cukor, citromhéja
fél üveg meggylekvár

A tészta hozzávalóit robotgéppel kikeverjük szilikonos tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük. Közben elkészítjük a krémet. a tejet a cukorral, vaníliával felmelegítjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a mákot és sűrűre főzzük mint egy pudingot. Ha tészta megsült egy fakanál nyelével lyukakt fúrunk bele és megkenjük meggy lekvárral úgyhogy a lyukakba is kerüljön. Majd mehet rá a mákos krém. Megvárjuk míg kihűl. Jól sikerült mákos krémes és gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni.