Hozzávalók: 6 tojás, 4 ek víz, 10 ek cukor, 10 ek liszt, pici szódabikarbóna kakaópor
cukrozott meggy, 2 cs vaníliás pudingpor, 1 cs csokis pudingpor, 1.5 l tej, 6 ek cukor
Tejszínhab
6 tojássárgáját kikeverjük a cukorral és vízzel.Belekeverjük a lisztet, a kakaót és a pici szódabikarbónát. A fehérje habot keményre verjük. Óvatosan a kakaós masszához keverjük. Szilikonos tepsiben készre sütjük. Nekem 2 tepsi lett belőle.
Közben elkészítjük a pudingokat, a csomagoláson leírtak szerint.
A kész piskótát kockákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük. Megszórjuk meggyel, ráöntjük a pudingok felét, felváltva a csokisat és a vaníliásat. Újra piskóta, meggy, puding. Lehet belecsurgatni egy kis meggylekvárt is.
Ha kész hűtőbe tesszük egy pár órára. Tejszínhabbal tálaljuk.
Nagyon finom, hétvégén csináltam, gyorsan elfogyott. a pudingok arányát lehet változtatni, nekem most így volt itthon hozzá porom. Lehet 2 csoki 1 vanília is. úgy is finom lehet.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Oldalak
▼
Adománybolt
▼
2010. október 20., szerda
2010. október 2., szombat
Házi kifli
Hozzávalók:
68 dkg liszt
2,5-3 dkg élesztő
1,5 dkg só
2 dkg kristálycukor
2 dkg olvasztott vaj
4,5 dl langyos tej
Szezámmag/nagy szemű só/reszelt sajt
1. 1,5 dl tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és összekeverjük őket a maradék 3 dl tejjel. Ha kész, hozzáadjuk az élesztős tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Jó meleg helyen kelesztjük egy órát.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
3. Ha megkelt a tészta, 3 részre szedjük és minden egyes gombócból kb. 15x40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk, amit cikk-cakkosan háromszögekre vágunk. 7-8 darab háromszög jön ki egy gombócból. A háromszögeket szélesebbik végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk.
4. 15-20 perc alatt sülnek meg a kiflik.
Néhánynak a közepébe tettem egy kis reszelt sajtot, és gyerekeim kívánságára baracklekvárt. Nagyon jó lett így is.
Természetesen elsőre 1 adagot csináltam, de második alkalommal már dupla adagból sütöttem, mert nem volt elég az egy adag kifli.
Forrás: Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények
68 dkg liszt
2,5-3 dkg élesztő
1,5 dkg só
2 dkg kristálycukor
2 dkg olvasztott vaj
4,5 dl langyos tej
Szezámmag/nagy szemű só/reszelt sajt
1. 1,5 dl tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és összekeverjük őket a maradék 3 dl tejjel. Ha kész, hozzáadjuk az élesztős tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Jó meleg helyen kelesztjük egy órát.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
3. Ha megkelt a tészta, 3 részre szedjük és minden egyes gombócból kb. 15x40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk, amit cikk-cakkosan háromszögekre vágunk. 7-8 darab háromszög jön ki egy gombócból. A háromszögeket szélesebbik végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk.
4. 15-20 perc alatt sülnek meg a kiflik.
Néhánynak a közepébe tettem egy kis reszelt sajtot, és gyerekeim kívánságára baracklekvárt. Nagyon jó lett így is.
Természetesen elsőre 1 adagot csináltam, de második alkalommal már dupla adagból sütöttem, mert nem volt elég az egy adag kifli.
Forrás: Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények
Almás-habos süti
Hozzávalók egy 0,5 kg rétesliszt, 25 dkg sütővaj, 15 dkg porcukor, 5 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 kg alma, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag ( kb. 20g) fahéjas cukor, fél citrom.
Mérje ki a réteslisztet, tegye egy tálba, szórja hozzá a sütőport és keverje el a liszttel. Most tegye hozzá a szoba hőmérsékletű sütővajat, a tojások sárgáját, keverje el az alapanyagokat majd gyúrja össze a tésztát. A készre gyúrt tésztából vegye el kb. az 1/3 - át és tegye a hűtőszekrénybe.
15 dkg porcukrot szórja a tojásfehérjékhez és egy konyhai robotgép segítségével keverje mindaddig míg a porcukor elolvad és a hab simává, selymessé, fényessé nem válik. További felhasználásig tegye hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt alsó/felső sütési üzemmódban 175ºC fokra! A kétharmad rész tésztát nyomkodja bele a tepsi aljába úgy, hogy megközelítőleg mindenhol egyforma vastag legyen.
Az almás tölteléknek csak most álljon neki amikor a tészta már a tepsiben van. Alaposan mossa meg az almákat, hámozza meg és egy reszelő durvább részével reszelje le. Hogy az almák barnulását lassítsa, megöntözheti egy fél citrom levével. Az almareszelékhez szórja hozzá a fahéjas cukrot és jól keverje össze. A fahéjas almatöltelékkel borítsa be a tészta felszínét, majd a porcukros habot simítsa az almatöltelék tetejére. Most a félretett tésztát egy durva reszelő segítségével, egyenletesen elosztva reszelje rá az eligazított hab tetejére. Előmelegített sütőben, alsó/felső üzemmódban 175ºC fokon 35 - 40 perc alatt süsse készre.
Gitta receptje
Mérje ki a réteslisztet, tegye egy tálba, szórja hozzá a sütőport és keverje el a liszttel. Most tegye hozzá a szoba hőmérsékletű sütővajat, a tojások sárgáját, keverje el az alapanyagokat majd gyúrja össze a tésztát. A készre gyúrt tésztából vegye el kb. az 1/3 - át és tegye a hűtőszekrénybe.
15 dkg porcukrot szórja a tojásfehérjékhez és egy konyhai robotgép segítségével keverje mindaddig míg a porcukor elolvad és a hab simává, selymessé, fényessé nem válik. További felhasználásig tegye hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt alsó/felső sütési üzemmódban 175ºC fokra! A kétharmad rész tésztát nyomkodja bele a tepsi aljába úgy, hogy megközelítőleg mindenhol egyforma vastag legyen.
Az almás tölteléknek csak most álljon neki amikor a tészta már a tepsiben van. Alaposan mossa meg az almákat, hámozza meg és egy reszelő durvább részével reszelje le. Hogy az almák barnulását lassítsa, megöntözheti egy fél citrom levével. Az almareszelékhez szórja hozzá a fahéjas cukrot és jól keverje össze. A fahéjas almatöltelékkel borítsa be a tészta felszínét, majd a porcukros habot simítsa az almatöltelék tetejére. Most a félretett tésztát egy durva reszelő segítségével, egyenletesen elosztva reszelje rá az eligazított hab tetejére. Előmelegített sütőben, alsó/felső üzemmódban 175ºC fokon 35 - 40 perc alatt süsse készre.
Gitta receptje