Hozzávalók: 6 tojás, 4 ek víz, 10 ek cukor, 10 ek liszt, pici szódabikarbóna kakaópor
cukrozott meggy, 2 cs vaníliás pudingpor, 1 cs csokis pudingpor, 1.5 l tej, 6 ek cukor
Tejszínhab
6 tojássárgáját kikeverjük a cukorral és vízzel.Belekeverjük a lisztet, a kakaót és a pici szódabikarbónát. A fehérje habot keményre verjük. Óvatosan a kakaós masszához keverjük. Szilikonos tepsiben készre sütjük. Nekem 2 tepsi lett belőle.
Közben elkészítjük a pudingokat, a csomagoláson leírtak szerint.
A kész piskótát kockákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük. Megszórjuk meggyel, ráöntjük a pudingok felét, felváltva a csokisat és a vaníliásat. Újra piskóta, meggy, puding. Lehet belecsurgatni egy kis meggylekvárt is.
Ha kész hűtőbe tesszük egy pár órára. Tejszínhabbal tálaljuk.
Nagyon finom, hétvégén csináltam, gyorsan elfogyott. a pudingok arányát lehet változtatni, nekem most így volt itthon hozzá porom. Lehet 2 csoki 1 vanília is. úgy is finom lehet.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2010. október 20., szerda
2010. október 2., szombat
Házi kifli
Hozzávalók:
68 dkg liszt
2,5-3 dkg élesztő
1,5 dkg só
2 dkg kristálycukor
2 dkg olvasztott vaj
4,5 dl langyos tej
Szezámmag/nagy szemű só/reszelt sajt
1. 1,5 dl tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és összekeverjük őket a maradék 3 dl tejjel. Ha kész, hozzáadjuk az élesztős tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Jó meleg helyen kelesztjük egy órát.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
3. Ha megkelt a tészta, 3 részre szedjük és minden egyes gombócból kb. 15x40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk, amit cikk-cakkosan háromszögekre vágunk. 7-8 darab háromszög jön ki egy gombócból. A háromszögeket szélesebbik végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk.
4. 15-20 perc alatt sülnek meg a kiflik.
Néhánynak a közepébe tettem egy kis reszelt sajtot, és gyerekeim kívánságára baracklekvárt. Nagyon jó lett így is.
Természetesen elsőre 1 adagot csináltam, de második alkalommal már dupla adagból sütöttem, mert nem volt elég az egy adag kifli.
Forrás: Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények
68 dkg liszt
2,5-3 dkg élesztő
1,5 dkg só
2 dkg kristálycukor
2 dkg olvasztott vaj
4,5 dl langyos tej
Szezámmag/nagy szemű só/reszelt sajt
1. 1,5 dl tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és összekeverjük őket a maradék 3 dl tejjel. Ha kész, hozzáadjuk az élesztős tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Jó meleg helyen kelesztjük egy órát.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
3. Ha megkelt a tészta, 3 részre szedjük és minden egyes gombócból kb. 15x40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk, amit cikk-cakkosan háromszögekre vágunk. 7-8 darab háromszög jön ki egy gombócból. A háromszögeket szélesebbik végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk.
4. 15-20 perc alatt sülnek meg a kiflik.
Néhánynak a közepébe tettem egy kis reszelt sajtot, és gyerekeim kívánságára baracklekvárt. Nagyon jó lett így is.
Természetesen elsőre 1 adagot csináltam, de második alkalommal már dupla adagból sütöttem, mert nem volt elég az egy adag kifli.
Forrás: Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények
Almás-habos süti
Hozzávalók egy 0,5 kg rétesliszt, 25 dkg sütővaj, 15 dkg porcukor, 5 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 kg alma, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag ( kb. 20g) fahéjas cukor, fél citrom.
Mérje ki a réteslisztet, tegye egy tálba, szórja hozzá a sütőport és keverje el a liszttel. Most tegye hozzá a szoba hőmérsékletű sütővajat, a tojások sárgáját, keverje el az alapanyagokat majd gyúrja össze a tésztát. A készre gyúrt tésztából vegye el kb. az 1/3 - át és tegye a hűtőszekrénybe.
15 dkg porcukrot szórja a tojásfehérjékhez és egy konyhai robotgép segítségével keverje mindaddig míg a porcukor elolvad és a hab simává, selymessé, fényessé nem válik. További felhasználásig tegye hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt alsó/felső sütési üzemmódban 175ºC fokra! A kétharmad rész tésztát nyomkodja bele a tepsi aljába úgy, hogy megközelítőleg mindenhol egyforma vastag legyen.
Az almás tölteléknek csak most álljon neki amikor a tészta már a tepsiben van. Alaposan mossa meg az almákat, hámozza meg és egy reszelő durvább részével reszelje le. Hogy az almák barnulását lassítsa, megöntözheti egy fél citrom levével. Az almareszelékhez szórja hozzá a fahéjas cukrot és jól keverje össze. A fahéjas almatöltelékkel borítsa be a tészta felszínét, majd a porcukros habot simítsa az almatöltelék tetejére. Most a félretett tésztát egy durva reszelő segítségével, egyenletesen elosztva reszelje rá az eligazított hab tetejére. Előmelegített sütőben, alsó/felső üzemmódban 175ºC fokon 35 - 40 perc alatt süsse készre.
Gitta receptje
Mérje ki a réteslisztet, tegye egy tálba, szórja hozzá a sütőport és keverje el a liszttel. Most tegye hozzá a szoba hőmérsékletű sütővajat, a tojások sárgáját, keverje el az alapanyagokat majd gyúrja össze a tésztát. A készre gyúrt tésztából vegye el kb. az 1/3 - át és tegye a hűtőszekrénybe.
15 dkg porcukrot szórja a tojásfehérjékhez és egy konyhai robotgép segítségével keverje mindaddig míg a porcukor elolvad és a hab simává, selymessé, fényessé nem válik. További felhasználásig tegye hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt alsó/felső sütési üzemmódban 175ºC fokra! A kétharmad rész tésztát nyomkodja bele a tepsi aljába úgy, hogy megközelítőleg mindenhol egyforma vastag legyen.
Az almás tölteléknek csak most álljon neki amikor a tészta már a tepsiben van. Alaposan mossa meg az almákat, hámozza meg és egy reszelő durvább részével reszelje le. Hogy az almák barnulását lassítsa, megöntözheti egy fél citrom levével. Az almareszelékhez szórja hozzá a fahéjas cukrot és jól keverje össze. A fahéjas almatöltelékkel borítsa be a tészta felszínét, majd a porcukros habot simítsa az almatöltelék tetejére. Most a félretett tésztát egy durva reszelő segítségével, egyenletesen elosztva reszelje rá az eligazított hab tetejére. Előmelegített sütőben, alsó/felső üzemmódban 175ºC fokon 35 - 40 perc alatt süsse készre.
Gitta receptje
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)