2024. augusztus 11., vasárnap

Hagymás máj almával


 Hozzávalók 2 adaghoz: 

 300 g csirkemáj • 200 g vöröshagyma • 2 db alma • 1,5 ek olívaolaj • só, bors • majoranna, babérlevél • 1 ek nádcukor • 10 g kókuszzsír • 300 g burgonya 

A hagymát karikázzuk fel, szedjük szeleteire. Az almát mossuk meg, vágjuk kb. 2 cm-es cikkekre. A májat csíkokra vágjuk fel. Borsozzuk be. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk negyedekre. Kevés olajra dobjuk rá a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal. Fedő alatt 10 percig lassú tűzön főzzük, néha kevergessük meg. Adjuk hozzá a majorannát és a széttépkedett babérlevelet és főzzük még kb. 10 percig puhára. Vegyük le a tűzről. Az almacikkek mindkét oldalát süssük meg kevés olajon, ehhez összesen kb. 5 percre van szükség. Mikor kész, szedjük át egy edénybe. A megmaradt olajra kanalazzuk rá a nádcukrot, kevergessük, várjuk meg, míg karamellizálódik. Ezt a keveréket locsoljuk rá az almára. A felcsíkozott májat kevés olajon kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk, ezután ízlés szerint megsózzuk. A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Egy nagyobb serpenyőben a májat a hagymával összepirítjuk 2-3 perc alatt, sűrűn kevergetjük. Rádobáljuk az almát, már nem keverjük, csak néhányszor összerázzuk az ételt és már tálalható is a sós burgonyával.    

2024. április 30., kedd

Kovászos ciabatta

Egy kedves barátnőmtől kaptam aktív kovászt, és.a bogrács gulyás mellé készült a ciabatta kb. négyszerese az eredeti receptnek.

500 g BL55
100 g aktív kovász
400 ml víz
12 g só
olíva olaj

A lisztet kimérem a dagasztó táljába és összekeverem 300 ml langyos vízzel, Picit pihentettem kb. 30 percet. Hozzá mértem a kovászt és a víz többi részét és 12 percig dagasztottam,. A tészta nagyon lágy, selymes és fényes volt. A dagasztási idő végén adtam hozzá csak a sót, nagyjából a 10. percben.

A tésztát áttettem egy olíva olajjal kikent tálba és lefedve szobahőmérsékleten 1,5 órát
pihentettem. Sütött a nap, ezért a tészta nagyon szépen buborékosodott. Télen ez akár 3-4 óra is lehet. A tésztát 20 perc után áthajtogattam, aztán 20 perc után megint (tehát összesen 2x a 1,5 óra alatt). Aztán a tálat lezártam és ment a hűtőbe 12-14 órára.

Miután óvatosan kiöntöttem a tésztát a jó alaposan lelisztezett munkalapra, széthúzogattam óvatosan, hogy a buborékos szerkezet nehogy megsérüljön.

Szétvágtam 4 felé, kicsit megcsavartam, aztán óvatosan áttettem őket a szilkon lappal kibélelt tepsire és hagytam szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelni egy órát. A tészták tetejét beliszteztem, mert így nem ragad bele a konyharuha. Egy óra elteltével pedig mentek a gőzös sütőbe, ahol 20-25 perc alatt 250 fokon szépen megsültek.


Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti