2015. február 19., csütörtök

Diétás túrótorta Valetin napra

15 dkg szőlőcukrot, 1 tk vanília por, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük.Tettem bele is pár darab epret. Ezt követően kapcsos tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én epret tettem) rakunk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető.

2015. február 9., hétfő

Házi kornspitz

200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g  pehelymix keverék
30 g bulgur 
20 g búzakorpa
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. árpa maláta szirup
1 tk. sikér
2 ek. lenmag
1,5 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander, 
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
100 g joghurt 
kb. 2,5 dl savó vagy víz
20 g friss élesztő
Egy tálba mértem az összes hozzávalót. Lehet kézzel, de lehet dagasztógéppel is összeállítani a tésztát. A tészta a dagasztás végén enyhén ragacsos lesz, ezért amikor cipó formára igazítjuk egy kevés liszttel körbesimítjuk. Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyenlő darabba vágjuk. A darabokat a kezünkkel ellapíttjuk, hosszúkás, ovális formára. A kilapított tésztát feltekerjük, mint amikor bagettet készítünk, minden tekerés után lenyomjuk.
Egy akkora edénybe, amiben a megformázott tészta elfér, kimérjük a magvakat, amiket kívülről szeretnénk rátenni:
2 ek. szezámmag
2 ek. köménymag
2 ek. napraforgó
2 ek. tökmag
A magok természetesen ízlés szerint variálhatóak. Egy  ecsettel vékonyan bevizezzük a tésztát, majd megforgatjuk a magkeverékben. Szilikonos tepsire sorakoztatjuk őket. Egy éles pengével azonnal be is vágjuk. 
A tepsit letakarjuk egy tiszta ruhával, amire kevés vízpermetet szórunk,hogy a tészta ne tudjon kiszáradni. Kb. 45-50 percig kelesztjük, míg a bevágások szépen szétnyílnak:
Alaposan lepermetezzük őket vízzel, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. 

Az eredeti recept

2015. február 4., szerda

Diónugátos tejcsokoládé és trüffelkrémes étcsokoládé bonbon

Nugát készítése:
50 g diót megpirítunk, majd finomra daráljuk, egy kávédarálón.  50 g csokit felolvasztunk, majd a diós keverékkel addig gyúrjuk míg összeáll az egész. Nem tettem bele cukrot így is elég édes lett. Lehet mandulából, mogyoróból készíteni, az igaz a török mogyorós nugát.
Csoki bonbon:
100 g tejcsokit gőz fölött felolvasztunk és belekeverünk 2 tk kakaóvajat addig kevergetjük amíg szépen vissza hűl kéz melegre. Tönkrement a beszúró hőmérőn így csak az érzékimre számíthattam.Nagyon klassz roppanós csokik lettek.
A formát kikenjük csokival úgy hogy mindenhová kerüljön. Pár percre a mélyhütőbe  tesszük. Beletöltjük a nugátkrémet és lefedjük a maradék csokival. Nekem maradt még ki egy kis olvasztott csokoládé ebből macska nyelveket csináltam. A macskanyelv forma egy ajándékba kapott desszertből maradt.
Újra betesszük a mélyhűtőbe, itt egy kicsit több időre van szükség hogy megszilárduljon a csokink. Szépen kijött a szilikonos formából és nagyon finom lett.
Csináltam trüffel krémes étcsokoládé bonbont is, az elkészítés ugyanaz csak a krém más.
Trüffel krém:
100 g tejszín 50 g keserű csoki, 30 g vaj, itt se tettem bele plusz cukrot. Ha nem gyerekeknek készül egy picike rum megbolondítja.
A tejszínt felmelegítjük és beleolvasztjuk a csokit, még melegen bele keverjük  a vajat. Hűtőben jól lehűtjük amíg szép krémes állagú nem lesz. Érdemes előző nap elkészíteni vagy jó pár órával előbb.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti