1. Curry: 3 ek koriander mag, 1 ek római kömény mag, 1 ek mustár mag, 1 tk kardamommag, 8 db szegfűszeg, 1 fahéj rúd, 3 db szárított chili, 1/4 tk reszelt szerecsendió, 1 ek őrölt kurkuma.
Az első 6 fűszert száraz serpenyőben 1-2 percig megpörköljük. Lehúzzuk a
tűzhelyről, hozzáadjuk a chilit, szerecsendiót és kurkumát. Mozsár törővel porrá törjük, vagy fűszerőrlővel eldolgozzuk.
Csípősebb lesz a currypor, ha adunk még egy chilit hozzá – ha az enyhén
csípős ízeket kedveljük, akkor csupán 1-2 db chilit alkalmazzunk.
2.Curry száraz: 2 evőkanál egész köménymag pirított, 2 evőkanál egész kardamommag pirított, 2 evőkanál egész koriander mag pirított, 1/4 csésze őrölt kurkuma, 1 evőkanál száraz mustár, 1 teáskanál cayenne bors
Helyezzük az összes összetevőt egy üvegbe és légmentesen zárjuk le. Rázzuk össze. Hűvös, száraz helyen, tartsuk 6 hónapig. Utána őröljük meg és ízesítjük vele az ételeket.
3. Sárga curry: 3 evőkanál koriander mag, 2 teáskanál római kömény, 1 teáskanál görögszéna mag, 1 teáskanál édeskömény, 1 teáskanál sárga mustármag, 2 teáskanál fehér bors, 6 egész szegfűszeg, 2 evőkanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt pirospaprika.
Helyezzük az összes összetevőt, kivéve a kurkumát és őrölt piros paprikát egy serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk amíg sötét lesz, körülbelül 12 perc.Vegyük ki és hűtsük le. Helyezzük a pirított hozzávalókat egy fűszer darálóba. Adjuk hozzá a kurkumát és a piros paprikát. Keverjük el jól.
4. Dukkah: 110g , mogyoró, 80g szezámmag, 2 evőkanál koriander mag, 2 ek római kömény, 2 tk frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál tengeri só pehely,
180 fokos sütőben pirítsuk meg a mogyorót míg lejön a héja. Vágjuk durvára.
A szezámmagot pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben, és adjuk a mogyoróhoz. A koriandert és római köményt 1-2 percig pirítsuk amíg illatozni nem kezdenek. majd hűtsük le és daráljuk meg. Keverjük a mogyoróhoz és a szezámmaghoz, sózzuk és frissen őrölt borssal szórjuk meg. Friss kenyérre csepegtessünk extra szűz olívaolajt és szórjuk a fűszerkeverékkel. Nagyon finom! Egyiptomi változatban tehetünk bele sótlan pisztáciát,a mogyorót mellé fele-fel arányban, Ízesíthetünk vele salátát, főtt tojást, zöldségeket, kenyeret.
5. Cajun fűszerkeverék: 2 tk római kömény, 2 tk koriander mag, 2 tk édeskömény, 2 tk édes paprika, 2 teáskanál mustár por, 2 tk hagyma por, 2 tk őrölt oregáno, 1/2 teáskanál fokhagyma por, Csipet cayenne bors.
A magokat 1-2 percig pirítsuk amíg illatozni nem kezdenek. majd hűtsük le és daráljuk meg. Keverjük össze a por alakú hozzávalókkal. Krumplit, csirkét, húsokat ízesíthetünk vele
5. Creol fűszerkeverék: 2 evőkanál vöröshagyma por, 2 evőkanál fokhagyma por, 2 evőkanál szárított oregáno, 2 evőkanál szárított bazsalikom, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál fekete bors, 1 evőkanál fehér bors, 1 evőkanál cayenne bors, 5 evőkanál paprika, 3 evőkanál só.
6. KFC panír csirkéhez: 1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál oregánó, 1 evőkanál őrölt zsálya,1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál majoránna, 1 1/2 teáskanál kakukkfű, 3 evőkanál barna cukor, 3 evőkanál száraz darált petrezselyem, 1 teáskanál bors, 1 evőkanál paprika, 2 evőkanál fokhagyma só, 2 evőkanál hagyma só, 2 evőkanál porított csirke húsleves, 1 cs paradicsomleves por
Keverjük össze a hozzávalókat, turmixoljuk vagy daráljuk le. Üvegben légmentesen lezárva sokáig eláll. a csirke darabokat listbe forgassuk, majd a ebbe a panír keverékbe.
7. Garam masala: Babérlevél, fahéj, bors, koriander mag, szegfűszeg, szerecsendió virág, kardamommag, édeskömény, gyömbér, (csípős paprika)
Szárazon pirítsuk meg és ha kihűlt őröljük meg, aki csípősen szereti tehet bele erős paprikát.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.