Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2009. június 28., vasárnap
PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 160 g liszt, 160 g cukor, 80 g olvasztott margarin, 1 vaníliás cukor,
Gyümölcsös: mazsola, aszalt vagy kandírozott gyümölcsök, csoki darabok, dió, mogyoró, mandula, müzli, puffasztott rizs, corn flakes, és bármi amit otthon találsz és illik bele.
Citromos: 1 citrom reszelt héja, és leve
Kakaós-kókuszos: kakaópor, kókuszreszelék, ebben az esetben kicsit kevesebb liszt kell bele, mert a kakaó sűríti a tésztát.
A fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük először a cukrot a kihűlt olvasztott margarint, a többi hozzávalót és legvégül a lisztet. Őzgerinc formába sütjük alacsony hőfokon. Tűpróbával nézzük meg megsült-e a belseje. A három féle változathoz háromszoros mennyiség szükséges.
Gyümölcsös: mazsola, aszalt vagy kandírozott gyümölcsök, csoki darabok, dió, mogyoró, mandula, müzli, puffasztott rizs, corn flakes, és bármi amit otthon találsz és illik bele.
Citromos: 1 citrom reszelt héja, és leve
Kakaós-kókuszos: kakaópor, kókuszreszelék, ebben az esetben kicsit kevesebb liszt kell bele, mert a kakaó sűríti a tésztát.
A fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük először a cukrot a kihűlt olvasztott margarint, a többi hozzávalót és legvégül a lisztet. Őzgerinc formába sütjük alacsony hőfokon. Tűpróbával nézzük meg megsült-e a belseje. A három féle változathoz háromszoros mennyiség szükséges.
2009. június 22., hétfő
PISKÓTA BOMBA
1 csomag készen kapható piskóta tekercs, baracklekvárral megkenni. Szeletekre vágni és egy kerek tálba a szeleteket bele tenni. Csoki pudingot főzni pudingporból egy kicsit sűrűbbre a szokásosnál. Ráönteni a tekercsekre. 1 éjszakára hűtőbe tenni.
2009. június 11., csütörtök
VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1kg marhahús, fél kg sárgarépa, 1-2 fehérrépa,, 1 karalábé, 1-2 krumpli, 2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só bors, babérlevél cukor, mustár, 1 nagy tejföl, pici liszt, ételízesítő, pici olaj.
A húst egészben hagyva egy pici zsiradékon elősütjük hogy a húslé ne folyjon ki belőle. Ételízesítős lében kezdjük el főzni és hozzá adjuk a felvágott zöldségeket fűszereket. Addig főzzük amíg a hús megpuhul. A húst kivesszük szeletekre vágjuk és félre tesszük. A zöldségeket összeturmixoljuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk és beletesszük a turmixolt zöldségeket, visszatesszük a tűzre és tejföllel behabarjuk, mustárral ízesítjük.
Zsemlegombóc
Nokedli tésztát készítünk 2 tojásból, lisztből, vízzel. A megszikkasztott zsemléket ebbe forgatjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük kanállal szaggatva, mint a nokedlit.
A húst egészben hagyva egy pici zsiradékon elősütjük hogy a húslé ne folyjon ki belőle. Ételízesítős lében kezdjük el főzni és hozzá adjuk a felvágott zöldségeket fűszereket. Addig főzzük amíg a hús megpuhul. A húst kivesszük szeletekre vágjuk és félre tesszük. A zöldségeket összeturmixoljuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk és beletesszük a turmixolt zöldségeket, visszatesszük a tűzre és tejföllel behabarjuk, mustárral ízesítjük.
Zsemlegombóc
Nokedli tésztát készítünk 2 tojásból, lisztből, vízzel. A megszikkasztott zsemléket ebbe forgatjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük kanállal szaggatva, mint a nokedlit.
HABOS CSERESZNYELEPÉNY
Hozzávalók: 400 g liszt, 200 g margarin, 6 tojás, 1 cs élesztőpor, fél dl tej, 6 ek cukor, 800 g cseresznye, fél citrom reszelt héja.
Kelt tésztát készítünk, s a tojás fehérjéket félre tesszük, amíg kel a tészta kimagozzuk a cseresznyét. Ha megkelt a tésztánk egy tepsibe simítjuk és félig megsütjük. Dúsan megrakjuk cseresznyével és a pici cukorral felvert fehérje habot rásimítjuk. Langyos sütőben addig szikkasztjuk amíg a habnak szép világos sárga színe nem lesz. Meggyel is finom.
Kelt tésztát készítünk, s a tojás fehérjéket félre tesszük, amíg kel a tészta kimagozzuk a cseresznyét. Ha megkelt a tésztánk egy tepsibe simítjuk és félig megsütjük. Dúsan megrakjuk cseresznyével és a pici cukorral felvert fehérje habot rásimítjuk. Langyos sütőben addig szikkasztjuk amíg a habnak szép világos sárga színe nem lesz. Meggyel is finom.
2009. június 2., kedd
Hétvégén nagy családi ünnepség volt nálunk, legkisebb fiam Dani konfirmált és erre az alkalomra készültek az alábbi ételek. A vendégek szerint minden nagyon finom volt. Több tepsi Lasagna készült sima és spenótos is (természetesen saját spenótból). A salátába pedig saját hagyma került azért csak ez, mert a paradicsom még nem érik. Az őzgerinces húsi receptet pedig "Andi konyhájából" néztem ki nagyon jól sikerült, szép és finom lett.
Görögszerű saláta
Hozzávalók: paradicsomkarika, uborka gyalulva, újhagyma karika, jégsaláta tépkedve, olíva bogyó magozva, feta sajt kis kockákra vágva.
Öntet: olívaolaj, tökmagolaj, pici ecet, habverővel kicsit felverve.
Összekeverni a hozzávalókat és már ehető is.
Öntet: olívaolaj, tökmagolaj, pici ecet, habverővel kicsit felverve.
Összekeverni a hozzávalókat és már ehető is.
PULYKAMELL ŐZGERINCBEN SÜTVE
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 1 csomag bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás
Elkészítés : 3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával(szilikon formánál erre nincs szükség) és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha légkeveréssel sütjük akkor nem muszáj megforditani szépen pirosra sül.Én ekkor kifordítottam a formából egy tepsire és addig pirítottam míg a szalonna nem kapott egy kis színt.
Elkészítés : 3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával(szilikon formánál erre nincs szükség) és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha légkeveréssel sütjük akkor nem muszáj megforditani szépen pirosra sül.Én ekkor kifordítottam a formából egy tepsire és addig pirítottam míg a szalonna nem kapott egy kis színt.
LASAGNA SPENÓTOS BESAMELLEL
Hozzávalók: készen kapható lasagne tészta, 0.5 kg darált hús, 1 doboz paradicsom püré, szójaszósz, 2 fej kisebb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, oregáno, kakukkfű, bazsalikom, pici cukor, esetleg ha híg ketchup
Tetejére: reszelt sajt
A hagymát megpirítjuk, rádobjuk az átnyomott fokhagymákat, és utána a darált húst. Ha a hús kissé fehéredik akkor ráöntjük a paradicsompürét, és ízesítjük a fűszerekkel. Készre pároljuk.
Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet jól elkeverjük, rövid ideig pirítjuk majd felöntjük tejjel. Habverővel kevergetjük akkor nem lesz csomós, ha mégis az lenne akkor amikor kész gépi habverővel kell kikeverni.
Egy hőálló tálba leteszünk annyi tésztát hogy befedje a tálat, majd jól megkenjük a paradicsomos szósszal, reszelünk egy kicsi sajtot, újra tészta következik. majd A spenótos besamel mártás, reszelt sajt. Ezt addig folytatjuk míg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos hogy a tetejére spenótos besamel mártás és reszelt sajt kerüljön. Nekem általában két tepsi szokott kijönni ebből az adagból, mert nem kell túl magas tornyot építeni. Ezek után betesszük a sütőbe ahol kb. fél óra alatt átsül, és kockára szeletelve tálalhatjuk.
Spenótos besamel
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be. Sóval, őrölt szerecsendióval fehér borssal fűszerezzük.
A friss spenótot megmossuk és néhány gerezd fokhagymával együtt megpároljuk.
A besamelbe keverjük és botmixerrel pürésítjük. a tetejére még reszelt sajtot is tehetünk.
Tetejére: reszelt sajt
A hagymát megpirítjuk, rádobjuk az átnyomott fokhagymákat, és utána a darált húst. Ha a hús kissé fehéredik akkor ráöntjük a paradicsompürét, és ízesítjük a fűszerekkel. Készre pároljuk.
Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk és beleszórjuk a lisztet jól elkeverjük, rövid ideig pirítjuk majd felöntjük tejjel. Habverővel kevergetjük akkor nem lesz csomós, ha mégis az lenne akkor amikor kész gépi habverővel kell kikeverni.
Egy hőálló tálba leteszünk annyi tésztát hogy befedje a tálat, majd jól megkenjük a paradicsomos szósszal, reszelünk egy kicsi sajtot, újra tészta következik. majd A spenótos besamel mártás, reszelt sajt. Ezt addig folytatjuk míg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos hogy a tetejére spenótos besamel mártás és reszelt sajt kerüljön. Nekem általában két tepsi szokott kijönni ebből az adagból, mert nem kell túl magas tornyot építeni. Ezek után betesszük a sütőbe ahol kb. fél óra alatt átsül, és kockára szeletelve tálalhatjuk.
Spenótos besamel
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be. Sóval, őrölt szerecsendióval fehér borssal fűszerezzük.
A friss spenótot megmossuk és néhány gerezd fokhagymával együtt megpároljuk.
A besamelbe keverjük és botmixerrel pürésítjük. a tetejére még reszelt sajtot is tehetünk.
TÚRÓTORTA EPERREL
20 dkg margarint, 30 dkg porcukrot, 4 csomag vaníliás cukrot, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük. Ezt követően kapcsos tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én epret tettem) rakunk. Végül a gyümölcsre tortazselét öntünk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető. A képen meggyel készült a torta, és a túrós részébe is kevertem meggy darabokat, így is nagyon finom.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)