A hamburger zsemle receptje:
Hozzávalók: 3 dl langyos tej, 3 ek. cukor, 1,5 tk. só, 50 g olaj, 2 tojás, 150 g joghurt, 90 dkg liszt, 1 cs száraz élesztő + 1 tojás a kenéshez
Mindent bepakolok a kenyérsütőgépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Kelesztőtálban duplájára kelesztem- Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és kb. 15 egyforma, 100 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18-20 percig.
A húspogácsa: 50 dkg finomra darált marhahús, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, só, bors
Pogácsákat formázunk belőle és kevés olajon kisütjük. Amikor kész van még melegen ráhelyezzük a sajtot akkor jól ráolvad.
Szósz: majonéz ketchup, apróra vágott savanyú uborka, pici pirospaprika, (az eredeti receptben volt fokhagymapor nekem nem volt itthon így kihagytam, az igazi fokhagymát meg túl erősnek gondoltam)
KFC -s káposzta saláta:
2-3 ek tárkony- vagy almaecet
3 ek olaj (semleges ízű)
1 finomra vágott hagyma
majonéz
4-5 ek kristálycukor
1 közepes sárgarépa lereszelve
1 fej közepes méretű friss fehér káposzta lereszelve
Keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá az ecetet. Keverjük bele a majonézt . Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Vékonyra szeletelt, uborka, hagyma, ketchup, mustár ízlés szerint.
Az eredeti hamburger zsemle recept és a zsemle formázás.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2013. március 25., hétfő
2013. március 24., vasárnap
Ismerkedés a vietnámi konyhával!
Már alig vártam az újabb meghívást, vajon milyen új ételekkel, különlegességekkel fogunk találkozni a következő étterem látogatáson. Nem is csalódtam, mert életemben először most kóstoltam békacombot, ami nagyon finom volt csak aprócska. Az íze hasonlít a csirke húsra, csak sokkal kisebb.
A kedvencem mégis a sült csípős kacsa lett, bár a leves után már azt hittem nem bírok többet enni. A különleges ízű koriander levéllel fűszerezett leves nagyon laktató volt, sok tésztával, hússal volt tele pakolva
Megnyílt a Dang Muoi vietnami étterem
A Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is
nyitnak Budapest IX. kerületében.
A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és
a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal
kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent
vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami
kultúra népszerűsítésének Magyarországon.
Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezte,
amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra
értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár
képvisel. „Örül a lelkem, hogy az ázsiai kultúrák új zászlóshajója véteti észre magát a hazai ázsiai
gasztro-tengerben” - tette hozzá Turóczi Gábor.
A bemutatkozó vacsorával egybekötött hivatalos étteremnyitó ünnepségen főleg Észak- Vietnam
ételeiből kaphattak ízelítőt a jelen lévők. A következő ételek voltak terítéken:
Előétel:
- phở bò > klasszikus marhahús leves rizstésztával
- nem rán > tavaszi tekercs
Főétel:
- vịt xào cay > sült csípős kacsa
- đùi ếch satế > sült fűszeres békacomb
- nộm su hào > karalábésaláta
- thịt lợn rán ngũ vị hương > ropogósra sült 5fűszeres sertés
Desszert:
Chè > Vietnami puding desszert
Az étterem címe: Dang Muoi, Budapest, IX., Ernő u. 30.
Fotók: Gyurin András http://indafoto.hu/lucullus/20130322_dang_muoi_vietnami_et
További info:
Lucullus BT
Telefon+3620 240-8530
Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
A kedvencem mégis a sült csípős kacsa lett, bár a leves után már azt hittem nem bírok többet enni. A különleges ízű koriander levéllel fűszerezett leves nagyon laktató volt, sok tésztával, hússal volt tele pakolva
A Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is
nyitnak Budapest IX. kerületében.
A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és
a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal
kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent
vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami
kultúra népszerűsítésének Magyarországon.
Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezte,
amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra
értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár
képvisel. „Örül a lelkem, hogy az ázsiai kultúrák új zászlóshajója véteti észre magát a hazai ázsiai
gasztro-tengerben” - tette hozzá Turóczi Gábor.
A bemutatkozó vacsorával egybekötött hivatalos étteremnyitó ünnepségen főleg Észak- Vietnam
ételeiből kaphattak ízelítőt a jelen lévők. A következő ételek voltak terítéken:
Előétel:
- phở bò > klasszikus marhahús leves rizstésztával
- nem rán > tavaszi tekercs
Főétel:
- vịt xào cay > sült csípős kacsa
- đùi ếch satế > sült fűszeres békacomb
- nộm su hào > karalábésaláta
- thịt lợn rán ngũ vị hương > ropogósra sült 5fűszeres sertés
Desszert:
Chè > Vietnami puding desszert
Az étterem címe: Dang Muoi, Budapest, IX., Ernő u. 30.
Fotók: Gyurin András http://indafoto.hu/lucullus/20130322_dang_muoi_vietnami_et
További info:
Lucullus BT
Telefon+3620 240-8530
Web: www.lucullus.hu
Blog: http://lucullus.blog.hu
2013. március 19., kedd
Fánk
Nagyon jól sikerült, igazi szalagos, puha foszlós belsejű fánk. "Kis" (180 cm-s) kritikusaim is megdicsérték.
Hozzávalók: 4 dl tej, 56 dkg liszt, 5 tojássárgája, 5 dkg margarin, 8 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor, pici rum (elhagyható, nekem nem volt itthon amúgy se nagyon lehet kapni igazi rumot) 1 élesztő, lehet száraz is.
Jó ha mindent pár órával a fánk készítése előtt meleg helyre teszünk, könnyebben megkel a fánkunk. A tejet meglangyosítjuk és a kenyérsütőgépbe üstjébe tesszük bele szórjuk a cukrot és az élesztőt. Megvárhatjuk míg felfut.. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tészta programmal bedagasztjuk.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és pohárral korongokat szórunk ki. Picit még letakarva kelesztjük. Közben felforrósítjuk a mogyoró olajat (ettől nagyon finom íze lesz) és a fánkokat középen kis mélyedést nyomva fedő alatt sütjük. Megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább őket. Papírra szedjük ki ami felfogja az olajat. Porcukorral megszórva baracklekvárral tálaljuk.
2013. március 6., szerda
Sütőtök krémleves 2 variáció
1. 1 közepes krumpli, 1/4 sütőtök, 2 dl főzőtejszín, pici fehér bors, só.
2. 1 közepes krumpli, 1/4 sütőtök, 2 dl kókuszkrém, pici fehér bors, só
A krumplit és a darabokra vágott sütőtököt megfőzzük, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a a tejszínt (kókuszkrémet), picit sózzuk, fehér borsozzuk. Levesgyönggyel, tökmag darabkákkal kínáljuk.
2. 1 közepes krumpli, 1/4 sütőtök, 2 dl kókuszkrém, pici fehér bors, só
A krumplit és a darabokra vágott sütőtököt megfőzzük, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a a tejszínt (kókuszkrémet), picit sózzuk, fehér borsozzuk. Levesgyönggyel, tökmag darabkákkal kínáljuk.
Palacsinta gesztenyelisztből
Nagyon finom kicsit gesztenye ízű palacsinta lesz ebből a receptből.
20 dkg gesztenyeliszt, 2-3 dl víz (lehet tejjel is), pici cukor, vagy édesítő pl. xilit, ez el is hagyható, ízlés szerint.Kókuszzsír a sütéshez.
habverővel habosra keverjük a lisztet a vízzel, rövid ideig állni hagyjuk. Kókuszzsírral kikent palacsinta sütőben a szokásos módon palacsintákat sütünk. Lekvárral, de akár gesztenyepürével is nagyon jó!
20 dkg gesztenyeliszt, 2-3 dl víz (lehet tejjel is), pici cukor, vagy édesítő pl. xilit, ez el is hagyható, ízlés szerint.Kókuszzsír a sütéshez.
habverővel habosra keverjük a lisztet a vízzel, rövid ideig állni hagyjuk. Kókuszzsírral kikent palacsinta sütőben a szokásos módon palacsintákat sütünk. Lekvárral, de akár gesztenyepürével is nagyon jó!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)