Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2012. január 13., péntek
Croissant
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajt reszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
Feltekertem őket, majd sütő papírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Finom natúran is, de lehet reszelni rá sajtot vagy bele tenni sajt kockákat. Közepébe csoki darabokat, lekvárt és még ki amit szeret.
Az eredeti recept Limaránál található.
Háromszög alakú süti
Tészta : 2 -3 csomag keksz tégla lap alakú
2 dl tejet odateszünk a cukorral főzni, a másik 2 dl-be elkeverjük a puding porokat, és ha tej felmelegedett beleöntjük, sűrű pudingot főzzünk. Belekeverjük a vaníliás cukrot és kihűtjük. A vajat még a langyos krémbe keverjük habverővel, a túrót pedig szétturmixoljuk. Ha kihűlt a puding, a túróval kikeverjük.
Leterítjük az alufóliát egy tálcára vagy tepsire, 3 sor kekszet rakunk egymás mellé és megkenjük a krémmel, középre lerakjuk a banánt és a banán mellé is kennünk egy kevés krémet, majd óvatosan a kezünket az alufólia alá tesszük és felhajtjuk a kekszeket, háromszög formára. Betesszük a hütőbe egy fél órára, addig elkészítjük a csokiöntetet.
Csoki: 1 kanál vajat felengedünk és beletördelünk 1 tábla főzőcsokit egy kis ideig tűz fölött főzzük míg a csoki el nem olvad, aztán kihűtjük és leöntjük vele a sütit.
2012. január 12., csütörtök
Hamburger vagy puffancs
Kenés: 1 sárgája 2 ek tejjel.
A hozzávalókból dagasszunk tésztát és kelesszük meg, készítsünk 14 gombocót és lapítsuk zsemle alakúra. Kenjük meg a tojással elkevert tejjel, majd szórhatunk rá szezámmagot. 180 fokon süssük 20-25 percig.
2012. január 9., hétfő
Zserbó mogyorós vagy mandulás
Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 40 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 1 zacskó élesztő, kb. 2.5 dl tej.
Töltelék : fél üveg baracklekvár, 30 dkg darált mogyoró vagy mandula (dió), 25 dkg kristálycukor
A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A többi tejet csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!
Ezt így rétegezzük a 4 tésztával. A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.
1 órát kelesztjük, majd sütjük. Megszurkáljuk villával. 180 fokon, kb. fél óra alatt sül készre.
Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, beletesszük a kakaóport és az olajat. Jól elkeverjük és a sütire simítjuk.
Normál gáztepsi méretű sütemény lesz belőle.
Az eredeti recept Andinál található.
Tepertős pogácsa
- 60 dkg liszt
- 1 csapott ek. só
- 12 dkg vaj (8,4 dkg kókuszzsír)
- 3 közepes főtt burgonya (20 dkg)
- 1 tojás
- kb. 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 tk. cukor
- 1 zacskó élesztő
- 30 dkg tepertő