2012. január 13., péntek

Croissant

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 pohár joghurt vagy kefir (140 g), 2 dl tej, 1 kk só, 4-5 ek. cukor, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg hideg vaj, 1 tojás a kenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajt reszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
Feltekertem őket, majd sütő papírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Finom natúran is, de lehet reszelni rá sajtot vagy bele tenni sajt kockákat. Közepébe csoki darabokat, lekvárt és még ki amit szeret.
Az eredeti recept Limaránál található.
Ezt a sütit Dani fiam barátnőjének Verának anyukájától kaptam, mert Daninak nagyon ízlett náluk.
Alex fiam pedig elkészítette karácsonyi ajándékként a családnak.
Nagyon egyszerű, finom túrós banános édesség.

Háromszög alakú süti

Krém: 4 dl tej, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 cs vaníliás puding por, 5-6 banán

Tészta : 2 -3 csomag keksz tégla lap alakú

2 dl tejet odateszünk a cukorral főzni, a másik 2 dl-be elkeverjük a puding porokat, és ha tej felmelegedett beleöntjük, sűrű pudingot főzzünk. Belekeverjük a vaníliás cukrot és kihűtjük. A vajat még a langyos krémbe keverjük habverővel, a túrót pedig szétturmixoljuk. Ha kihűlt a puding, a túróval kikeverjük.

Leterítjük az alufóliát egy tálcára vagy tepsire, 3 sor kekszet rakunk egymás mellé és megkenjük a krémmel, középre lerakjuk a banánt és a banán mellé is kennünk egy kevés krémet, majd óvatosan a kezünket az alufólia alá tesszük és felhajtjuk a kekszeket, háromszög formára. Betesszük a hütőbe egy fél órára, addig elkészítjük a csokiöntetet.

Csoki: 1 kanál vajat felengedünk és beletördelünk 1 tábla főzőcsokit egy kis ideig tűz fölött főzzük míg a csoki el nem olvad, aztán kihűtjük és leöntjük vele a sütit.

2012. január 12., csütörtök

Hamburger vagy puffancs

60 dkg rételiszt, 30 dkg finom liszt, 3 dl tej, 4 ek tejföl, 2 tojás, 4 ek cukor, 1 cs élesztő-
Kenés: 1 sárgája 2 ek tejjel.
A hozzávalókból dagasszunk tésztát és kelesszük meg, készítsünk 14 gombocót és lapítsuk zsemle alakúra. Kenjük meg a tojással elkevert tejjel, majd szórhatunk rá szezámmagot. 180 fokon süssük 20-25 percig.

2012. január 9., hétfő

Zserbó mogyorós vagy mandulás



Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 40 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 1 zacskó élesztő, kb. 2.5 dl tej.

Töltelék : fél üveg baracklekvár, 30 dkg darált mogyoró vagy mandula (dió), 25 dkg kristálycukor

Csokimáz: 150 g keserű csoki, 1 kanál olaj, pici kakaó.

A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A többi tejet csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig 3 egyenlő részre osztjuk.

Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük sok lekvárral és megszórjuk egy adag cukros mandulával, mogyoróval, dióval.

Ezt így rétegezzük a 4 tésztával. A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.

1 órát kelesztjük, majd sütjük. Megszurkáljuk villával. 180 fokon, kb. fél óra alatt sül készre.

Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, beletesszük a kakaóport és az olajat. Jól elkeverjük és a sütire simítjuk.

Normál gáztepsi méretű sütemény lesz belőle.

Az eredeti recept Andinál található.




Tepertős pogácsa

  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 12 dkg vaj (8,4 dkg kókuszzsír)
  • 3 közepes főtt burgonya (20 dkg)
  • 1 tojás
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 1 zacskó élesztő
  • 30 dkg tepertő

A lisztet egy nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a a felolvasztott kókuszzsírt. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és a por élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne is legyen ragacsos.
Kelesztő tálba teszem, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes robotgéppel krémesre keverem a tepertőt.
A kissé megkelt tésztát 6 darabra osztom és egyesével, ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém egy részével, majd újabb kinyújtott tészta következik és megint tepertőkrém.Végül kinyújtom kb. 1 cm vastagra, tetejét berácsozom és az 5 cm-es pogácsaszaggtóval kiszaggatom. Sütőpapíros, vagy szilikonlapos tepsire ültetem őket és ismét hagyom 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt pogácsákat lekenem felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles. Kb. 16-18 perc alatt sülnek pirosra.
Az eredeti recept Limaránál található.





2012. január 6., péntek

Édes zsemle (hamburger helyett)


40 dkg BL55 finomliszt, 10 dkg BFF 55 rétesliszt, 2,5 dkg élesztő, 300 ml tej, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj ( 3,5 dkg kókuszzsír), 1 késhegynyi só
Jól összedagasztani vagy kenyérsütő géppel vagy kézi tésztakeverővel, kicsit kelni hagyni, majd 9 db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és szezámmaggal megszórni. Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.
Hamburger hússal ettük, kb. 18 db kicsi zsemlét csináltam belőle.

Tojás- vagy csokilikőr


Hozzávalók: ½ l tejszín, 6 tojás, 350 g porcukor, 1 rúd vanília, 3 dl vodka.
A tejszínt a porcukorral és a vaníliával felforraljuk. A tojássárgájákat habosra keverjük egy kevés porcukorral és habverővel állandóan keverve, hozzáöntjük a forró tejszínt, majd kanalanként a vodkát. Habosra keverjük. (A cukor és a vodka mennyiségét lehet csökkenteni.)
Csoki likör: 100 g olvasztott keserű csokit, a kész tojás likörbe keverünk.
Nagyon finom és sűrű italt kapunk ami nem túl alkoholos. Természetesen a vodka mennyiségét lehet emelni, ki ahogyan szereti.
Fehércsokival is szeretném egyszer kipróbálni, szerintem az is nagyon jó lehet.
Ez volt a karácsonyi italunk.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti