Gomolya tehén tejből: 7 liter tehén tejből. Óvatosan melegítsük a tejet 30 C fokra.
Vegyük le a tűzről, és tegyünk hozzá 2.1 ml oltót (bio tejoltó oltó gyomorból- Naturen folyékony tejoltó). Várjunk, amíg megalvad, azaz az edény falától egységesen el tud válni az alvadék. Utána hosszú pengéjű késsel fel kell vágni nagyobb kockákra függőleges
és vízszintes vágásokkal. Meg lehet kicsit ferdén tartva a kést az
"oszlopokat" is megvagdosni. 10 perc pihenés, savó leszedése. utána újbóli
vágások és újbóli pihentetés. A vágásokat és savóleszedést 3-4 szer
ismételjűk meg, attól függ mennyire szeretnénk kemény sajtot. Minél apróbbra
törjük az alvadékot(először csak óvatosan vágva, utána már lehet akár
kézzel is morzsolgatni), annál több savót ad le az alvadék, annál
keményebb lesz a sajt. Közben a savót folyamatosan szedjük a sajtprésbe, 5 perc után fordítjuk, aztán fél óra, óra,
két óra négy óra után megint. Folyamatosan préseljük állítva a rugókon. Az oltástól számított 60-90 percen belül
az alvadéknak formában kell lenni. ( ez csak akkor kell ha gomolyának akarjuk megenni: nyáron 12, télen van, hogy csak 24
óra múlva rakom 20%-os sóoldatba, 4-5 órára)
Finom enyhén sós, savanykás ízű, puha túrós sajt. Az egyik kerek sajtból készült a parenyica.
Parenyica Nincs kép megettük, majd legközelebb!
A friss, kb. 2-3 napos gomolyát felszeleteljük, majd 3-4 szeletet kb. 60-70 C fokos forró vízbe teszünk. Két kisebb falapát segítségével összedolgozzuk a szeleteket, legyen lehetőleg csomómentes.
Az így kapott sajtmasszát kinyújtjuk, majd 20%-os sós oldatba (20 dkg só
a vízhez literenként) tesszük kb. 5 percre. Egy következő adag
sajtmasszából zsineg vastagságú sajtfonalat készítünk, és azt is a
sóoldatba tesszük.
A kinyújtott sajtmasszát feltekerjük, majd átkötjük a sajtfonállal. A parenyicát ilyenkor még füstölni szokták, ám ilyen állapotában is igen ízletes. Ez is nagyon finom lett, de nem lett elég fotogén a sajtom ezért sem készült róla kép.
A savót ami sajtkészítésnél megmarad kenyér, kalács, péksüti készítésénél használhatjuk.
Feta sajt 4 liter tehén tejből:Feta sajt sós lében |
Kultúrának termofil kultúrát, esetleg élőflórás joghurtot használjunk. Én az utóbbival készítettem.
Egy kevés tejjel csomómentesre kell keverni a joghurtot, majd a 30-32 C fokos tejhez adni és jól elkeverni.
Amennyiben szeretnénk egy erősebb, karakteresebb feta ízt elérni, adjunk lipázt a tejhez. Nem tettem bel nem volt itthon.
Hagyjuk 20 percet pihenni.
4 l tejhez 1.2 ml oltót ( bio tejoltó oltó gyomorból- Naturen folyékony tejoltó) kell adni.
Amikor az alvadék tisztán, májasan törik, vágjuk 1,5-2 cm-es darabokra, majd hagyjuk 10 percet állni, hogy a savó ellepje a tetejét.
Ezután 30 percen át óvatosan kevergetni kell (5-10 percenként), hogy az alvadék ne tapadjon össze.
A következő lépésben a savót le kell szűrni az alvadékról, majd 2-4 óráig csöpögtetni kell. A savó egy részét tegyük félre és hagyjuk azt is savanyodni. Ebből készül majd a sófürdő.Amikor már nem csöpög, meg kell fordítani és egy éjszakát vagy 24 órát ismét lógni hagyni.
Másnap az alapsajtot, ami már remélhetőleg kellőképpen átsavanyodott, feta méretű hasábokra kell vágni, majd a félrerakott savóból készített ~12,5%-os sóoldatot (a savó tömegének 1/8-adának megfelelő mennyiségű sót kell a folyadékhoz hozzákeverni, vagyis 1 l vízbe 12.5 dkg sót kell tenni) kell készíteni és a darabokat ebbe kell rakni.
Ha az oldat nem eléggé savanyú, a sajt a szélein szétmállik.
10-12 C fokon lehet a hűtőben érlelni legalább 30 napig. nagyon sokáig eláll, az íze egyre erőteljesebb lesz.
Fogyasztás előtt a sós lét érdemes leöblíteni.
Kihozatal: kb. 50 dkg
Nagyon finom lett, pár nap után meg is kóstoltuk, nem lett túl sós. Elég jó feta ízű lett, de persze ez tehén tejből készült.
Tofu vagy szója tej
Hozzávalók:
- 200 g szója bab
- víz
- 2 kk. keserűsó (10 g) (magnézium-szulfát) - tofu előállításához gyógyszertárban kapható
2, Egy liter vizet felteszünk melegedni egy kb. 5 literes lábosba. Közben a babot 1 liter vízben alaposan elturmixoljuk, majd tésztaszűrőre öntve a levét a melegedő vízbe szűrjük.
3, A szűrőn visszamaradt sűrű részt ismét elturmixoljuk 1 liter vízzel, majd az egészet a meleg oldathoz öntjük. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön a forrástól számított 15 percig főzzük.
4, Egy legalább 3 literes edénybe helyezett tésztaszűrőre nagyon finom szűrővásznat teszünk. Ezen szűrjük le a forró szójatejet.
5, A visszamaradó szilárd részt 0,75 liter hideg vízzel összekeverjük, majd az előzőhöz hasonlóan a szójatejhez szűrjük. Nagyon alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott nedves dara az okara.
6, A szójatejet visszaöntjük a lábosba, és újra felforraljuk.
7, A keserűsót 1 dl vízben feloldjuk.
8, A szójatejhez keverjük a keserűsó oldatot. Lefedjük, és kb. 10 percig pihentetjük.
9, A sajtprést egy gézzel kibéleljük, beleöntjük a kicsapódott keveréket.
10, A szűrővásznat ráhajtogatjuk a tofura. A sajtprést becsukjuk beállítjuk rugót hogy jól nyomja ki a nedvességet a masszánkból majd néhány órán keresztül sajtoljuk.
11, A tofut éles késsel kockákra vágjuk, és üvegbe rakva, víz alatt tároljuk hűtőszekrényben.
Megjegyzés:
Ha nincs kedvünk a TOFU készítésével vesződni ez a recept igen értékes, ha házi készítésű szójatejet készítünk rendszeresen, melyet karob porral különlegessé tehetünk.
A tofu recept innen való:Kiváló egészség receptek
A sajt készítéshez sokat segített
Sajtprés