Hozzávalók: 660 g finomliszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl kókuszzsír, 2 ek. burgonyapehely,1 ek. cukor, 1,5 tk. só, kb. 4 dl tej, 1 cs. szárított élesztő.
A lapok megkenéséhez: 60-70 g olvasztott vaj
A tetejére:1 tojás sárgája, 30 ml tej, naparaforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag
A lapok megkenéséhez: 60-70 g olvasztott vaj
A tetejére:1 tojás sárgája, 30 ml tej, naparaforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag
A hozzávalókból a kenyérsütőben rugalmas tésztát dagasztok,
amit kelesztőtálban duplájára hagyok kelni. Egy-másfél óra elteltével kiveszem a tálból,
elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy szilikonnal bélelt nagy tepsire pakolom egymásra a
korongokat, az utolsót kivéve mindegyiket megkenem olvasztott vajjal. Az 5.
korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalt, körbe
lelógjon, erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 ujjnyira (vigyázzunk a szilikont ne vágjuk be),
úgy, hogy 8 háromszög alakú bevágást
kapjak. Ezeket középről kezdve, egyenként kihajtom.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot
kerekre formázva félreteszek.
A többiből egyenként kb. 18 cm-es korongokat nyújtok, és úgy
járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre,
úgy, hogy a „szirmok” a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a
félretett cipó, akkorára nyújtva, hogy befedje a hiányzó részt.
Lekenjük a felvert tojással kikevert tejjel, majd megszórjuk a magokkal.
180 fokon 35-40 percig sütöm.
Nagyon finom szinte kalács ízű kenyér, nagy sikere volt a vendégeinknél is, mindenki kapott egy-egy szirmot.
Jó leveles lett a tésztája a vajjal való kenegetéstől.
Lekenjük a felvert tojással kikevert tejjel, majd megszórjuk a magokkal.
180 fokon 35-40 percig sütöm.
Nagyon finom szinte kalács ízű kenyér, nagy sikere volt a vendégeinknél is, mindenki kapott egy-egy szirmot.
Jó leveles lett a tésztája a vajjal való kenegetéstől.