Oldalak

Adománybolt

2012. szeptember 26., szerda

Napraforgókenyér

Olvastam valahol hogy ezt már minden gasztroblogger megcsinálta, én még nem, de most eljött az ideje. Ez is férjem szülinapi partyjára készült.

Hozzávalók: 660 g finomliszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl kókuszzsír, 2 ek. burgonyapehely,1 ek. cukor, 1,5 tk. só, kb. 4 dl tej, 1 cs. szárított élesztő.
A lapok megkenéséhez: 60-70 g olvasztott vaj

A tetejére:1 tojás sárgája, 30 ml tej, naparaforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag
A hozzávalókból a kenyérsütőben rugalmas tésztát dagasztok, amit  kelesztőtálban duplájára hagyok kelni. Egy-másfél óra elteltével kiveszem a tálból, elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy szilikonnal bélelt  nagy tepsire pakolom egymásra a korongokat, az utolsót kivéve mindegyiket megkenem olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalt, körbe lelógjon, erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 ujjnyira (vigyázzunk a szilikont ne vágjuk be), úgy, hogy 8 háromszög alakú  bevágást kapjak. Ezeket középről kezdve, egyenként kihajtom.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot kerekre formázva félreteszek.
A többiből egyenként kb. 18 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a „szirmok” a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett cipó, akkorára nyújtva, hogy befedje a hiányzó részt.
Lekenjük a felvert tojással kikevert tejjel, majd megszórjuk a magokkal.
180 fokon 35-40 percig sütöm.
Nagyon finom szinte kalács ízű kenyér, nagy sikere volt a vendégeinknél is, mindenki kapott egy-egy szirmot.
Jó leveles lett a tésztája a vajjal való kenegetéstől.

Torta párom 50. szülinapjára

Kakaós piskóta torta lap: 7 tojás 7 kanál cukor, 7 kanál liszt, pici szódabikarbóna, 3-4 ek kakaópor
Krém: 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy rúd, 3-4 evőkanál kakaópor, és (vagy) 100 g reszelt csoki, 20 dkg Rama
10 dkg magozott meggy, fél dl rum
Tető: Fél cs. darált keksz, kakaó por, kókuszreszelék, meggy lekvár és lé, pici tej
Borítás: 1 cs pille cukor (Marshmallows), porcukor, zöld mandula aroma színezéshez (2 tortára való adag)
Nekem az előző tortából megmaradt a fele, pont elég volt erre a tortára.

Szokásos módon piskótát sütünk egy kerek torta formában. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot ás így öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz.

Közben elkészítjük a csokikrémet. A krémhez valókat forrásig melegítjük, de legalább addig, amíg a cukor felolvad. Még melegen habverővel belekeverjük a margarint.

Ha kihűlt a torta, vágjuk félbe és  kenjük meg a  már lehűlt csoki krémmel, majd rumba áztatott meggyel szórjuk meg
Elkészítjük a kókusz golyó masszát. A kekszet összekeverjük a lekvárral a meggylével, a kakaó porral, és annyi tejet adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen. Óvatosan rákenjük a torta tetejére és az oldalára.

Készítsük el a pille cukros borítást, jobb ha egy nappal előbb megcsináljuk, akkor másnap könnyebb kinyújtani. A pillecukrot a mikróban megmelegítjük sokszor kevergetve margarinos fakanállal.A porcukrot és meleg pille cukrot összedolgozzuk, margarinnal kikent tésztadagasztóval, aztán pedig kézzel addig így egy gyurma szerű masszát kapunk. Becsomagoljuk folpackba és egy zárható dobozba tesszük a további felhasználásig. Nekem 1 csomagból 2 tortára való lett, a maradékot eltettem későbbre.
A gyurma szerű masszát nyújtólapra tesszük megszórjuk porcukorral és kinyújtjuk, -jó kis torna- akkorára hogy a tortát teljesen beborítsa. a kilógó részeket éles késsel levágjuk. Díszítése a fantáziánkra van bízva.
Lehet színezni is(zöld mandula, narancs aroma stb) 1 napig a hűtőben hűl, akkor jól összeérnek az ízek.

2012. szeptember 24., hétfő

Még mindig jó gasztrobloggernek lenni!

Újabb meghívás kaptam egy ebédre most a provánszi konyhával ismerkedtünk, férjemmel együtt. Minden étel nagyon finom és különleges volt, kellemes környezetben fogyasztottuk el a menü sort.. Nagyon tetszett, és ízlett a pöttyös limonádé. 
Ezt a helyet is ajánlom mindenkinek!


TableFree Világkonyha 2. - “Kis budapesti Provence” sármol Hidegkúton

Folytatódott a Lucullus BT és a TableFree.hu “intelligens asztalfoglalási rendszer” közös világmegismerő, étel- és étterem bemutató projektje,
a “TableFree Világkonyha”. A szervezők hűek maradtak az eszméhez, hogy az “ételeken keresztül ismerjék- és ismertessék meg a világot”.
A sorozat 2. állomásán hamisítatlan provence-i ízekkel ismerkedtek meg a résztvevők Budapest autentikus provence-i éttermében, a Café Provence
Bistro- ban.
“Bizonyára sokan ismerik a “St Tropezi csendőr”, a “Provencei fűszeres”,
vagy “Bor, mámor, Provence” c. filmeket, és ha igen, akkor nem tudom
elképzelni, hogy valaki ne szeressen bele Provence-ba” – mondta el Turóczi
Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke. “A végtelen hosszú levendulamezők,
a kakukkfűtől és más zöldfűszerektől terhes levegő, a frissen sajtolt olívaolaj
zamata és a piacon két bácsika sajtokról órákig zajló “vitatkozása” – mindez
ínycsiklandó minden valamirevaló gurmé számára” – tette hozzá Turóczi
Gábor.
Márpedig a Café Provence Bistro ilyen hely. A hely tulajdonosai Szerdahelyi
Gábor és Szerdahelyi Gabriella Párizsból vittek New Yorkba egy jó “nagy
adagot” a francia kultúrából, és megalapították ott a “Le Refuge” provence-
i éttermet. A közel 30 évig működő intézmény a TOP100 étterem közé is
bekerült az amerikai metropoliszban. A házaspár eztán Magyarországra
költözött és megnyitották a Café Provence Bistro-t, amely ízletes-szezonális
francia bisztrókonyhával, gasztronómiai maximalizmussal és rendkívül
családbarát környezettel várja a vendégeit.
Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája is örvendetesnek találta
a tényt, hogy Budapest újabb “francia kinccsel” gazdagodott. “Érezzük,
tudjuk, mely éttermeket kell ajánlanunk a TableFree Világkonyha sorozatba –
és ismét jól választottunk” – tette hozzá Alex Van Damme.

Az étteremnyitónak is beillő eseményen a következő volt az üdvözlő menüsor:

* Amuse bouche: lazac rilette

* Tapas-trió tálak:

Provence-i garnéla
Mediterrán tapenade
Házi füstölt libamell
Toulouse-i csiga ragu
Provence-i pácolt feta
Céklával-gyömbérrel marinált lazac

*Főétel
Őszi szárnyas variáció, savoyarde burgonya, házi szilva-birsalma chutney

*Desszert
New Yorki sajttorta, Tarte Tatin, csokoládémousse, francia csokoládétorta,
macaron

http://lucullusbt.hu
www.cafeprovence.hu
www.tablefree.hu