Oldalak

Adománybolt

2012. szeptember 26., szerda

Napraforgókenyér

Olvastam valahol hogy ezt már minden gasztroblogger megcsinálta, én még nem, de most eljött az ideje. Ez is férjem szülinapi partyjára készült.

Hozzávalók: 660 g finomliszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl kókuszzsír, 2 ek. burgonyapehely,1 ek. cukor, 1,5 tk. só, kb. 4 dl tej, 1 cs. szárított élesztő.
A lapok megkenéséhez: 60-70 g olvasztott vaj

A tetejére:1 tojás sárgája, 30 ml tej, naparaforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag
A hozzávalókból a kenyérsütőben rugalmas tésztát dagasztok, amit  kelesztőtálban duplájára hagyok kelni. Egy-másfél óra elteltével kiveszem a tálból, elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 25 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy szilikonnal bélelt  nagy tepsire pakolom egymásra a korongokat, az utolsót kivéve mindegyiket megkenem olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalt, körbe lelógjon, erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 ujjnyira (vigyázzunk a szilikont ne vágjuk be), úgy, hogy 8 háromszög alakú  bevágást kapjak. Ezeket középről kezdve, egyenként kihajtom.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot kerekre formázva félreteszek.
A többiből egyenként kb. 18 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a „szirmok” a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett cipó, akkorára nyújtva, hogy befedje a hiányzó részt.
Lekenjük a felvert tojással kikevert tejjel, majd megszórjuk a magokkal.
180 fokon 35-40 percig sütöm.
Nagyon finom szinte kalács ízű kenyér, nagy sikere volt a vendégeinknél is, mindenki kapott egy-egy szirmot.
Jó leveles lett a tésztája a vajjal való kenegetéstől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése