2019. október 1., kedd

Kávés - csokis - sós mogyorós torta

Piskóta
12 tojás
12 ek cukor
12 ek liszt
6 ek kakaó
2 ek kávé
4 ek víz
pici szódabikarbóna

Kávés krém, csokis krém
1 doboz 500 g mascarpone
200 ml tejszín
Kávés
1 csésze fekete kávé
2 ek cukor
Csokis 
150 g olvasztott csokoládé

Csoki mousse
3 tojás
3 ek cukor,
18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj,
3 evőkanál feketekávé,
2 evőkanál rum

Sós mogyoró darabosra törve

A szokásos módon piskótát készítünk, a hozzávalókból. 170 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűt 3 felé vágjuk.
A mascarponét habosra keverjük a tejszínnel, majd 2 felé vesszük. az egyikbe kávét és cukrot teszünk.
A másikba gőz fölött olvasztott étcsokoládét.
A lapokat megkenjük, először csokis krémmel, nekem az volt keményebb,megszórtam sós mogyoró darabokkal, majd a következő réteget a kávés krémmel kentem meg.
A tetejére kerül a mousse. A kapcsos torta forma karimáját visszatettem, hogy egybe tartsa a tortát.
Sós mogyoró darabokat szórtam díszítésnek.
Csoki mousse
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük, amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt, és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 1-2 órára lehűtjük.

2019. szeptember 4., szerda

Cukkinis palacsinta

Hozzávalók:
2 tojás
1 cukkini reszelve

bors
víz
liszt

A cukkinit lereszeljük, és besózzuk. A palacsinta tésztát vízzel elkészítjük  kicsit sűrűbbre, mert a cukkini is levet ereszt. Beletesszük a reszelt cukkinit. Szokásos módon palacsintákat sütünk.
Fokhagymás tejföllel megkenjük, és sült csirkehússal paradicsommal, uborkával, salátával  megtöltjük,

2019. március 24., vasárnap

Puncs torta

Piskóta torta lap
6 tojás
6 kanál cukor,
8 kanál liszt,
2 kanál víz
pici szódabikarbóna

Sárgabarack lekvár

Puncs krém
fél doboz mascarpone
3 ek cukor,
pici piros szörp,
1 tk rum
piros étel festék

Máz
2 tábla fehér csoki
1 tojás
50 g margarin
pici piros szörp,
piros étel festék

A szokásos módon piskótát sütünk egy kapcsos tortaformában. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. (Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot) Öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz.
A megsült piskótát kettévágjuk és kiszedjük a belsejét amit piros színű szörpbe és rumba áztatunk.
A tortalap mindkét felét sárgabarack lekvárral megkenjük.
A puncs krém felét rákenjük, és rászórjuk a beáztatott piskóta darabokat. Újra krém következik, majd óvatosan ráemeljük a torta lap másik felét.
A tetejére rácsorgatjuk a piros csoki krémet. jól lehűtjük.

Puncs krém
A mascarponét a cukorral a rummal szörppel habosra keverjük.

Fehér csoki krém piros
A tojást a fehér csokival összefőzzük és amint kicsit kihűlt akkor keverjük bele a vajat és habverővel krémesítjük, belekeverjük a szörpöt és az étel festéket.  Betesszük a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor rakjuk csak a tortára.

Mályva cukorral díszíthetjük

2019. február 8., péntek

Tiramisú krémes csokis torta


Piskóta torta lap
kétféle
8 tojás
8 kanál cukor,
8 kanál liszt,
pici szódabikarbóna
az egyik felébe: kakaópor

Tiramisu krém
4 tojás
4 ek cukor
1 doboz mascarpone (500g)
vaníliás cukor
babapiskóta
1 ek kávé

Étcsoki krém:
10 g reszelt keserű csoki
50 g holland kakaópor
50 g cukor
100 g margarin
kevés kávé

Fehér csoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás
50 g margarin

A szokásos módon piskótát sütünk egy kapcsos tortaformában. A tésztát ketté vesszük és az egyik felébe keserű kakaóport keverünk,, A kétféle tésztát felváltva csorgassuk a tortaforma közepére, így szép márványos tortát kapunk. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. (Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot ás így öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz. Ketté vágjuk.
A torta egyik felét meglocsoljuk egy kevés kávéval, majd megkenjük krémmel. Kirakjuk babapiskótával, majd újra krém következik. a torta másik felét is vékonyan bekenjük krémmel és óvatosan a rátesszük a babpiskótákra.
A fehér és étcsoki krémet felváltva öntve óvatosan a torta tetejére csorgatjuk amíg a széléig nem ér, nem engedjük lefolyni. Egy fogpiszkálóval húzzuk össze a csíkokat mint egy virágot.
Tiramisú krém
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd beletesszük a mascarponét. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan a krémhez keverjük.
Fehér csokis krém
A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.
Étcsoki krém A krémhez valókat forrásig melegítjük, és még melegen habverővel belekeverjük a margarint. Betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.

2019. január 9., szerda

Fehér csokis sajttorta


Alap:
150 g Zab álom keksz darálva
5 dkg vaj

Tészta:
6 tojás
6 ek cukor
500 g mascarpone
250 ml tejszín
4 ek zabliszt
vanília kivonat

Fehér csoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás
50 g margarin

Minden hozzávalónk szoba hőmérsékletű legyen. A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd elkeverem  a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsiben vizet teszek a sütő aljába.
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját kikeverem a cukorral. a tojásfehérjét habbá verem.  A habosra kevert cukros sárgájához adom a mascarponét, a tejszínt,  és a vanília kivonatot. Óvatosan összekeverem  tojás fehérje habbal. A masszát ráöntöm a lehűlt keksz alapra és a sütőbe teszem.
15 perc után a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
Közben elkészítem a fehér csoki krémet. A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti