2010. február 6., szombat

Chocolate fudge tart (Gormand Lizard receptje alapján)

Tészta 30 cm formához: 160 g finom liszt, 20 g keményítő, 110 g felkockázott (mélyhűtött) vaj, 1 tojás sárgája,1 ek. kristály cukor/édesítő,1 tk. só,1 rúd vanília, vagy vanília aroma
Csokoládé töltelék: 500 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam) 300 ml tejszín,3 ek. konyak, 100 g vaj, 2 tojás, 1 rúd vanília, 1 kk. só
Csokoládé bevonat: 300 g 60%-os csokoládé(40%-ost használtam), 150 ml tejszín, 1 ek. vanília aroma
A tésztát a robotgépben a kés segítségével készítem el. A lisztet átszitálom, és összekeverem a keményítővel, a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vajat. A gép kb. 1 perc alatt gyönyörű tésztát varázsol belőle, amit aztán 20-30 percre a mélyhűtőbe teszek pihenni. Amíg a tészta pihen bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A tésztát kinyújtom és feltekerem a sodrófára, hogy könnyebben beletehessem a formába majd alufóliával borítom be és sütő súlyokat teszek a fóliára (jelen esetben:kisebb pite formában:villa kanál). 10-15 perc sütés után félre teszem hűlni és leveszem a sütőt 150 fokra.
A tejszínben alacsony hőfokon felolvasztom a csokoládét. Amíg felolvad a csokoládé a tojások sárgáját habosra keverem vajjal és cukorral. A tojásfehérjékhez hozzáadom a sót és a vaníliát, majd kemény habot készítek belőlük.
Végül mindhárom krémet összekeverem és hozzáadom a brandyt is.
A pite tésztába öntöm és a már 150 fokos sütőben további 10-15 percig sütöm. A pite közepén a krémnek remegősnek kell maradnia ezért érdemes többször megnézni a sütés alatt.
A bevonat hasonlóképpen készül, mint a töltelék. A tejszínhez adom a vaníliát és a csokoládét, majd alacsony hőfokon összemelengetem őket. Amikor már szép homogén és fényes rákanalazom a csokis pitére. Mikor kihűlt a pite 6-12 órára a hűtőbe teszem összeérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti