2014. január 7., kedd

Sonkaprést kaptam karácsonyra! Az első próbálkozások egyike: Karaj sonka

 A sonkaprésbe kicsit több mint 1 kg hús fér el. Az elkészítés előtt legalább 3 nappal bepácoljuk a nekünk tetsző pácba.
Amikor már jól átjárta pác akkor beletesszük a présbe és rázárjuk a rúgós tetőt. Belehelyezzük egy nagy fazékba és annyi vizet öntünk rá hogy ellepje.
A hústól függően 1-1,5 órát főzzük lassú tűzön nem engedve forrni úgy mint a húslevest. Főzés közben ha látjuk hogy a rúgók lazulnak, állítunk rajta, hogy tovább préseljük a húsunkat. Ehhez vegyük ki a fazékból és egy tálcára tegyük ki, hogy ott biztonságosan tudjuk beállítani a szükséges préserőt. Amikor jól össze van nyomva, akkor a rugóknál lévő csavarok felső része teljesen kilátszik. Főzés közben is anélkül, hogy kiemelnénk a prést, láthatjuk, hogy a csavarok feje mennyire emelkedik ki. Ha kevés látszik ki, akkor érdemes eggyel erősebben feszíteni. Ha kész kivesszük a vízből és hagyjuk szép lassan teljesen kihűlni. Ha teljesen kihűlt akkor szeletelhetjük, ill. a hűtőbe tehetjük.
Karaj sonka pác: mivel ez egy szárazabb hús ezért olajos pácot alkalmaztam.
Olívaolaj, 1 tk fehér bors, 1 tk pácsó (nitrites, ennyi nem árt bele, de csak ezzel a sóval lesz szép piros színe a húsinak, próbáltam enélkül is, de szürke lett a hús, mint ha megfőztem volna) 1-2 ek méz.
Ebben pácolódott 3 napig, majd 1.5 órát főztem, időnként állítgatva a rúgón. Este készült, reggelre kihűlt és lehetett szeletelni.
Ugyanez a pác bevált pulyka- vagy csirkemellhez is hiszen azok is száraz húsok. Ott nem használtam a nitrites sót és szürke lett a hús, az íze finom volt úgy is.
Nekem a jobban bevált az egész darabból készült sonka, igyekszem akkora pulykamellet vagy karajt találni ami pont beleillik a présbe. Az apró darabos húsból készült sonka is finom lett csak nehéz volt szeletelni.
Sonkaprés

7 megjegyzés:

  1. Nem tudod hol vették a sonkaprést és mennyiért ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,Bemutatóterem és vásárlás: 2030.Érd, Diósdi u. 76
      Tel./Fax:23/365-026

      Törlés
    2. bocsi és az ára 16000 ft az 1.2 kg-os

      Törlés
  2. kipróbáltam néhány receptet, 6 óra 80 C fokon történt konfitálás után a csülök kemény maradt. nem tudom hogy 1-1,5 óra alatt hogyan készült el de képtelennek tartom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, 2 óra bőven elég az 1,2 kg-os présben,gyönyörű lesz minden soni.

      Törlés
  3. Üdvözöllek!
    Üdvözöllek!
    Most kaptam sonkaprést! Szeretném a segítségedet kérni, hogy a pácsót hol tudom beszerezni?

    Szép napot kívánok! Zsirainé Klári

    VálaszTörlés

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti