2009. október 23., péntek

Inteligens krémes vagy remegős süti

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 8 tojás sárgája, 25 dkg liszt, 1 l tej
Porcukrot, vajat, vaníliás cukrot, és 8 tojás sárgát jó habosra kikeverek. Hozzáadom a lisztet és a tejet. Végül hozzákeverem a felvert tojásfehérjét. Nem kell megijedni tőle nagyon folyik!
Zsírozott, lisztezett tepsiben sütöm ( szilikon lapon nagyon jó sütni mert nem ragad oda a tészta, azt nem kell kikenni) Addig kell sütni 160-170 fokon amíg már rázásra nem folyik a süti, ez kb 1-1 1/4 óra. Nagyon érdekes, három rétegű sütit vehetünk ki a sütőből, ami nagyon finom.

Fűszeres paradicsommártás

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg hagyma, 2,5 dl almaecet, 0,75 kg cukor ( készíthetjük tisztán mézzel is, vagy keverve, ügyeljünk rá, hogy a mézből kevesebb is elég ), 6 ek konyhasó, 1 dkg szemes bors, 1 ek köménymag, 2-4 szem szegfűbors, 2-4 db babérlevél, 5 dkg mustármag, 1 dkg friss gyömbérgyökér
A zöldségeket mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy nagy (minimum 7 literes) fazékba.
A Zöldségeket nem kell meghámozni, héjastól, nagyobb darabokra vágva tegyük fel őket főni.
A cukor kivételével adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük 1-1,5 órán át a zöldségeket fedő alatt.
Amikor minden jó puha, akkor passzírozzuk át, vagy egyszerűen turmixoljuk le őket.
A turmixolás szerintem praktikusabb, és kevesebb kézi munkát igényel. Ráadásuk így a fűszereket is beleapríthatjuk, és ez által markánsabb íze lesz a mártásnak. A borsot és babérlevet inkább vegyük ki mert nem tudjuk olyan jól leturmixolni és darabos marad a mártás.
A mártást tegyük vissza forrni, és adjuk hozzá a cukrot.
Majd kigőzölt üvegekbe (amit mosogatógépben tudunk a legjobban csírátlanítani), és száraz dunsztba tesszük. A száraz dunszt nálunk (férjem ötlete alapján)egy kemény műanyag hűtőtáska amit jól be lehet csukni légmentesen. Garantáltan lassan hűl ki a befőzött étel.
A recept, kis módosítással, Rita konyhája oldalról való.

Csalamádé télire

Hozzávalók: 2 fej káposzta, 2 kg uborka, 1 kg piros színű paprika, 0.5 kg hagyma, 0.5 kg zöld paradicsom, 1 kiskanál borkén, 0.5 kg cukor, só, 3 dl 10%-os ecet.
A zöldségeket vékonyra legyaluljuk, ha van robotgépünk akkor nagyon vékonyra tudjuk vágni a hozzávalókat. A piros színű paprika jól mutat az üvegben azért kell az bele. Egy nagy fazékban vizet melegítünk és beletesszük a cukrot a sót és a fűszereket. A borként csak akkor szabad beletenni ha már langyos a folyadék. A vízbe tehetünk mustármagot is, de akkor amikor ráöntjük a levet a zöldségekre akkor le kell szűrni. Én egy gyerekkádba tettem a zöldségeket és ráöntöttem a levet, jól megkevertem és 2 napig állni hagytam. Tisztára mosott (ha van mosogatógépünk akkor az üvegeket ezzel lehet legjobban csírátlanítani) üvegekbe tettem, és rámertem a levet ha kevés, akkor készíteni kell még egy adagot, de meg kell várni amíg kihűl és akkor szabad csak rámerni a savanyúra. Nagyjából ezekkel az arányokkal készítettem a levet, de igazából megkóstoltam hogy olyan lett-e mint egy finom salátalé. Szerintem akkor jó.

Erős Pista

50 dkg piros cseresznyepaprika, 10 dkg pritaminpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg só
Zöldségeket ledaráljuk és összekeverjük a sóval. 1 napig állni hagyjuk, de közben kevergetjük. Üvegekbe rakjuk és lezárjuk. 1 évig is eláll lezárva, felbontás után hűtőben tároljuk.

2009. október 4., vasárnap

ALMÁS PITE

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 db tojássárgája, 1 dl tejföl.
Töltelék: 10 dkg cukor, 40 dkg reszelt alma, fahéj, apróra vágott dió.
Omlós tésztát készítünk, fél órára hűtőbe rakjuk. Kinyújtjuk és megtöltjük az almás masszával, majd megsütjük.
A piskótás Rákóczi túros az egyik kedvenc sütink és azért készült almával mert én almás sütit szerettem volna sütni, de a gyerekeim kitalálták hogy kombináljuk a túrós sütit az almával. Nagyon finom lett, szerintem így is jó, de csak túróval is finom.
Ami érdekesség, hogy csak 1 csomag túró volt itthon, de volt egy fél adag mascarpone sajt, és azt tettem bele a túró mellé. Talán így túl extra a recept, de érdemes kipróbálni. Amikor kész lett nekünk el kellett mennünk, épp hogy csak megkóstoltuk a sütit még melegen, mire hazaértünk már nyoma sem volt semmilyen sütinek, még morzsa sem maradt.

PISKÓTÁS RÁKÓCZI TÚRÓS ALMÁVAL

Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt, sütőpor, 1 k. langyos víz, 10 dkg puha margarin,
Töltelék: 2 cs. túró, 3 tojássárgája, 5 ek porcukor, 2 ek liszt, baracklekvár,3-4 alma
Piskótát készítünk a szokásos módon, 15 percig elősütjük. Rátesszük a túrós masszát és a lereszelt cukros almát majd rákenjük a felvert habot rácsosan és baracklekvárt teszünk közé. 15 percre a sütőbe rakjuk amíg a hab megpirul.

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 tojás, 2 dl tej, 8 dkg cukor, 1 cs élesztő,
Töltelék: 10 dkg cukor, 1 dl tej, 15 dkg darált mák vagy mogyoró (dió) reszelt citromhéj.
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. duplájára kelesztjük és kinyújtjuk. Háromszögeket vágunk belőlük és megtöltjük a mákos vagy mogyorós töltelékkel(diós is lehet). Kifliket formázunk belőle, sütőben megsütjük.
A töltelékhez a cukrot és a tejet felfőzzük belekeverjük a mákot vagy mogyorót és a citromhéját. Ezzel töltjük meg a kifliket. Lekvárral megtöltve is nagyon finom.

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti