2009. október 23., péntek

Fűszeres paradicsommártás

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg hagyma, 2,5 dl almaecet, 0,75 kg cukor ( készíthetjük tisztán mézzel is, vagy keverve, ügyeljünk rá, hogy a mézből kevesebb is elég ), 6 ek konyhasó, 1 dkg szemes bors, 1 ek köménymag, 2-4 szem szegfűbors, 2-4 db babérlevél, 5 dkg mustármag, 1 dkg friss gyömbérgyökér
A zöldségeket mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy nagy (minimum 7 literes) fazékba.
A Zöldségeket nem kell meghámozni, héjastól, nagyobb darabokra vágva tegyük fel őket főni.
A cukor kivételével adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük 1-1,5 órán át a zöldségeket fedő alatt.
Amikor minden jó puha, akkor passzírozzuk át, vagy egyszerűen turmixoljuk le őket.
A turmixolás szerintem praktikusabb, és kevesebb kézi munkát igényel. Ráadásuk így a fűszereket is beleapríthatjuk, és ez által markánsabb íze lesz a mártásnak. A borsot és babérlevet inkább vegyük ki mert nem tudjuk olyan jól leturmixolni és darabos marad a mártás.
A mártást tegyük vissza forrni, és adjuk hozzá a cukrot.
Majd kigőzölt üvegekbe (amit mosogatógépben tudunk a legjobban csírátlanítani), és száraz dunsztba tesszük. A száraz dunszt nálunk (férjem ötlete alapján)egy kemény műanyag hűtőtáska amit jól be lehet csukni légmentesen. Garantáltan lassan hűl ki a befőzött étel.
A recept, kis módosítással, Rita konyhája oldalról való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti