Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg hagyma, 2,5 dl almaecet, 0,75 kg cukor ( készíthetjük tisztán mézzel is, vagy keverve, ügyeljünk rá, hogy a mézből kevesebb is elég ), 6 ek konyhasó, 1 dkg szemes bors, 1 ek köménymag, 2-4 szem szegfűbors, 2-4 db babérlevél, 5 dkg mustármag, 1 dkg friss gyömbérgyökér
A zöldségeket mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy nagy (minimum 7 literes) fazékba.
A Zöldségeket nem kell meghámozni, héjastól, nagyobb darabokra vágva tegyük fel őket főni.
A cukor kivételével adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük 1-1,5 órán át a zöldségeket fedő alatt.
Amikor minden jó puha, akkor passzírozzuk át, vagy egyszerűen turmixoljuk le őket.
A turmixolás szerintem praktikusabb, és kevesebb kézi munkát igényel. Ráadásuk így a fűszereket is beleapríthatjuk, és ez által markánsabb íze lesz a mártásnak. A borsot és babérlevet inkább vegyük ki mert nem tudjuk olyan jól leturmixolni és darabos marad a mártás.
A mártást tegyük vissza forrni, és adjuk hozzá a cukrot.
Majd kigőzölt üvegekbe (amit mosogatógépben tudunk a legjobban csírátlanítani), és száraz dunsztba tesszük. A száraz dunszt nálunk (férjem ötlete alapján)egy kemény műanyag hűtőtáska amit jól be lehet csukni légmentesen. Garantáltan lassan hűl ki a befőzött étel.
A recept, kis módosítással, Rita konyhája oldalról való.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése