500 g túró ( a legjobb az Aldiban kapható krémesebb túró) 2 dl tejföl, 2-3 ek cukor, 1-2 vaníliás cukor, 1 ek méz, 1 cs zselatin, fél citrom héja és leve,
Máz: 1 tábla keserű csoki, pici tej, vaj kakaópor.
a túrót összekeverjük a cukrokkal, citrommal, tejföllel. A zselatint elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, és langyosan hozzákeverjük a túrós masszához. sok kicsi rudacskát is. Én egy nagy rudat csináltam, de lehet kisebb rudakat is készíteni. Pár órára hűtőbe tesszük. Elkészítjük a csoki mázat. A csokit felolvasztjuk és keverünk bele egy kevés kakaóport, kevés tejet, és pici vajat vagy olajat. A hideg túróra öntjük, majd még egyszer betesszük a hűtőbe 12 órára.
Gyerekeknek az volt csak a gondja, hogy kevésnek találták, vagy lehet hogy túl finomnak!
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2012. február 28., kedd
2012. február 23., csütörtök
Zsúrkenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80 liszt(10 dkg rétesliszt 40 dkg finom liszt keverékéből csináltam, vagy tönkölylisztből)
- 1,5 tk. só
- 1 ek. cukor
- 2 ek. burgonya pehely
- 2 dkg vaj(1,4 dkg kókuszzsír)
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok, a kenyérsütőgépben. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
Rácsra teszem hűlni.
A héja frissen, melegen ropogós, de a tej miatt gyorsan elpuhul. A bele könnyű, foszlós. Sokáig puha marad.
2012. február 16., csütörtök
Burgonya kvíz
1. Miből készül a krumpli cukor?
2. A régi katonák mit neveztek krumplivirágnak?
3. Ki a krumpliorrú szinész?
4. Ki írta a Keménykalap és krumpliorr cimű magyar gyerek krimit?
5. Hogyan hanzik Pithagorasz 5 sült krumpliról szoló példabeszéde?
6. Milyen eredetű a magyar krumpli szó?
7. Mi a sültkrumpli máig használt beceneve?
Megfejtés:
1. Keményítőből előállított dextrint tartalmazó szölöcukor
2. A tisztesek rendfokozatát jelző csillagot
3. Karl Malden
4. Csukás István
5. Pithagorasz korában a görögök még nem ismerték a krumplit
6. Német eredetű
7. Suszterfánk
2. A régi katonák mit neveztek krumplivirágnak?
3. Ki a krumpliorrú szinész?
4. Ki írta a Keménykalap és krumpliorr cimű magyar gyerek krimit?
5. Hogyan hanzik Pithagorasz 5 sült krumpliról szoló példabeszéde?
6. Milyen eredetű a magyar krumpli szó?
7. Mi a sültkrumpli máig használt beceneve?
Megfejtés:
1. Keményítőből előállított dextrint tartalmazó szölöcukor
2. A tisztesek rendfokozatát jelző csillagot
3. Karl Malden
4. Csukás István
5. Pithagorasz korában a görögök még nem ismerték a krumplit
6. Német eredetű
7. Suszterfánk
2012. február 12., vasárnap
Kenyér
- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj (kókuszolaj)
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. burgonyapehely
- 20-25 dkg öregtészta
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt) vagy teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg BL 80 liszt (csak finom és réteslisztem volt, ezt kevertem
- 1 tk. cukor
- 1 dkg friss élesztő
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel, 220-230 fokra állítom a sütőt, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hülni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Öreg tészta
Gépbe készítek:
- 50 dkg BL 80 lisztet
- kb. 3 dl vizet
- 1 csipet cukrot
- 1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle. 1 hétig jó csak utána nekem megsavanyodott az utolsó kenyér már nagyon fura lett, de még megettük.
Eredeti recept Limaránál
Eredeti recept Limaránál
Hot dog kifli
- 1 kis pohár joghurt (140 g) nem volt itthon ezért tejjel és tejföllel helyettesítettem
- kb. 2 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,5 tk. só
- 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
- 50 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
Természetesen dupla adag készült és nem sütöttem bele a virsileket azt a kész kiflikbe tettük.
Az eredeti recept Limaránál található.
2012. február 4., szombat
Melegszendvics krémek
1. Fél rúd párizsi, kevés kenőmájas, mustár, ketchup, reszelt sajt, tejföl, bors.
Ha fűszeresebben szeretjük vagy ha van otthon, akkor kolbász is mehet bele, vagy egyéb ízesítő.
Só nem kell bele, mert a húsok sósak.
Robotgéppel pépesítjük, megkenjük a kenyereket és grillen megsütjük.
Ez a családunk egyszerű és finom meleg szendvicskréme.
2 Kenőmájas, 1 tojás, hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, mustár, ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (füstölt sajt)
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót jól elkeverem.
Ha fűszeresebben szeretjük vagy ha van otthon, akkor kolbász is mehet bele, vagy egyéb ízesítő.
Só nem kell bele, mert a húsok sósak.
Robotgéppel pépesítjük, megkenjük a kenyereket és grillen megsütjük.
Ez a családunk egyszerű és finom meleg szendvicskréme.
2 Kenőmájas, 1 tojás, hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, mustár, ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (füstölt sajt)
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót jól elkeverem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)