150 g vaj vagy margarin
100 ml tejszín
375 g búzafinomliszt
2 db tojássárgája
só
A díszítéshez
1 tojássárgája
szezámmag, lenmag, köménymag
Reszelt sajt
Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát, én robotgéppel csináltam. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojássárgájával, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot, legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-s sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nálunk ez kimaradt, mindenki azonnal szerette volna megkóstolni!
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
2015. augusztus 21., péntek
2015. augusztus 1., szombat
Céklás süti nyers céklából
15 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
5 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
25 dkg nyers cékla
néhány darab rumos meggy
A tojásokat a cukorral kikeverjük, beletesszük a kakaóport, céklát, sütőport, fahéjat, az olvasztott vajat és a lisztet. Szilikonos sütőformában 160-170 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
10 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
5 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
25 dkg nyers cékla
néhány darab rumos meggy
A tojásokat a cukorral kikeverjük, beletesszük a kakaóport, céklát, sütőport, fahéjat, az olvasztott vajat és a lisztet. Szilikonos sütőformában 160-170 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)