Oldalak

Adománybolt

2015. augusztus 21., péntek

Békebeli sós aprósütemény

150 g vaj  vagy margarin
100 ml tejszín
375 g búzafinomliszt
2 db tojássárgája
 só
A díszítéshez
1 tojássárgája
szezámmag, lenmag, köménymag
Reszelt sajt

Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát, én robotgéppel csináltam. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojássárgájával, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot,  legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-s sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nálunk ez kimaradt, mindenki azonnal szerette volna megkóstolni!

2015. augusztus 1., szombat

Céklás süti nyers céklából

15 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
5 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
25 dkg nyers cékla
néhány darab rumos meggy
A tojásokat a cukorral kikeverjük, beletesszük a kakaóport, céklát, sütőport, fahéjat, az olvasztott vajat és a lisztet.  Szilikonos sütőformában 160-170 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.