150 g vaj vagy margarin
100 ml tejszín
375 g búzafinomliszt
2 db tojássárgája
só
A díszítéshez
1 tojássárgája
szezámmag, lenmag, köménymag
Reszelt sajt
Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát, én robotgéppel csináltam. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojássárgájával, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot, legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-s sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nálunk ez kimaradt, mindenki azonnal szerette volna megkóstolni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése