2015. december 13., vasárnap

Baconos őzgerinc sült újragondolva hallal! Karácsony estére is ajánlom!

Az alap recept nem változott, csak a pulykamellet hallal helyettesítsük. Legjobb hozzá a harcsa, de mindenképp valamilyen filé, mert szálka nem lehet benne. Szerintem még azok is megkóstolják akik nem szeretik a halat.
Nagyon különleges lett a hallal. Az ízesítésnél annyit változtattam hogy megszórtam egy kevés fehér borssal.
Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni akkor ne őzgerinc formában süssük, hanem kuglóf formában és akkor egy koszorú alakú ételt kapunk, amit úgy tálalhatunk hogy a köretet a közepébe halmozzuk.
Az alaprecept itt található:
http://giudittakonyha.blogspot.hu/2009/06/pulykamell-ozgerincben-sutve.html

Halas koszorú

Gyors túrós süti

Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg porcukor, 25 dkg túró, 5 dkg ráma, 1 cs citrom vagy vanília ízű pudingpor, 2 ek búzadara, fél citrom leve.
Összekeverjük a hozzávalókat, és őzgerincformába tesszük. Tűpróbáig 180 fokon sütjük.

2015. december 2., szerda

30. szülinapi torta

A recept nem változott csak a design! A Marshmallow bevonat helyett színes marcipánnal vontam be.


A recept itt: 18.szülinapi torta


2015. november 17., kedd

Szendvicskrémek

Ez egy nagyon egyszerű szendvicskrém és mindig nagy sikere van a baráti társaságunk összejövetelein.
Halas-májkrém
3 kicsi kenőmájas vagy 1 nagyobb
2 doboz olajos szardínia, vagy tonhal
kevés bors, mustár
A hozzávalókat krémesre keverjük, pár órára behűtjük. Friss kenyérrel kínáljuk.

Különleges és finom, nem szabad idegenkedni tőle.
Velő krém (disznó agyból)
Pörkölt alapot készítünk 1 fej hagyma kevés olaj, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só bors,. Erre dobjuk a megtisztított agyvelőt. Krémesre sütjük kb 10-15 perc. Pirítóssal kínáljuk.

2015. október 29., csütörtök

Expressz túrós süti

5 tojás, 250 g túró, 3-4 ek tejföl, 5 ek liszt, 4 ek cukor (lehet bele többet is, de én próbálom a cukor fogyasztásunkat csökkenteni) pici sütőpor és szódabikarbóna 5 dkg olvasztott margarin vagy vaj
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral az olvasztott vajjal és bele adagoljuk a sütőporos lisztet, a túrót, tejföllel lazítjuk, könnyű tésztát kell hogy kapjunk. Felverjük a fehérjéket habnak és óvatosan belekeverjük. Szilikonos tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütjük. Porcukorral megszórhatjuk.
Nagyon könnyű, gyorsan elkészíthető süti.
Sikerült annyira kispórolnom a cukrot hogy utána jól megszórtunk porcukorral!

2015. október 16., péntek

Barackos-pudingos pite

Hozzávalók:
1 tojás,  3 ek cukor, pici sütőpor, szódabikarbóna, 10 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg liszt ha nem áll össze kevés joghurt
1 cs vaníliás pudingpor, 4 dl tej 2 ek cukor
2 db nektarin
A tésztát összegyúrjuk és kb fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a pudingot, kicsit sűrűbbre főzzük a szokásosnál.
A nektarin meghámozzuk és cikkekre vágjuk.
A tészta 2/3-át egy pite sütő formába nyomkodjuk, ráöntjük a pudingot és kirakjuk a nektarinnal. a maradék tésztát rámorzsoljuk egyenletesen elosztva. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.


2015. szeptember 29., kedd

A legjobb csoki kóstolása

Kóstolásra kaptunk a legújabb ízesítésű szupercsokikból, fantasztikusak, nálunk első díjat nyertek!

Valrhona csokoládé-alapanyagokkal és innovatív Raffinée ízekkel támad az ötéves chocoMe 2010. nyarának egy különösen forró délutánján került a polikarbonát öntőformába a legelső, kereskedelmi forgalomba szánt chocoMe csokoládé, melyet még kézi temperálással készített Mészáros Gábor, a chocoMe
alapítója, tulajdonosa. Időközben új termékvariánsok jelentek meg a chocoMe kínálatában Raffinée, Carré, Voilé nevek alatt, valamint az új termékcsaládok folyamatosan újabb és újabb ízvariánsokkal is frissültek. Időközben 27 díjat, elismerést sikerült bezsebelni a manufaktúrának, ezekből 11 díj nemzetközi szakmai világversenyen szerzett ezüst és bronzérem, így elmondhatjuk, hogy immár a világ legjobb csokoládékészítői között is felemlegetik a chocoMe-t. Az ötéves születésnapot egy másik kerek szám is kíséri: hamarosan elkészül ugyanis a kétmilliomodik chocoMe csokoládé is.
„Hogy mit tartogat a jövő, azt sajnos nem tudjuk, az eddigiek alapján nem is bocsátkoznánk jóslatokba, csak egy valamit szeretnénk: megköszönni a bizalmat és reménykedni abban, hogy újabb öt év múlva újra köszönetet mondhatunk. Mindenesetre az idei szezonra is készültünk pár újdonsággal, illetve a karácsonyt megelőzően érkeznek még meglepetéseink” – mondta el Mészáros Gábor.
A táblás étcsokoládék alapanyaga ezentúl: Valrhona 66% étcsokoládé
Mivel a chocoMe egyre több csokoládét ad el a világ számos országában, ezért fokozatosan kell ügyelnie arra, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Ebből kiindulva Mészáros Gábor merészet húzott, és lecserélte a kíváló belga táblás étcsokoládék alapanyagát egy még tökéletesebbre, a tekintélyes francia
Valrhona csokoládégyár egyik étcsokoládéjára.
A páratlanul gazdag aromákban tobzódó Valrhona blend étcsokoládéja a legmagasabb minőségű kakaóbabok házasításából született, a kakaó intenzív mogyorós és enyhén fahéjas jegyekkel keveredik, hosszan tartó savas piros gyümölcsös lecsengéssel.
A chocoMe legújabb Raffinée ízei: a szőkecsokoládé és kávés-kardamomos szicíliai mandula
Mint a Jin és a Jang, úgy különbözik egymástól a legújabb két termékfejlesztés.
Guérande sós szőkecsokoládéval bevont szicíliai mandula hántolt ostyával / RF108
A Szicíliából származó, lapos, hosszúkás, kesernyés mellékíztől mentes, krémesen édes mandulaszemek tört ostyával dúsított szőkecsokoládés fürdőbe merülnek alá, ahonnan a markáns karamellás jegyek elementáris erővel törnek elő a Guérande sónak köszönhetően. A vékony csokoládérétegtől fénylő mandulaszemeket ezután hántolt ostyába forgatják, hogy még ropogósabbá tegyék.

Valrhona 32% szőkecsokoládé
A mindenki által jól ismert ét-, tej- és fehércsokoládék mellé 2012-ben hozta el a negyedik csokoládétípust a francia Valrhona csokoládégyártó vállalat, melyet szőkecsokoládénak nevezett el. Szalmaszőke színével a tej- és a fehércsokoládé között elhelyezkedő új csokoládétípus ízében leginkább az utóbbira hajaz, elementáris karamellízzel kiegészítve. A szőkecsokoládé relatív ismeretlensége
javarészt bonyolult készítési folyamatának köszönhető: a tejpor megégetése nélkül karamellizálni a cukrot csak különleges szaktudással lehetséges. Magyarországon kiskereskedelmi kiszerelésben a chocoMe használja először.

Guérande só
A Bretagne-félszigeten található Guérande település különleges mikroklímájának köszönhetően az innen származó só sokkal komplexebb ásványi összetevőkből áll, mint például a hagyományos asztali vagy tengeri sók. A helyiek nemzedékek óta azon fáradoznak, hogy az óceán vízcseppjeiből a sókristályokat egy évszázadok alatt kifinomított módszerrel vonják ki, megőrizve a sókristályok egyedülállóan magas nedvességtartalmát és különleges ízét. A Guérandó só megkapta a francia Label Rouge minősítést, azaz a kiemelkedő minőség védjegyét, ami a francia állam által is hitelesített minőséggarancia az élelmiszeriparban.

Szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal / RF109
Szicília talán legfinomabb, szokatlanul lapos alakú és intenzíven krémes ízű manduláját finomra pörkölt, őrölt arabica kávébabbal ízesített csokoládémasszába eresztjük. A kávéaromával sűrűn átitatott szemeket ezután
egzotikus ízű kardamommal fűszerezett kakaóporba hempergetjük.

Arabica kávéval ízesített chocoMe 60% étcsokoládé
Kakaó- és kávébab. Két, különállóan is páratlanul komplex alapanyag, amelyek most egyetlen, különlegesen összetett ízvilágú étcsokoládéban öltenek testet. A chocoMe által használt étcsokoládé, melyet a francia Michel Cluizel-től vásárolunk, nem kávéaromával ízesített csokoládé, hanem a konsírozás (a finomra őrölt, pörkölt kakaóbab kakaóvajjal való keverése és préselése) közben kerülnek a kakaómasszába a válogatott arabica kávészemek, hogy a selymes textúrát teljesen átszője a sokrétű kávéaroma.

Kardamom

A sáfrány és a vanília után ez az egzotikus, kámforos aromájú, nagyon intenzív fűszer a harmadik legdrágább a világon, nem véletlenül. Gazdag ízösszetevőinek köszönhetően egyaránt használják kávékhoz, pácokhoz, likőrök készítéséhez és süteményekhez is. A csokoládéból kissé fanyar, a citrusokra emlékeztető ízkomponenseket emeli ki, illetve egészíti ki a saját füstös, kissé a mentához
hasonlító, hűsítő felhangjaival.

További információ:

chocoMe Kft.

Mészáros Gábor

marketing@chocoMe.hu

www.chocome.com

2015. szeptember 26., szombat

Almás-diótorta

Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál cukor, 15 dkg darált dió, pici szódabikarbóna

Töltelék: 80 dkg reszelt alma,(kb.) 10 dkg cukor (ízlés szerint),½ citrom leve, 2 dl narancs lé, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 mokkáskanál fahéj

A sárgájákat kikeverjük a cukorral és beletesszük a szódabikarbónát, diót, majd a keményre felvert fehérjét. Tortaformában sütjük (sütőpapírral). 180 C tűpróbáig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt almát meglocsoljuk citromlével, megpároljuk a cukorral együtt, majd hozzáadjuk a narancslével csomómentesre elkevert pudingport, és felfőzzük. Kevés fahéjjal ízesítjük. a tortát kettévágjuk és megkenjük a langyos almakrémmel, úgyhogy a tetejére is hagyunk belőle.
Full almás annak ajánlom aki nagyon szereti az almát!

Muszaka

Hozzávalók:
2 közepesen nagy és vastag, hosszúkás, majdnem fekete padlizsán
5 közepes nagyságú krumpli
40 dkg darált marhahús paradicsomosan elkészítve
besamel
100 g reszelt, sajt
Darált hús:
olívaolaj
1 konzerv turmixolt paradicsom (400 gr) vagy 1 nagy mélytányér frissen lereszelt vagy mixelt lédús nyári paradicsom
1 lk sűrített paradicsompaszta
1 dl fehérbor
zöldek apróra vágva: petrezselyemzöld, (menta)ez nekem kimaradt belőle
fűszerek: szegfűbors, kis rúd fahéj, 1-2 babérlevél, 1 lk pirospaprika
2-3 cikk fokhagyma
1 nagy hagyma
3 tojásfehérje
A besamel:
0.5 l tej
2 kanál liszt
2 kanál vaj
1 lk szerecsendió darálva
késhegynyi só
3 tojássárga
 A padlizsánt szeletekre vágom, lehet hosszában is vagy kerek szeletekre, mindegy. Ne legyenek nagyon vékonyak a szeletek, de ne is legyenek vastagak. Bedörzsölöm őket sóval, és félreteszem őket addig, amíg a többi alapanyag előkészítésével foglalkozom. Egy olyan tálba szoktam félretenni, melynek van egy szitás része és alatta egy tál része, így abba folyhat a padlizsánok leve, mely a só hatására rögtön kezd szivárogni a szeletekből. Állítólag a sózás hatására a padlizsán nem lesz keserű. Én próbáltam sózás nélkül is, nem éreztem valami nagy különbséget, viszont az biztos, hogy ha besózom, a padlizsán nem feketedik meg és sokkal szebb marad. Tehát marad a sózás.
Második feladat: elkészítem a darált húst. Ezt lehet egy nappal korábban, mert még így is egy egész délelőtt elúszik a többi művelettel. A darált húst ugyanúgy készítem, mint a darált húsos tésztához valót: forró olajon kicsit megfuttatom az apróra vágott hagymát, majd ráteszem a darált húst. Fehéredésig kavargatom, ne maradjanak benne nagyobb csomók. Beleteszem az átpasszírozott vagy apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, szegfűborsot, fahéjat, paradicsompasztát, 1 lk finom magyar piros paprikát (ez természetesen az én adalékom, nem a klasszikus görög recept része), 1-2 babérlevelet. Felöntöm a borral és a turmixolt paradicsomokkal, majd addig főzöm lefedve, amíg kevés lé marad alatta. Kb. 20 perc. Ne maradjon túl sok lé alatta.
 A padlizsán kisütése előtt és a darált hús elkészítése után,  elkészítem a krumplit. Pucolom, megmosom, majd nem túl vékony karikákra vágom őket. Megint lemosom a karikákat egy tál hideg vízben, majd leitatom konyhapapírral a vizet róluk és bő, forró olívaolajban kisütöm. A megsült szeleteket konyhapapírra vagy szűrőre szedem, kissé élükre  állítva, úgy, hogy minél több férjen el egymás mellett, és ne kelljen egymásra tennem őket. Így egy része az olajnak lecsorog róluk.Ugyan a krumpli nem ég olyan könnyen oda, mint  a padlizsán, azért nem szabad otthagyni, oda kell figyelni!
Jöhet a padlizsán kisütése. A besózott padlizsánszeleteket lemosom hideg vízzel, majd két tiszta konyharuha közé teszem. Könnyedén rájuk nyomogatom a  fölső konyharuhát, így a vizet teljesen felitatom róluk. Ezután kisütöm őket forró olívaolajban.
 Kiszedem, kissé élükre állítva őket, úgy, hogy minél több férjen el egymás mellett és ne kelljen egymásra tennem őket. Így egy része az olajnak lecsorog róluk. Legyenek szép barnák, de ne legyenek elégve!
 Időközben a darált hús langyosra hűlt. Belekeverem a tojások enyhén felvert fehérjét (ez fogja összetartani a húst mikor szeleteket vágok később), az apróra vágott maréknyi petrezselyemzöldet és (az apróra vágott (kb. 2 lk-nyi) mentát.) Alaposan belekavarom, mert ha egy helyre több fűszernövény tapad, kellemetlen lehet a fogyasztásnál.
Még az étel összeállítása előtt elkészítem a besamelkrémet. Odateszek egy lábost a forró tűzhelyre, majd a vajat beledobom és felolvasztom. Vigyázni kell, nehogy a vaj odakapjon, vagyis elkezdjen barnulni! Mikor a vaj majdnem mind felolvadt, folyamatos kavarás mellett hozzáadom a lisztet. Rózsaszín rántást készítek, melyhez folyamatos kavargatás mellett lassan hozzáadagolom a hideg tejet. Közben folyton keverem, hogy a krém sima maradjon, kicsit le is húzom, majd visszateszem a tűzre, hogy nehogy odakapjon.
Ha mégis csomósra sikeredne, be lehet tenni a  mixerbe és felmixelni, vagy ha van botmixer, az a legjobb. Csak belemerítjük a botmixert, picit megjáratjuk, és máris sima krém lesz belőle. A krémet pár percig még lassú tűznél és folytonos kavarás mellett főzöm, hogy besűrűsödjön. Sűrű krém állagúnak kell lennie, Csipet sót teszek bele és a darált szerecsendiót. Félreteszem hűlni, közben folyton megkavarom, hogy ne alakuljon ki a tetején egy keményebb réteg.
Figyelem!
Ha esetleg a besamelt odakapatjuk, akkor mikor félrehúzzuk a tűzről, rögtön át is kell költöztetnünk egy másik edénybe. Ugyanis azalatt amíg áll, felázik az alján lévő odakozmásodott réteg és barna darabonként belekavarodik a krémbe, ami sem látványként nem szép, de lehet ízre sem.
Amíg az ételt összeállítjuk a besamelt is többször megkavarjuk, hogy egyenletesen, szépen, kéreg nélkül hűljön ki.
Előveszem a tepsit és elkezdem az étel összeállítását. Lesorjázom a krumpliszeleteket úgy, hogy ne maradjon alattuk üres hely, vagyis picit fedhetik egymást. Megsózom őket.
A krumplira terítek egy sor padlizsánt erre jön a darált hús, amit megszórok sajttal majd még egy réteg padlizsán, amire újra darált hús és sajt kerül. a tetjére simítom a besamelt.
200 fokos, előmelegített sütőben, középső rácson pirosra sütöm
Nagyin jó lett kiadós, és laktató.

Az eredeti görög recept:Ágninál

2015. szeptember 24., csütörtök

Gyors gyümölcsfagyi

A fagyasztott gyümölcsöt valamilyen  porrá őrölt cukorral(szőlő, nád, nyírfa) összeturmixoljuk. Tejszínt öntünk bele, és ezzel felhabosítjuk, finom krémes hideg gyümölcs fagyit kapunk.
Készíthetjük fagyasztott eperből, málnából, erdei gyümölcsből. Mindegyik nagyon finom és egyszerű elkészíteni.
Hamar  meg kell enni, mielőtt teljesen felolvad, na ez nem nehéz feladat!

2015. szeptember 21., hétfő

Cukkini krémleves

Hozzávalók:  1 cukkini, 1 fej vöröshagyma, 1 dl főző tejszín, só, fehérbors, őrölt szerecsendió.
a hagymát olajon megpároljuk majd beletesszük a cukkinit és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Puhára főzzük, ősszeturmixiljuk, közben beletesszük a tejszínt és a fűszereket. Még egyet rottyantunk rajta. Leves gyönggyel vagy pirított kenyér kockával tálaljuk.
Ez a recept a nálam kipróbálásra került Thermomixben készült.

2015. szeptember 1., kedd

Vöröslencse főzelék, naan kenyérrel

Főzelék:
1 cs vöröslencse, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kicsi gyömbér darab, babérlevél, curry, kurkuma,  bors,
Naan kenyér:
330 g liszt, élesztő (1 cs szárított), víz, só, pici cukor,  35 g olvasztott vaj, 125 g joghurt vagy kefir
 A főzelék elkészítése:
A hagymát gyömbért apróra vágjuk és pici olajon megpároljuk, beledobjuk a kinyomott fokhagymát és beletesszük a megmosott vöröslencsét és ízesítjük sóval, házi vegetával, felöntjük vízzel. Belerakjuk a fűszereket és puhára főzzük. Jól besűrűsödik.
Közben elkészítjük a naan kenyér tésztáját.
A hozzávalókat megdagasztjuk, lágy tésztát kell hogy kapjunk. Duplájára kelesztjük. Kis golyókat készítünk és vékonyra nyújtjuk őket. Forró serpenyőben megsütjük először az egyik majd a másik odalát is.

Ez a recept a nálam tesztelésen lévő Thermomix-el készült.

2015. augusztus 21., péntek

Békebeli sós aprósütemény

150 g vaj  vagy margarin
100 ml tejszín
375 g búzafinomliszt
2 db tojássárgája
 só
A díszítéshez
1 tojássárgája
szezámmag, lenmag, köménymag
Reszelt sajt

Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát, én robotgéppel csináltam. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojássárgájával, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot,  legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-s sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nálunk ez kimaradt, mindenki azonnal szerette volna megkóstolni!

2015. augusztus 1., szombat

Céklás süti nyers céklából

15 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
5 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
25 dkg nyers cékla
néhány darab rumos meggy
A tojásokat a cukorral kikeverjük, beletesszük a kakaóport, céklát, sütőport, fahéjat, az olvasztott vajat és a lisztet.  Szilikonos sütőformában 160-170 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

2015. július 29., szerda

Bor szólások, mondások

Bornak nincsen rakoncája.

Borodat, kincsedet, feleségedet, pipádat, puskádat ne bízd senkire.

Borra sör meggyötör. Sörre bor mindenkor.

Borral kell megbékélni.

Bort a serre idd egyszerre, sert a borra hagyd máskorra.

Bort hord a ló is, mégis vizet iszik.

Bort iszik a vitéz, s nem fáj tőle a melle.

Bort iszik az úton járó, akár bolond, akár báró.

Bort sajt után.

Bort, búzát, békességet, szép asszony feleséget.

Büdös bornak szép cégért szoktak emelni.

Büdös bornak szép cégért szoktak kötni.

Cégér nélkül is elkel a jó bor.

Cifra kulacs, veres bor, miránk is kerül a sor.

Csutora nélkül is elkel a jó bor.

Duna pontya, Tisza kecsegéje, Ipoly csukája a legjobb böjt, ha szerémi borban főtt.

Égett bor után a félénk is vitéz.

Egy gyújtót kétszerre, egy itce bort egyszerre.

Egy órai tojás, egy napi kenyér, tíz esztendős hal, hat esztendős bor, tizenöt esztendős leány, harminc esztendős jóakaró kellemetes.

Erős az igazság, a szép asszony és a jó bor.

Étel mellett keveset, bor mellett sokat szoktak beszélni.

Franciának hajpor, a magyarnak jó bor.

Gyermekre madarat, vén emberre menyecskét, németre bort ne bízz.

Ha a magyar bor nem is volna olyan, mint a micsodás, minden bornál mégis jobb volna.

Ha a magyar bor nem volna olyan, mint aminő, mégis jobb volna minden bornál.

Ha bor piros, ha lány csinos.

Ha bort nem találsz, sört vagy vizet igyál.

Ha csordul Vince, tele lesz a pince.

Ha ebszőlőd sincs, ne válogass a borban.

Ha nincs bor, jó a víz is.

Ha nincs píz, iszik víz.

Hámozva jó a bor.

Három vallású ez a bor : Erős mint a katolikus, tiszta mint a református, kereszteletlen, mint a zsidó.

Igyál bort, de ne sokfélét.

Igyuk a bort mert jó, a szőlőt meg majd befedi a hó.

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor.

Jó a bor, de mértékkel.

Jó a bor, meg a foltos nadrág.

Jó a bor, meleg a foltos nadrág.

Jó a sör de mégis bor az anyja.

Jó bor legyen római katolikus hitében (=erős), legyen református (=tiszta), legyen zsidó (=kereszteletlen), és legyen lutheránus (= se nem hideg se nem meleg)

Jó bor mellett lehet jó verset csinálni.

Jó bor, (pénz,) szép asszony, embert kíván őrzésre.

Jó bor, szép asszony, bíbor, jámbort kíván őrzésre.

Jó bor, szép feleség, csendes lelkiismeret, drága dolgok.

Jó borból jó ecet lesz.

Jó bornak nem kell cégér.

Jó bornak seprüje is jó.

Jó bornak, jó embernek eredetét ne keresd.

Jó borod, szép kincsed meghitt emberre bízd.

Jó káposzta, rossz bor.

Jó legény a bor.

Jobb a jó bor kulacs/pohár nélkül, mint a kulacs/pohár jó bor nélkül.

Jobb a színbor, mint a lőre.

Józan amit gondol, részeg arról papol.

Kántorok, jó borok, nem szárad meg a torok.

Késő a bort akkor kímélni, amikor már az anyjára szállt.

Két híg tojásnak közepe egypohár bor.

Két pénzes szatyornak egy pint bor az ára.

Ki a borát meg nem issza, vágyik annak szíve vissza.

Ki a bort megissza, ura legyen annak.

Ki a bort megissza, ura legyen!

Ki a bortól elázik, vagy hosszút köp, vagy rókázik.

Ki levesre bort iszik, nem kérnek attól tanácsot.

Kinek szűkös bora, elesége, annak jó az egészsége.

Koldust kell a jó borért küldeni.

Könnyen terem a jó bor, ha kapa a bikája.

Könnyű a borból ecetet csinálni.

Könnyű a jó borból ecetet csinálni, de az ecet borrá nem változik.

Könnyű a pohár mellett vitézködni.

Legjobb a bor a tövén.

Még a vénembert is táncba viszi a bor.

Még kannája sincs, s immár fúrja a bort.

Megittuk a borát, igyuk meg a seprejét is.

Megmutatja a bor, kiben mi lakik.

Megveri a bor az embert, meg az asszony szája.

Minden jó bornak ki kell forrni magát.

Mindent kivészen a bor természetéből.

Minél tovább szopta a bor az anyját, annál jobb.

Minő a gazda, olyan a bora.

Minő a tőke, olyan a bora. 

Molnár, ha vize van, bort iszik, ha vize nincs, vizet iszik. 

Nagy mester a bor. 

Ne adj bort az ostobának, hallgatni fog. 

Nehéz a részegesnek vízzel pótolni a bort. 

Nem jó a bort visszájáról tölteni. 

Nem jó felesen inni. = Mással osztozni az asszonyon 

Nem jó ó hordóba új bort tölteni. 

Nem jó ó-bort új hordóba tölteni, mert két kár lesz benne. 

Nem minden Márton Szent Márton. 

Nem öntik az új bort régi tömlőbe. 

Nincs a bornak titka. 

Nincs kormány a bornak. 

Nincs rossz bor, csak rossz borivó. 

Nyíri kocsis, nyíri ló, nyíri bor: egy se jó. 

Ó hordóban új bor, két kár lesz belőle. 

Ó-bor jó és új szalonna. 

Ó-bornak, ó leánynak nem egy áron itcéje. 







2015. június 29., hétfő

Sous vide gép tesztelés 2.

Este vacsorára tojást szerettünk volna enni, mivel pont nálam volt tesztetelésre a Sous Vide gép ezért gyorsan kerestem egy receptet a tojás elkészítéséhez. Szent Benedek tojás az eredeti recept szerint.
Ilyen lett:
Így készült: Beállítottam a gépet 64,5 fokra és megmostam pár tanyasi tojást. Amikor felmelegedett a vízfürdő, egyszerűen csak héjastól beletettem a tojásokat 45-50 percre. Egy tojást kivettem és megnéztem jó lett-e. Nagyon különleges élmény, hogy fehérje még szinte folyik a sárgája pedig zselésre krémesedik.
Snidlinggel és reszelt sajttal szórva tálaltam. egészen különleges volt a vacsoránk.

2015. június 24., szerda

Sous vide gép tesztelés 1.

Azon szerencsés gasztrobloggerek egyike vagyok aki kipróbálhatta ezt a csodás masinát. Nagyon vártam, hogy elvarázsoljam vele a családomat, tele voltam ötletekkel.
Azonnal beüzemeltem - amit a konyha átrendezése megelőzött- mert bizony elég nagy helyet foglal el,  no meg a vákuum fóliázónak is kell a hely.
A kezdeti nehézségeket szerencsésen leküzdöttem és akkor jöttem rá, hogy használati utasítás is elkallódott útközben, de ezen a gondon is gyorsan átjutottam, hiszen a Sous Vide Hungary oldalon minden tájékoztatás  megtalálható.
Pár alapanyagot már előzőleg beszereztem, így semmi akadálya nem volt a szuvidolásnak.

Bátran nekikészültem és a család egyik kedvencét a marhahúst vadas mártással kezdtem elkészíteni. Ami újítás volt az hogy megpróbálkoztam a knédli készítéssel.
A bepácolt húsok
Répa vákuumban









Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy a sütőzacskó helyett bevákuumoztam a marhahús úgy hogy belehelyeztem egy babérlevelet a zacskóba. Külön zacskóba került a répa, zeller, fehérrépa, krumpli. 64,5 C fokon szuvidoltam 6 órán keresztül.
Amikor késznek találtam akkor a zöldségeket pürésítettem és elkészíttettem a mártást, cukrot karamellízáltam majd mustárral és zöldségekkel összeforraltam és behabartam tejföllel.
A knédli receptje:
Knédli vagy gőzgombóc
5 dl langyos savó, 1 kg liszt, 2 tk. só, 1 ek. olaj, 1 tk. cukor, 3 dkg élesztő, 2 egész tojás
A hozzávalókat dagasztógéppel összeállítjuk, és 30-40 percig kelni hagyjuk.
Egy lábosban vizet forralunk és ráhelyezünk egy párolórácsot, a knédli csak gőzölni szabad nem lehet főzni. Ha megkelt gombócokat csinálunk(még egy kicsit pihentethetjük akkor tovább kelnek) és a pároló lapra helyezzük, nekem elég nagyok lettek így kb 30 perc kellet a gőzölésükhöz.
Óriás knédli



2015. május 21., csütörtök

Vörösborban érlelt sajt

5 liter tehén tejből. Óvatosan melegítsük a tejet 30 C fokra. 
Vegyük le a tűzről, és tegyünk hozzá először 1 kk kanálnyi sajt kultúrát (CHN-11), majd 10 perc múlva  1.6 ml oltót (bio tejoltó oltó gyomorból- Naturen folyékony tejoltó). Várjunk, amíg megalvad, azaz az edény falától egységesen el tud válni az alvadék. Utána hosszú pengéjű késsel fel kell vágni nagyobb kockákra függőleges és vízszintes vágásokkal. Meg lehet kicsit ferdén tartva a kést az "oszlopokat" is megvagdosni. 10 perc pihenés, savó leszedése. utána újbóli vágások és újbóli pihentetés. A vágásokat és savóleszedést 3-4 szer ismételjük meg, attól függ mennyire szeretnénk kemény sajtot. Minél apróbbra törjük az alvadékot(először csak óvatosan vágva, utána már lehet akár kézzel is morzsolgatni), annál több savót ad le az alvadék, annál keményebb lesz a sajt. Közben a savót folyamatosan szedjük a sajtprésbe amit kibéleltünk egy gézlappal vagy pelenkával, 5 perc után fordítjuk, aztán fél óra, óra, két óra négy óra után megint. Folyamatosan préseljük állítva a rugókon, amíg el nem érjük a megfelelő keménységű sajtot. Az oltástól számított 60-90 percen belül az alvadéknak formában kell lenni. Kb 12 órát préseltem, utána került a vörösborba. 
Vörösboros só oldat. 1 l vörösbor(nekem nem lepte el a sajtot így naponta forgattam) 3 tk só. 2 hétig volt a vörösborban hűvős kamrában. Finom enyhén sós, savanykás ízű, puha túrós sajt, nagyon pikáns sajt kéreggel.

Sajtprés

2015. május 16., szombat

Gumicukor citromos, meggyes

Citromos: 1 egész citrom leszűrt leve, 2-3 ek szőlőcukor, pici víz, 1 csomag zselatin.
Meggyes: 2 dl meggylé, 1-2 ek szőlőcukor, 1 csomag zselatin.
Addig melegítjük amíg a cukor fel nem olvad, forrnia nem szabad. Formákba öntjük, pár óra múlva kivehető a formából és ehető.

2015. április 30., csütörtök

Vendégváró menü: Házi kenyér, Tojás tekercs, Görög saláta, Mákos-mogyorós virág kalács,

Mákos-mogyorós virág kalács
Tészta: 
2 tojássárgája, 3 dl tej, 8 dkg vaj, vagy margarin, 70 dkg fehér tönkölyliszt, 2 dkg élesztő, 4 ek cukor
Töltelék:
Mákos
15 dkg mák, 4 ek cukor, pici tönköly liszt, kevés meggylekvár, reszelt bio citromhéj, 0.5 dl  forró tej
Mogyorós
15 dkg darált mogyoró, 4 ek cukor, kevés mogyorókrém, 0.5 dl forró tej
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, hagyjuk megkelni. Kétfelé vesszük a tésztát az egyiket megkenjük a mákos töltelékkel, ez alá kenhetünk még egy kevés meggylekvárt. Feltekerjük és egy szilikon vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Elkészítjük ugyanígy a mogyorós töltelékkel, itt mogyorókrémet kenhetünk a mogyoró töltelék alá.
Összekapcsoljuk a két tészta felet egy körré és óvatosan bevágjuk mint ha felszeletelnénk, de nem vágjuk el teljesen. Kifordítjuk a szeleteket, úgy mintha virágok lennének. Felvert tojásos tejjel megkenjük. Előmelegített  160 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Házi kenyér
0.5 dl savó, ha nincs akkor víz,  4 dkg élesztő, kevés aszkorbinsav(elhagyható), 1 tk cukor, 2-3 tk só, pici köménymag, 1 ek olaj, 10 dkg, zabpehelyliszt, 10 dkg búza sikér, 20 dkg rozsliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, Különféle magok: szezám, len napraforgó, tök, kömény ki mit szeret, ezeket a tésztájába is keverhetjük.
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, ha kevés lenne a folyadék öntünk még hozzá, vagy ha túl sok akkor lisztet tegyünk még bele. A tésztának gombóccá kell összeállnia és nem szabad nagyon ragadnia. Majd hagyjuk megkelni.
Egy ovális üvegedénybe sütőpapírt tettem és abba helyeztem a kicsit átgyúrt kenyeret. 3 helyen bevágtam késsel és még megszórtam a magokkal. Hagytam még félórát kelni.
Mire megkelt a kenyerem addigra pont kész lett a kalács. Nagyobb hőfokra tettem a sütőt 200 fokra be tettem egy kis tálba vizet és behelyeztem a kenyeremet, először üvegtetővel lefedve. a sütés végén levettem az üvegtetőt és megpirítottam a tetejét. Mikor kivettem rácsra tettem hűlni és lespricceltem egy kevés vízzel. Vigyázzunk mert mindent összemagoztam amikor kivettem a tálból!

Tojástekercs Zsuzsika módra
10 tojás, 3 ek tönköly fehér liszt, 1 csokor snidling, 3 ek tejföl, só, bors.
10-10 szelet sonka és sajt, kevés olaj
A tojásokat felverjük és belekeverjük a fűszereket a tejfölt, és a lisztet.
Egy tepsit kibélelünk alufóliával beleöntjük az olajat és sütőben megforrósítjuk. Beleöntjük a  felvert fűszeres tojásokat, és közepesen lángon megsütjük úgy hogy a közepe is megsüljön, de még remegős legyen egy kicsit. Ha megsült kivesszük és egy másik alufólia tekercsre helyezzük és rátesszük a vékonyra szeletelt sajtokat és sonkákat, úgy mint a cserepeket egy kicsit fedve egymást.
Feltekerjük, vigyázzunk forró! Az alufólia végeit kicsit megtekerjük mintha szaloncukrot csinálnák hogy ne csússzon szét a tekercsünk. Megvárjuk míg egy kicsit hűl és a hűtőszekrénybe rakjuk tálalásig. Ha jól lehűlt ujjnyi szeleteket vágunk belőle.

Görög saláta házi feta sajttal




2015. április 24., péntek

Gyors padlizsán krémleves

2 egész padlizsánt félbe vágunk és sütőben megsütjük. Ha megsült kikaparjuk a belsejét és húslevessel és újhagymával összeturmixoljuk. ha a leves nem volt elég sós akkor sózhatjuk is. Főző tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű akkor tehetünk még bele húslevest.
Pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel tálaljuk. Az egész elkészítése 5 perc, plusz a sütés ami kb 20 perc.
Nálunk nem a kedvenc a fiúk körében a padlizsán, de ez nagyon jól sikerült, mert mind elfogyott.

2015. április 6., hétfő

Sajtos roló variációk

1 csomag leveles tészta
1.Krémsajtos töltelék
20 dkg reszelt sajt
1 doboz krémsajt, vagy nálam 1 tálnyi kicsöpögtetett joghurt

2. Tojáskrémes töltelék
4 főtt tojás
só, bors
kapribogyó(ebből keveset szabad beletenni, mert erős fűszernövény és nem mindenki szereti)
újhagyma
reszelt sajt

A leveles tésztát kinyújtjuk és csíkokra vágjuk majd feltekerjük  rudakra, vagy konyhai papírtörlőt bevonunk alufóliával és arra. Nekem fa rudaim vannak. Ha azt akarjuk hogy könnyebben lejöjjön olajozzuk be.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, ha kihűlt óvatosan lehúzzuk a rudakról, könnyen törik.
Közben elkészítjük a krémeket. Megtöltjük velük a rudakat és a végét reszelt sajtba mártjuk.

2015. február 19., csütörtök

Diétás túrótorta Valetin napra

15 dkg szőlőcukrot, 1 tk vanília por, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük.Tettem bele is pár darab epret. Ezt követően kapcsos tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én epret tettem) rakunk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető.

2015. február 9., hétfő

Házi kornspitz

200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g  pehelymix keverék
30 g bulgur 
20 g búzakorpa
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. árpa maláta szirup
1 tk. sikér
2 ek. lenmag
1,5 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander, 
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
100 g joghurt 
kb. 2,5 dl savó vagy víz
20 g friss élesztő
Egy tálba mértem az összes hozzávalót. Lehet kézzel, de lehet dagasztógéppel is összeállítani a tésztát. A tészta a dagasztás végén enyhén ragacsos lesz, ezért amikor cipó formára igazítjuk egy kevés liszttel körbesimítjuk. Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyenlő darabba vágjuk. A darabokat a kezünkkel ellapíttjuk, hosszúkás, ovális formára. A kilapított tésztát feltekerjük, mint amikor bagettet készítünk, minden tekerés után lenyomjuk.
Egy akkora edénybe, amiben a megformázott tészta elfér, kimérjük a magvakat, amiket kívülről szeretnénk rátenni:
2 ek. szezámmag
2 ek. köménymag
2 ek. napraforgó
2 ek. tökmag
A magok természetesen ízlés szerint variálhatóak. Egy  ecsettel vékonyan bevizezzük a tésztát, majd megforgatjuk a magkeverékben. Szilikonos tepsire sorakoztatjuk őket. Egy éles pengével azonnal be is vágjuk. 
A tepsit letakarjuk egy tiszta ruhával, amire kevés vízpermetet szórunk,hogy a tészta ne tudjon kiszáradni. Kb. 45-50 percig kelesztjük, míg a bevágások szépen szétnyílnak:
Alaposan lepermetezzük őket vízzel, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. 

Az eredeti recept

2015. február 4., szerda

Diónugátos tejcsokoládé és trüffelkrémes étcsokoládé bonbon

Nugát készítése:
50 g diót megpirítunk, majd finomra daráljuk, egy kávédarálón.  50 g csokit felolvasztunk, majd a diós keverékkel addig gyúrjuk míg összeáll az egész. Nem tettem bele cukrot így is elég édes lett. Lehet mandulából, mogyoróból készíteni, az igaz a török mogyorós nugát.
Csoki bonbon:
100 g tejcsokit gőz fölött felolvasztunk és belekeverünk 2 tk kakaóvajat addig kevergetjük amíg szépen vissza hűl kéz melegre. Tönkrement a beszúró hőmérőn így csak az érzékimre számíthattam.Nagyon klassz roppanós csokik lettek.
A formát kikenjük csokival úgy hogy mindenhová kerüljön. Pár percre a mélyhütőbe  tesszük. Beletöltjük a nugátkrémet és lefedjük a maradék csokival. Nekem maradt még ki egy kis olvasztott csokoládé ebből macska nyelveket csináltam. A macskanyelv forma egy ajándékba kapott desszertből maradt.
Újra betesszük a mélyhűtőbe, itt egy kicsit több időre van szükség hogy megszilárduljon a csokink. Szépen kijött a szilikonos formából és nagyon finom lett.
Csináltam trüffel krémes étcsokoládé bonbont is, az elkészítés ugyanaz csak a krém más.
Trüffel krém:
100 g tejszín 50 g keserű csoki, 30 g vaj, itt se tettem bele plusz cukrot. Ha nem gyerekeknek készül egy picike rum megbolondítja.
A tejszínt felmelegítjük és beleolvasztjuk a csokit, még melegen bele keverjük  a vajat. Hűtőben jól lehűtjük amíg szép krémes állagú nem lesz. Érdemes előző nap elkészíteni vagy jó pár órával előbb.

2015. január 29., csütörtök

Szólások mondások ételekkel, étkezéssel kapcsolatban

Kicsi a bors, de erős.
Kutyából nem lesz szalonna.
Nem repül a sültgalamb az ember szájába.
Annak, aki éhes, a kenyérhéj is édes.
Nem eszik a kását olyan forrón, mint ahogyan főzik.
Nagyobb a füstje, mint a lángja.
Könnyű tele hassal böjtről prédikálni.
Olcsó húsnak híg a leve.
Többe kerül a leves, mint a hús.
A fejétől büdösödik a hal
Annyian vannak, mint szitában a korpa
Egy fazék mellett (mellé. S.) szítanak.
Fazék mellé szító barát
Szívják a zsirját.
Érik neki az aszalt szilva
Elmehetsz Iprityomba jeget aszalni.
Elmehetsz Kukutyinba zabot hegyezni, jeget aszalni
Ha üres a kamra, bolond a gazda.
Kiborult a só, ma veszekedés lesz a házban
Felmelegítve csak a töltött káposzta jó 
Szerelmes a szakácsnő (nem arra figyelt, amire kellett volna) 
Nincsen tányér kanál csörgés nélkül
Mindennap egy alma, az orvost távol tartja

A böjtbe még soha senki nem halt bele, de a falánkságtól már sokan szétpukkadtak. /õsi orosz/ 
Könnyű vacsora, hosszú élet /német/ 
Kelj ötkor, ebédelj kilenckor, vacsorálj ötkor, feküdj le kilenckor, és megéred a kilencvenkilencet. /belga/ 
Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk , hogy éljünk. /francia/ 
Aki teletömi a hasát, saját fogával ássa meg sírját. /Tolsztoj/ 
Ebéd után pihenj le, és imádkozz, vacsora után tegyél ezer lépést. /olasz/ 
Hideg fej, üres has, meleg láb, és fütyülhetsz az orvosokra. /régi római/ 
Pompás étkezõasztal, díszes szervírozás, húsz rágás, evés elõtt, evés után buzgó imádkozás - száz éven át /angol/ 
Az étkezést akkor hagyd abba, amikor legjobban esik az étel. /skót/ 
Legjobb étvágygerjesztõ az éhség. 
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mit egy munkás, vacsorálj úgy, mint egy koldus. /magyar/ 
Reggelizz egyedül, ebédedet oszd meg felebarátoddal, vacsorádat add oda ellenségednek. /õsi magyar/

2015. január 24., szombat

Sertéscomb sonka fűszerpác

1-2 ek olíva olaj, 1 tk mustármag, 1 tk koriander, 1 tk majoránna, 2 csipet bors, 2 babérlevél, 1 tk boróka bogyó, 1-2 gerezd fokhagyma.
A húst 3-4 napra ebbe a fűszeres pácba tesszük, néha meg lehet forgatni vagy kicsit összerázogatni. Majd a szokásos módon sonkát préselünk belöle.

2015. január 21., szerda

Müzli szelet vagy müzli süti

Gyümölcspréselésből maradt alma, narancs, némi répa darálék. Természetesen lehet turmixolt, vagy pürésített gyümölcsből is csinálni.
1-2 ek gyümölcscukor,
1 tojás,
2 ek olvasztott kókuszolaj,
magok:szezám, lenmag, napraforgómag,
1-2 kanál natúr kukoricapehely.
4-5 ek lágy zabpehely, de amennyitől összeáll a massza
Ízlés szerint kókusz, fahéj, kakaó

A hozzávalókat összekeverjük és őzgerinc formába jól belenyomkodjuk. 150 fokon kb 30-40 percet sütjük. Óvatosan szeleteljük kicsit törik. Bevonhatjuk csokival is.

2015. január 9., péntek

Megkóstoltuk a chochome legújabb finomságát hmmm...

Az édes kényeztetés új formája: chocoMe VOILÉ


A chocoMe-nél nem pusztán az ízekkel szeretünk kísérletezni, hanem a formákkal is. 2010-ben a táblás csokoládénk megjelenésekor formabontó méretű és arányú termékkel jelentünk meg, majd 2013-ban elkezdett gömbölyödni a chocoMe: bevezetésre került a
Raffinée termékcsalád. 2014-ben ismét visszatértünk a szögletes formához, megjelent a Carré, a négyzet alakú, tenyérnyi méretű táblás csokoládénk.
2015 pedig egy teljesen új formát hoz a chocoMe választékába, megjelennek az ívelt és hasáb jellegű termékek, legújabb fejlesztésünk a VOILÉ termékcsalád (ejtsd: voálé). VOILÉ, ahol 70% kakaótartalmú étcsokoládéval vonjuk be fátyolszerűen a termékcsalád három különlegességét: a narancshéj ívet, az egyenes szálú citromhéjat és a hasábszerű gyömbért.
Teljesen új termék, teljesen új technológia, teljesen új gépek és az új termékfejlesztéshez teljesen új csokoládé alapanyagot használunk. Hosszas kalandozásokat és kísérletezést követően ezúttal a francia Cacao Barry csokoládé gyártó vállalat egy 70% kakaótartalmú, karakterisztikájában igen intenzív kakaós ízjegyekkel rendelkező étcsokoládéját választottuk.
A Cacao Barry több mint 170 éve
a kíváló minőségű csokoládék

megkérdőjelezhetetlen szakértője – a francia gasztronómia szimbóluma -, neves francia séfek, szaktekintélyek, innovatív csokoládékészítők és mestercukrászok választása. Egyedi terroir és rendkívül kedvező időjárási viszonyok jellemzik kakaóültetvényeiket, ahol a kakaó gyümölcsöket helyi farmerek közreműködésével termesztik, melynek köszönhetően a kézzel begyűjtött és válogatott kakaóbabjaik páratlanul gazdag aromával rendelkeznek.

chocoMe Cao 70% étcsokoládé:
A francia Cacao Barry 70% kakaótartalmú étcsokoládéja lehengerlően kakaós karakterrel rendelkezik. A csokoládé alapjául szolgáló, válogatott kakaóbabok az egyenlítő közelében elhelyezkedő ültetvényről származnak, ahol a különleges terroir és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyedülállóan gazdag aromákat hordoznak. A csokoládéban így az erőteljes kakaósságot enyhén virágos és savanykás gyümölcsös jegyek teszik teljessé.

A VOILÉ termékcsalád tagjai:
Étcsokoládéba mártott kandírozott spanyol narancshéj fahéjas-szegfűszeges
fűszerezéssel (VL101)
A Spanyolországból (Valencia) érkező narancshéjat gondosan, kézzel szeleteljük a chocoMe falai között, hogy ne csak felejthetetlen íze, de formája, megjelenése is még hivalkodóbb legyen. A narancshéjat egy csipetnyi fahéjas-szegfűszeges fűszerezéssel tesszük még emlékezetesebbé. Nettó tömeg: 120g/4,23oz

Étcsokoládéba mártott kandírozott spanyol citromhéj (VL102)
A 70% kakaótartalmú étcsokoládéra jellemző intenzív kakaós ízjeggyel tökéletes párost alkot a Spanyolországból érkező citrom íze, ahol a csokoládé nem szándékozik a kellemes citrusosságon felülkerekedni. Nettó tömeg: 120g/4,23oz

Étcsokoládéba mártott kandírozott gyömbér (VL103)
Az ecuadori Arriba és afrikai Forastero blend markáns kakaós íze szinte kívánkozik a gyömbérre jellemző - rendkívül hosszan lecsengő - egyszerre friss, csípős, kesernyés, édeskés és frissítő íze mellé. Szokatlan ízvilág kifejezetten ínyencek részére.
Nettó tömeg: 120g/4,23oz

További információ:
chocoMe kft.
www.chocome.com, marketing@chocome.hu

2015. január 8., csütörtök

Sonka két húsból!

Pulykahúst bepácoltam, olíva olajjal, sóval, fehér borssal, őrölt gyömbérrel, 1 gerezd fokhagymával, pirospaprikával. 3 napig érlelődött a hűtőben.
Amikor beraktuk a présbe kicsi volt a hús. Az aznapi ebédre kikészített pulykacombból tettünk bele és mellé egy kis grill kolbászt. Így készült el az egészen különleges sonka.
A prés használata:
A sonkaprésbe kicsit több mint 1 kg hús fér el. Az elkészítés előtt legalább 3 nappal bepácoljuk a nekünk tetsző pácba.
Amikor már jól átjárta pác akkor beletesszük a présbe és rázárjuk a rúgós tetőt. Belehelyezzük egy nagy fazékba és annyi vizet öntünk rá hogy ellepje.
A hústól függően 1-1,5 órát főzzük lassú tűzön nem engedve forrni úgy mint a húslevest. Főzés közben ha látjuk hogy a rúgók lazulnak, állítunk rajta, hogy tovább préseljük a húsunkat. Ehhez vegyük ki a fazékból és egy tálcára tegyük ki, hogy ott biztonságosan tudjuk beállítani a szükséges préserőt. Amikor jól össze van nyomva, akkor a rugóknál lévő csavarok felső része teljesen kilátszik. Főzés közben is anélkül, hogy kiemelnénk a prést, láthatjuk, hogy a csavarok feje mennyire emelkedik ki. Ha kevés látszik ki, akkor érdemes eggyel erősebben feszíteni. Ha kész kivesszük a vízből és hagyjuk szép lassan teljesen kihűlni. Ha teljesen kihűlt akkor szeletelhetjük, ill. a hűtőbe tehetjük.
A prés

2015. január 4., vasárnap

Fonott kalács 2 db lesz!

1 kg finom liszt, 2 tojás, 5 dl tej, 1 élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 2-3 ek cukor, pici só.

A hozzávalókból dagasztógéppel tésztát készítünk. 1-1.5 óra alatt megkelesztjük. 6 rudat csinálunk és 2 kalácsot fonunk belőle. Lehet az egyik felét kakaósra csinálni, vagy mazsolát beletenni, de így önmagában is finom.
10 percig 180 fokon majd 150 fokon sütjük. Pár perccel a sütés vége előtt cukros tejjel esetleg tejszínnel megkenjük. Rásütjük a cukros réteget. Rácson vagy a tepsin keresztbe forgatva kihűtjük.
Sütöttem egyet formában is hogy lehessen szeletelni.

2015. január 3., szombat

Sonkás kifli

Tészta:
1 kg finom liszt, 2 tojás, 1 dl olaj, pici cukor 1 cs élesztő, 2 tk só, 3-4 dl tej(lehet fele savó, nekem volt itthon, a krémsajt készítéséből maradt)
Töltelék: 20 dkg sonka,(házi sonka) 20 dkg reszelt sajt, só, bors, mustár, 1-2 kanál tejföl, ketchup, 2 kicsi lila hagyma, 1 kanál vaj, ha nem zsíros a sonka. Füstölt sonka vagy sajt jó lett volna akkor pikánsabb lesz.
1 tojás a kenéshez, szezámmag stb. a szóráshoz
.
A tészta hozzávalóit jól összedolgozom egy dagasztógéppel és 1-2 órát kelni hagyom. Addig elkészítem a tölteléket. Késes aprítóba teszem a sonkát, hagymát és sajt darabokat, majd ízlés szerint fűszerezem.
A tésztát 5 részre osztottam és kerek lapokat nyújtottam belőle, derelye vágóval cikkekre vágtam és teáskanálnyi tölteléket tettem minden egyes cikkre és kiflivé tekertem. Megkentem a tojással, néhányat megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kezdve, 10 perc után 150 fokra mérsékelve  a hőmérsékletet, kb fél óra alatt szép pirosra sütöttem

Lúdláb torta mogyoróval

Bounty kicsit másképp

Céklás torta

Túrós-narancszselés sütemény

Francia krémes

Aranygaluska vanília öntettel

Csoki bomba

Majorannás pulykamell tésztával

Kókuszgolyó

Medvehagyma paradicsom

Pudingos kekszes torta

Somlói torta

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

ALMÁS PITE

PUDINGOS SÜTI

VADAS MARHASZELET ZSEMLEGOMBÓCCAL

PIZZA

CSOKIS KRÉMSAJTOS

Túrótorta meggyel

Őszibarackdzsem

Őszibarack befőtt

Gyors banán kenyér

Inteligens krémes vagy remegős süti