Mákos-mogyorós virág kalács
Tészta:
2 tojássárgája, 3 dl tej, 8 dkg vaj, vagy margarin, 70 dkg fehér tönkölyliszt, 2 dkg élesztő, 4 ek cukor
Töltelék:
Mákos
15 dkg mák, 4 ek cukor, pici tönköly liszt, kevés meggylekvár, reszelt bio citromhéj, 0.5 dl forró tej
Mogyorós
15 dkg darált mogyoró, 4 ek cukor, kevés mogyorókrém, 0.5 dl forró tej
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, hagyjuk megkelni. Kétfelé vesszük a tésztát az egyiket megkenjük a mákos töltelékkel, ez alá kenhetünk még egy kevés meggylekvárt. Feltekerjük és egy szilikon vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Elkészítjük ugyanígy a mogyorós töltelékkel, itt mogyorókrémet kenhetünk a mogyoró töltelék alá.
Összekapcsoljuk a két tészta felet egy körré és óvatosan bevágjuk mint ha felszeletelnénk, de nem vágjuk el teljesen. Kifordítjuk a szeleteket, úgy mintha virágok lennének. Felvert tojásos tejjel megkenjük. Előmelegített 160 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Házi kenyér
0.5 dl savó, ha nincs akkor víz, 4 dkg élesztő, kevés aszkorbinsav(elhagyható), 1 tk cukor, 2-3 tk só, pici köménymag, 1 ek olaj, 10 dkg, zabpehelyliszt, 10 dkg búza sikér, 20 dkg rozsliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, Különféle magok: szezám, len napraforgó, tök, kömény ki mit szeret, ezeket a tésztájába is keverhetjük.
Robotgéppel vagy a kenyérsütőgéppel tésztát dagasztunk, ha kevés lenne a folyadék öntünk még hozzá, vagy ha túl sok akkor lisztet tegyünk még bele. A tésztának gombóccá kell összeállnia és nem szabad nagyon ragadnia. Majd hagyjuk megkelni.
Egy ovális üvegedénybe sütőpapírt tettem és abba helyeztem a kicsit átgyúrt kenyeret. 3 helyen bevágtam késsel és még megszórtam a magokkal. Hagytam még félórát kelni.
Mire megkelt a kenyerem addigra pont kész lett a kalács. Nagyobb hőfokra tettem a sütőt 200 fokra be tettem egy kis tálba vizet és behelyeztem a kenyeremet, először üvegtetővel lefedve. a sütés végén levettem az üvegtetőt és megpirítottam a tetejét. Mikor kivettem rácsra tettem hűlni és lespricceltem egy kevés vízzel. Vigyázzunk mert mindent összemagoztam amikor kivettem a tálból!
Tojástekercs Zsuzsika módra
10 tojás, 3 ek tönköly fehér liszt, 1 csokor snidling, 3 ek tejföl, só, bors.
10-10 szelet sonka és sajt, kevés olaj
A tojásokat felverjük és belekeverjük a fűszereket a tejfölt, és a lisztet.
Egy tepsit kibélelünk alufóliával beleöntjük az olajat és sütőben megforrósítjuk. Beleöntjük a felvert fűszeres tojásokat, és közepesen lángon megsütjük úgy hogy a közepe is megsüljön, de még remegős legyen egy kicsit. Ha megsült kivesszük és egy másik alufólia tekercsre helyezzük és rátesszük a vékonyra szeletelt sajtokat és sonkákat, úgy mint a cserepeket egy kicsit fedve egymást.
Feltekerjük, vigyázzunk forró! Az alufólia végeit kicsit megtekerjük mintha szaloncukrot csinálnák hogy ne csússzon szét a tekercsünk. Megvárjuk míg egy kicsit hűl és a hűtőszekrénybe rakjuk tálalásig. Ha jól lehűlt ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
Görög saláta házi feta sajttal
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése