Oldalak

Adománybolt

2012. február 28., kedd

Túró Rudi

500 g túró ( a legjobb az Aldiban kapható krémesebb túró) 2 dl tejföl, 2-3 ek cukor, 1-2 vaníliás cukor, 1 ek méz, 1 cs zselatin, fél citrom héja és leve,
Máz: 1 tábla keserű csoki, pici tej, vaj kakaópor.
a túrót összekeverjük a cukrokkal, citrommal, tejföllel. A zselatint elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, és langyosan hozzákeverjük a túrós masszához. sok kicsi rudacskát is. Én egy nagy rudat csináltam, de lehet kisebb rudakat is készíteni. Pár órára hűtőbe tesszük. Elkészítjük a csoki mázat. A csokit felolvasztjuk és keverünk bele egy kevés kakaóport, kevés tejet, és pici vajat vagy olajat. A hideg túróra öntjük, majd még egyszer betesszük a hűtőbe 12 órára.

Gyerekeknek az volt csak a gondja, hogy kevésnek találták, vagy lehet hogy túl finomnak!

2012. február 23., csütörtök

Zsúrkenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg BL 80 liszt(10 dkg rétesliszt 40 dkg finom liszt keverékéből csináltam, vagy tönkölylisztből)
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 2 ek. burgonya pehely
  • 2 dkg vaj(1,4 dkg kókuszzsír)
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok, a kenyérsütőgépben. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
Rácsra teszem hűlni.
A héja frissen, melegen ropogós, de a tej miatt gyorsan elpuhul. A bele könnyű, foszlós. Sokáig puha marad.

2012. február 16., csütörtök

Burgonya kvíz

1. Miből készül a krumpli cukor?
2. A régi katonák mit neveztek krumplivirágnak?
3. Ki a krumpliorrú szinész?
4. Ki írta a Keménykalap és krumpliorr cimű magyar gyerek krimit?
5. Hogyan hanzik Pithagorasz 5 sült krumpliról szoló példabeszéde?
6. Milyen eredetű a magyar krumpli szó?
7. Mi a sültkrumpli máig használt beceneve?

Megfejtés:
1. Keményítőből előállított dextrint tartalmazó szölöcukor
2. A tisztesek rendfokozatát jelző csillagot
3. Karl Malden
4. Csukás István
5. Pithagorasz korában a görögök még nem ismerték a krumplit
6. Német eredetű
7. Suszterfánk

2012. február 12., vasárnap

Mostanában többször probálkoztam kenyér sütéssel, ez volt az első igazi a boltihoz legjobban hasonlító kenyerem. Többféle liszttel lehet próbálkozni, ez egy nagyon jó recept, ha mindent úgy csinál valaki ahogy le van írva akkor biztos a siker. Nagyon hamar elfogy, még melegen.

Kenyér




  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj (kókuszolaj)
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt) vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 30 dkg BL 80 liszt (csak finom és réteslisztem volt, ezt kevertem
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel, 220-230 fokra állítom a sütőt, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hülni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.

Öreg tészta
Gépbe készítek:
  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle. 1 hétig jó csak utána nekem megsavanyodott az utolsó kenyér már nagyon fura lett, de még megettük.
Eredeti recept Limaránál

Hot dog kifli

  • 1 kis pohár joghurt (140 g) nem volt itthon ezért tejjel és tejföllel helyettesítettem
  • kb. 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát. A joghurt sűrűségétől, a tojás nagyságától függően kellhet még bele egy kevés tej, a lényeg, hogy ne túl kemény, jól formázható tésztánk legyen. Dagasztás végén kelesztőtálban kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 5 egyforma részre osztottam, mindet kinyújtottam négyzet formára. Egyik sarkától kezdve feltekertem, majd középen kettévágtam. Sütőpapírral bélelt tepsin duplájára kelesztettem őket, kb. 30-40 perc kell neki. Felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal, majd 180 fokos sütőben sültek 15 percig.
Természetesen dupla adag készült és nem sütöttem bele a virsileket azt a kész kiflikbe tettük.
Az eredeti recept Limaránál található.

2012. február 4., szombat

Melegszendvics krémek

1. Fél rúd párizsi, kevés kenőmájas, mustár, ketchup, reszelt sajt, tejföl, bors.
Ha fűszeresebben szeretjük vagy ha van otthon, akkor kolbász is mehet bele, vagy egyéb ízesítő.
Só nem kell bele, mert a húsok sósak.
Robotgéppel pépesítjük, megkenjük a kenyereket és grillen megsütjük.
Ez a családunk egyszerű és finom meleg szendvicskréme.

2 Kenőmájas, 1 tojás, hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, mustár, ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (füstölt sajt)
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót jól elkeverem.