- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj (kókuszolaj)
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. burgonyapehely
- 20-25 dkg öregtészta
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt) vagy teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg BL 80 liszt (csak finom és réteslisztem volt, ezt kevertem
- 1 tk. cukor
- 1 dkg friss élesztő
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel, 220-230 fokra állítom a sütőt, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hülni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Öreg tészta
Gépbe készítek:
- 50 dkg BL 80 lisztet
- kb. 3 dl vizet
- 1 csipet cukrot
- 1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle. 1 hétig jó csak utána nekem megsavanyodott az utolsó kenyér már nagyon fura lett, de még megettük.
Eredeti recept Limaránál
Eredeti recept Limaránál
Nagyon jol nez ki, elviszem a receptet :) Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com)
VálaszTörlésKöszi, nekem is nagyon tetszik a te oldalad.
VálaszTörlésJudit