Oldalak

Adománybolt

2009. október 23., péntek

Inteligens krémes vagy remegős süti

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 8 tojás sárgája, 25 dkg liszt, 1 l tej
Porcukrot, vajat, vaníliás cukrot, és 8 tojás sárgát jó habosra kikeverek. Hozzáadom a lisztet és a tejet. Végül hozzákeverem a felvert tojásfehérjét. Nem kell megijedni tőle nagyon folyik!
Zsírozott, lisztezett tepsiben sütöm ( szilikon lapon nagyon jó sütni mert nem ragad oda a tészta, azt nem kell kikenni) Addig kell sütni 160-170 fokon amíg már rázásra nem folyik a süti, ez kb 1-1 1/4 óra. Nagyon érdekes, három rétegű sütit vehetünk ki a sütőből, ami nagyon finom.

Fűszeres paradicsommártás

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg hagyma, 2,5 dl almaecet, 0,75 kg cukor ( készíthetjük tisztán mézzel is, vagy keverve, ügyeljünk rá, hogy a mézből kevesebb is elég ), 6 ek konyhasó, 1 dkg szemes bors, 1 ek köménymag, 2-4 szem szegfűbors, 2-4 db babérlevél, 5 dkg mustármag, 1 dkg friss gyömbérgyökér
A zöldségeket mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy nagy (minimum 7 literes) fazékba.
A Zöldségeket nem kell meghámozni, héjastól, nagyobb darabokra vágva tegyük fel őket főni.
A cukor kivételével adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük 1-1,5 órán át a zöldségeket fedő alatt.
Amikor minden jó puha, akkor passzírozzuk át, vagy egyszerűen turmixoljuk le őket.
A turmixolás szerintem praktikusabb, és kevesebb kézi munkát igényel. Ráadásuk így a fűszereket is beleapríthatjuk, és ez által markánsabb íze lesz a mártásnak. A borsot és babérlevet inkább vegyük ki mert nem tudjuk olyan jól leturmixolni és darabos marad a mártás.
A mártást tegyük vissza forrni, és adjuk hozzá a cukrot.
Majd kigőzölt üvegekbe (amit mosogatógépben tudunk a legjobban csírátlanítani), és száraz dunsztba tesszük. A száraz dunszt nálunk (férjem ötlete alapján)egy kemény műanyag hűtőtáska amit jól be lehet csukni légmentesen. Garantáltan lassan hűl ki a befőzött étel.
A recept, kis módosítással, Rita konyhája oldalról való.

Csalamádé télire

Hozzávalók: 2 fej káposzta, 2 kg uborka, 1 kg piros színű paprika, 0.5 kg hagyma, 0.5 kg zöld paradicsom, 1 kiskanál borkén, 0.5 kg cukor, só, 3 dl 10%-os ecet.
A zöldségeket vékonyra legyaluljuk, ha van robotgépünk akkor nagyon vékonyra tudjuk vágni a hozzávalókat. A piros színű paprika jól mutat az üvegben azért kell az bele. Egy nagy fazékban vizet melegítünk és beletesszük a cukrot a sót és a fűszereket. A borként csak akkor szabad beletenni ha már langyos a folyadék. A vízbe tehetünk mustármagot is, de akkor amikor ráöntjük a levet a zöldségekre akkor le kell szűrni. Én egy gyerekkádba tettem a zöldségeket és ráöntöttem a levet, jól megkevertem és 2 napig állni hagytam. Tisztára mosott (ha van mosogatógépünk akkor az üvegeket ezzel lehet legjobban csírátlanítani) üvegekbe tettem, és rámertem a levet ha kevés, akkor készíteni kell még egy adagot, de meg kell várni amíg kihűl és akkor szabad csak rámerni a savanyúra. Nagyjából ezekkel az arányokkal készítettem a levet, de igazából megkóstoltam hogy olyan lett-e mint egy finom salátalé. Szerintem akkor jó.

Erős Pista

50 dkg piros cseresznyepaprika, 10 dkg pritaminpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg só
Zöldségeket ledaráljuk és összekeverjük a sóval. 1 napig állni hagyjuk, de közben kevergetjük. Üvegekbe rakjuk és lezárjuk. 1 évig is eláll lezárva, felbontás után hűtőben tároljuk.

2009. október 4., vasárnap

ALMÁS PITE

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 db tojássárgája, 1 dl tejföl.
Töltelék: 10 dkg cukor, 40 dkg reszelt alma, fahéj, apróra vágott dió.
Omlós tésztát készítünk, fél órára hűtőbe rakjuk. Kinyújtjuk és megtöltjük az almás masszával, majd megsütjük.
A piskótás Rákóczi túros az egyik kedvenc sütink és azért készült almával mert én almás sütit szerettem volna sütni, de a gyerekeim kitalálták hogy kombináljuk a túrós sütit az almával. Nagyon finom lett, szerintem így is jó, de csak túróval is finom.
Ami érdekesség, hogy csak 1 csomag túró volt itthon, de volt egy fél adag mascarpone sajt, és azt tettem bele a túró mellé. Talán így túl extra a recept, de érdemes kipróbálni. Amikor kész lett nekünk el kellett mennünk, épp hogy csak megkóstoltuk a sütit még melegen, mire hazaértünk már nyoma sem volt semmilyen sütinek, még morzsa sem maradt.

PISKÓTÁS RÁKÓCZI TÚRÓS ALMÁVAL

Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt, sütőpor, 1 k. langyos víz, 10 dkg puha margarin,
Töltelék: 2 cs. túró, 3 tojássárgája, 5 ek porcukor, 2 ek liszt, baracklekvár,3-4 alma
Piskótát készítünk a szokásos módon, 15 percig elősütjük. Rátesszük a túrós masszát és a lereszelt cukros almát majd rákenjük a felvert habot rácsosan és baracklekvárt teszünk közé. 15 percre a sütőbe rakjuk amíg a hab megpirul.

MÁKOS MOGYORÓS KIFLI

50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 tojás, 2 dl tej, 8 dkg cukor, 1 cs élesztő,
Töltelék: 10 dkg cukor, 1 dl tej, 15 dkg darált mák vagy mogyoró (dió) reszelt citromhéj.
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. duplájára kelesztjük és kinyújtjuk. Háromszögeket vágunk belőlük és megtöltjük a mákos vagy mogyorós töltelékkel(diós is lehet). Kifliket formázunk belőle, sütőben megsütjük.
A töltelékhez a cukrot és a tejet felfőzzük belekeverjük a mákot vagy mogyorót és a citromhéját. Ezzel töltjük meg a kifliket. Lekvárral megtöltve is nagyon finom.