Oldalak

Adománybolt

2019. október 1., kedd

Kávés - csokis - sós mogyorós torta

Piskóta
12 tojás
12 ek cukor
12 ek liszt
6 ek kakaó
2 ek kávé
4 ek víz
pici szódabikarbóna

Kávés krém, csokis krém
1 doboz 500 g mascarpone
200 ml tejszín
Kávés
1 csésze fekete kávé
2 ek cukor
Csokis 
150 g olvasztott csokoládé

Csoki mousse
3 tojás
3 ek cukor,
18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj,
3 evőkanál feketekávé,
2 evőkanál rum

Sós mogyoró darabosra törve

A szokásos módon piskótát készítünk, a hozzávalókból. 170 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűt 3 felé vágjuk.
A mascarponét habosra keverjük a tejszínnel, majd 2 felé vesszük. az egyikbe kávét és cukrot teszünk.
A másikba gőz fölött olvasztott étcsokoládét.
A lapokat megkenjük, először csokis krémmel, nekem az volt keményebb,megszórtam sós mogyoró darabokkal, majd a következő réteget a kávés krémmel kentem meg.
A tetejére kerül a mousse. A kapcsos torta forma karimáját visszatettem, hogy egybe tartsa a tortát.
Sós mogyoró darabokat szórtam díszítésnek.
Csoki mousse
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük, amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt, és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 1-2 órára lehűtjük.

2019. szeptember 4., szerda

Cukkinis palacsinta

Hozzávalók:
2 tojás
1 cukkini reszelve

bors
víz
liszt

A cukkinit lereszeljük, és besózzuk. A palacsinta tésztát vízzel elkészítjük  kicsit sűrűbbre, mert a cukkini is levet ereszt. Beletesszük a reszelt cukkinit. Szokásos módon palacsintákat sütünk.
Fokhagymás tejföllel megkenjük, és sült csirkehússal paradicsommal, uborkával, salátával  megtöltjük,

2019. március 24., vasárnap

Puncs torta

Piskóta torta lap
6 tojás
6 kanál cukor,
8 kanál liszt,
2 kanál víz
pici szódabikarbóna

Sárgabarack lekvár

Puncs krém
fél doboz mascarpone
3 ek cukor,
pici piros szörp,
1 tk rum
piros étel festék

Máz
2 tábla fehér csoki
1 tojás
50 g margarin
pici piros szörp,
piros étel festék

A szokásos módon piskótát sütünk egy kapcsos tortaformában. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. (Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot) Öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz.
A megsült piskótát kettévágjuk és kiszedjük a belsejét amit piros színű szörpbe és rumba áztatunk.
A tortalap mindkét felét sárgabarack lekvárral megkenjük.
A puncs krém felét rákenjük, és rászórjuk a beáztatott piskóta darabokat. Újra krém következik, majd óvatosan ráemeljük a torta lap másik felét.
A tetejére rácsorgatjuk a piros csoki krémet. jól lehűtjük.

Puncs krém
A mascarponét a cukorral a rummal szörppel habosra keverjük.

Fehér csoki krém piros
A tojást a fehér csokival összefőzzük és amint kicsit kihűlt akkor keverjük bele a vajat és habverővel krémesítjük, belekeverjük a szörpöt és az étel festéket.  Betesszük a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor rakjuk csak a tortára.

Mályva cukorral díszíthetjük

2019. február 8., péntek

Tiramisú krémes csokis torta


Piskóta torta lap
kétféle
8 tojás
8 kanál cukor,
8 kanál liszt,
pici szódabikarbóna
az egyik felébe: kakaópor

Tiramisu krém
4 tojás
4 ek cukor
1 doboz mascarpone (500g)
vaníliás cukor
babapiskóta
1 ek kávé

Étcsoki krém:
10 g reszelt keserű csoki
50 g holland kakaópor
50 g cukor
100 g margarin
kevés kávé

Fehér csoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás
50 g margarin

A szokásos módon piskótát sütünk egy kapcsos tortaformában. A tésztát ketté vesszük és az egyik felébe keserű kakaóport keverünk,, A kétféle tésztát felváltva csorgassuk a tortaforma közepére, így szép márványos tortát kapunk. Azért hogy szép maradjon a tortánk amikor a formából kivesszük, tegyünk bele méretre vágott sütőpapírt. (Vágjunk egy kerek lapot és kőrbe a palástot ás így öntsük bele a tésztát és kb.150 fokon süssük tű próbáig. Még így is egy kicsit összeseik de mégis klassz magas torta alapunk lesz. Ketté vágjuk.
A torta egyik felét meglocsoljuk egy kevés kávéval, majd megkenjük krémmel. Kirakjuk babapiskótával, majd újra krém következik. a torta másik felét is vékonyan bekenjük krémmel és óvatosan a rátesszük a babpiskótákra.
A fehér és étcsoki krémet felváltva öntve óvatosan a torta tetejére csorgatjuk amíg a széléig nem ér, nem engedjük lefolyni. Egy fogpiszkálóval húzzuk össze a csíkokat mint egy virágot.
Tiramisú krém
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd beletesszük a mascarponét. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan a krémhez keverjük.
Fehér csokis krém
A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.
Étcsoki krém A krémhez valókat forrásig melegítjük, és még melegen habverővel belekeverjük a margarint. Betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.

2019. január 9., szerda

Fehér csokis sajttorta


Alap:
150 g Zab álom keksz darálva
5 dkg vaj

Tészta:
6 tojás
6 ek cukor
500 g mascarpone
250 ml tejszín
4 ek zabliszt
vanília kivonat

Fehér csoki krém:
100 g fehér csoki
1 tojás
50 g margarin

Minden hozzávalónk szoba hőmérsékletű legyen. A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd elkeverem  a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsiben vizet teszek a sütő aljába.
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját kikeverem a cukorral. a tojásfehérjét habbá verem.  A habosra kevert cukros sárgájához adom a mascarponét, a tejszínt,  és a vanília kivonatot. Óvatosan összekeverem  tojás fehérje habbal. A masszát ráöntöm a lehűlt keksz alapra és a sütőbe teszem.
15 perc után a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
Közben elkészítem a fehér csoki krémet. A krémhez valókat a fehér csokival összefőztem és amint kicsit kihűlt akkor kevertem bele a vajat és habverővel krémesítettem, majd betettem a hűtőbe egy kis időre. Amikor kenhető állagú lett, akkor raktam csak a tortára.