Piskóta
12 tojás
12 ek cukor
12 ek liszt
6 ek kakaó
2 ek kávé
4 ek víz
pici szódabikarbóna
Kávés krém, csokis krém
1 doboz 500 g mascarpone
200 ml tejszín
Kávés
1 csésze fekete kávé
2 ek cukor
Csokis
150 g olvasztott csokoládé
Csoki mousse
3 tojás
3 ek cukor,
18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj,
3 evőkanál feketekávé,
2 evőkanál rum
Sós mogyoró darabosra törve
A szokásos módon piskótát készítünk, a hozzávalókból. 170 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűt 3 felé vágjuk.
A mascarponét habosra keverjük a tejszínnel, majd 2 felé vesszük. az egyikbe kávét és cukrot teszünk.
A másikba gőz fölött olvasztott étcsokoládét.
A lapokat megkenjük, először csokis krémmel, nekem az volt keményebb,megszórtam sós mogyoró darabokkal, majd a következő réteget a kávés krémmel kentem meg.
A tetejére kerül a mousse. A kapcsos torta forma karimáját visszatettem, hogy egybe tartsa a tortát.
Sós mogyoró darabokat szórtam díszítésnek.
Csoki mousse
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük, amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt, és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 1-2 órára lehűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése