Teljes kiőrlésű hamburgerzsemle
2 dl víz
100 g joghurt (natúr)
40 g olaj (olíva)
2 tojás +1 tojás a kenéshez
2 tk méz
2 tk só
480 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g búzakovász
1 tasak porélesztő
Szezámmag
Mindent bepakolok a kenyérsütőgépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Kelesztőtálban duplájára kelesztem- Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és kb. 15 egyforma, 100 g-s darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18-20 percig.
Karamellizált hagyma
3 fej lila hagyma
0,5 l kóla
1 db babérlevél
1 dl ketchup
2 ek jófajta szójaszósz
Apróra vágjuk a lila hagymát és kevés olajon pirítsuk le aranyszínűre. Öntsük rá a kólát. Kezdjük el forralni és amikor már fele mennyiségűre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.
Ha kb. harmadára sűrűsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belőle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sűrű legyen.
A húspogácsa
50 dkg finomra darált marhahús,
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
só,
bors,
szeletelt sajt.
Pogácsákat formázunk belőle és kevés olajon kisütjük. Amikor kész van még melegen ráhelyezzük a sajtot akkor jól ráolvad.
Saláta, paradicsom, csemege uborka, ketchup, mustár tetszés szerint tehető bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése