Oldalak

Adománybolt

2013. január 31., csütörtök

Fűszer keverékek

 1. Curry: 3 ek koriander mag, 1 ek római kömény mag, 1 ek mustár mag, 1 tk kardamommag, 8 db szegfűszeg, 1 fahéj rúd, 3 db szárított chili, 1/4 tk reszelt szerecsendió, 1 ek  őrölt kurkuma.
Az első 6 fűszert száraz serpenyőben 1-2 percig megpörköljük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a chilit, szerecsendiót és kurkumát. Mozsár törővel porrá törjük, vagy fűszerőrlővel eldolgozzuk.
Csípősebb lesz a currypor, ha adunk még egy chilit hozzá – ha az enyhén csípős ízeket kedveljük, akkor csupán 1-2 db chilit alkalmazzunk.
2.Curry száraz: 2 evőkanál egész köménymag pirított, 2 evőkanál egész kardamommag pirított, 2 evőkanál egész koriander mag pirított, 1/4 csésze őrölt kurkuma, 1 evőkanál száraz mustár, 1 teáskanál cayenne bors
Helyezzük az összes összetevőt egy üvegbe és légmentesen zárjuk le. Rázzuk össze. Hűvös, száraz helyen, tartsuk 6 hónapig. Utána őröljük meg és ízesítjük vele az ételeket.
3. Sárga curry: 3 evőkanál koriander mag, 2 teáskanál római kömény, 1 teáskanál görögszéna mag, 1 teáskanál édeskömény, 1 teáskanál sárga mustármag, 2 teáskanál fehér bors, 6 egész szegfűszeg, 2 evőkanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt pirospaprika.
Helyezzük az összes összetevőt, kivéve a kurkumát és őrölt piros paprikát egy  serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk amíg sötét lesz, körülbelül 12 perc.Vegyük ki és hűtsük le. Helyezzük a pirított hozzávalókat egy fűszer darálóba. Adjuk hozzá a kurkumát és a piros paprikát. Keverjük el jól.

4. Dukkah: 110g , mogyoró, 80g  szezámmag, 2 evőkanál koriander mag, 2 ek római kömény, 2 tk frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál tengeri só pehely, 
180 fokos sütőben pirítsuk meg a mogyorót míg lejön a héja. Vágjuk durvára.
A szezámmagot pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben, és adjuk a mogyoróhoz. A koriandert és római köményt 1-2 percig pirítsuk amíg illatozni nem kezdenek. majd hűtsük le és daráljuk meg. Keverjük a mogyoróhoz és a szezámmaghoz, sózzuk és frissen őrölt borssal szórjuk meg. Friss kenyérre csepegtessünk extra szűz olívaolajt és szórjuk a fűszerkeverékkel. Nagyon finom! Egyiptomi változatban tehetünk bele sótlan pisztáciát,a mogyorót mellé fele-fel arányban, Ízesíthetünk vele salátát, főtt tojást, zöldségeket, kenyeret.
5. Cajun fűszerkeverék: 2 tk római kömény, 2 tk koriander mag, 2 tk édeskömény, 2 tk édes paprika, 2 teáskanál mustár por, 2 tk hagyma por, 2 tk őrölt oregáno, 1/2 teáskanál fokhagyma por, Csipet cayenne bors.
A magokat 1-2 percig pirítsuk amíg illatozni nem kezdenek. majd hűtsük le és daráljuk meg. Keverjük össze  a por alakú hozzávalókkal. Krumplit, csirkét, húsokat ízesíthetünk vele
5. Creol fűszerkeverék: 2 evőkanál vöröshagyma por, 2 evőkanál fokhagyma por, 2 evőkanál szárított oregáno, 2 evőkanál szárított bazsalikom, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál fekete bors, 1 evőkanál fehér bors, 1 evőkanál cayenne bors, 5 evőkanál paprika, 3 evőkanál .
6. KFC panír csirkéhez: 1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál oregánó, 1 evőkanál őrölt zsálya,1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál majoránna, 1 1/2 teáskanál kakukkfű, 3 evőkanál barna cukor, 3 evőkanál száraz darált petrezselyem, 1 teáskanál bors, 1 evőkanál paprika, 2 evőkanál fokhagyma só, 2 evőkanál hagyma só, 2 evőkanál porított csirke húsleves, 1 cs paradicsomleves por
Keverjük össze a hozzávalókat, turmixoljuk vagy daráljuk le. Üvegben légmentesen lezárva sokáig eláll. a csirke darabokat listbe forgassuk, majd a ebbe a panír keverékbe.
7. Garam masala: Babérlevél, fahéj, bors, koriander mag, szegfűszeg, szerecsendió virág, kardamommag, édeskömény, gyömbér, (csípős paprika)
Szárazon pirítsuk meg és ha kihűlt őröljük meg, aki csípősen szereti tehet bele erős paprikát.