15 dkg szőlőcukrot, 1 tk vanília por, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük.Tettem bele is pár darab epret. Ezt követően kapcsos tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én epret tettem) rakunk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető.
Szeretném megosztani veletek legkedvesebb receptjeimet. Háziasszony vagyok, férjjel, 3 fiú gyerekkel. Mindannyian nagyon szeretjük a finom ételeket, az édességeket. Ha egy étel jól sikerül akkor nem tudok belőle eleget készíteni. Sok sikert kívánok az ételek elkészítéséhez remélem örömötöket lelitek benne.
Oldalak
▼
Adománybolt
▼
2015. február 19., csütörtök
2015. február 9., hétfő
Házi kornspitz
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g pehelymix keverék
30 g bulgur
20 g búzakorpa
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. árpa maláta szirup
1 tk. sikér
2 ek. lenmag
1,5 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander,
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
100 g joghurt
kb. 2,5 dl savó vagy víz
20 g friss élesztő
Egy tálba mértem az összes hozzávalót. Lehet kézzel, de lehet dagasztógéppel is összeállítani a tésztát. A tészta a dagasztás végén enyhén ragacsos lesz, ezért amikor cipó formára igazítjuk egy kevés liszttel körbesimítjuk. Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyenlő darabba vágjuk. A darabokat a kezünkkel ellapíttjuk, hosszúkás, ovális formára. A kilapított tésztát feltekerjük, mint amikor bagettet készítünk, minden tekerés után lenyomjuk.
Egy akkora edénybe, amiben a megformázott tészta elfér, kimérjük a magvakat, amiket kívülről szeretnénk rátenni:
2 ek. szezámmag
2 ek. köménymag
2 ek. napraforgó
2 ek. tökmag
A magok természetesen ízlés szerint variálhatóak. Egy ecsettel vékonyan bevizezzük a tésztát, majd megforgatjuk a magkeverékben. Szilikonos tepsire sorakoztatjuk őket. Egy éles pengével azonnal be is vágjuk.
A tepsit letakarjuk egy tiszta ruhával, amire kevés vízpermetet szórunk,hogy a tészta ne tudjon kiszáradni. Kb. 45-50 percig kelesztjük, míg a bevágások szépen szétnyílnak:
Alaposan lepermetezzük őket vízzel, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Az eredeti recept
100 g pehelymix keverék
30 g bulgur
20 g búzakorpa
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. árpa maláta szirup
1 tk. sikér
2 ek. lenmag
1,5 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander,
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
100 g joghurt
kb. 2,5 dl savó vagy víz
20 g friss élesztő
Egy tálba mértem az összes hozzávalót. Lehet kézzel, de lehet dagasztógéppel is összeállítani a tésztát. A tészta a dagasztás végén enyhén ragacsos lesz, ezért amikor cipó formára igazítjuk egy kevés liszttel körbesimítjuk. Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyenlő darabba vágjuk. A darabokat a kezünkkel ellapíttjuk, hosszúkás, ovális formára. A kilapított tésztát feltekerjük, mint amikor bagettet készítünk, minden tekerés után lenyomjuk.
Egy akkora edénybe, amiben a megformázott tészta elfér, kimérjük a magvakat, amiket kívülről szeretnénk rátenni:
2 ek. szezámmag
2 ek. köménymag
2 ek. napraforgó
2 ek. tökmag
A magok természetesen ízlés szerint variálhatóak. Egy ecsettel vékonyan bevizezzük a tésztát, majd megforgatjuk a magkeverékben. Szilikonos tepsire sorakoztatjuk őket. Egy éles pengével azonnal be is vágjuk.
A tepsit letakarjuk egy tiszta ruhával, amire kevés vízpermetet szórunk,hogy a tészta ne tudjon kiszáradni. Kb. 45-50 percig kelesztjük, míg a bevágások szépen szétnyílnak:
Alaposan lepermetezzük őket vízzel, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Az eredeti recept
2015. február 4., szerda
Diónugátos tejcsokoládé és trüffelkrémes étcsokoládé bonbon
Nugát készítése:
50 g diót megpirítunk, majd finomra daráljuk, egy kávédarálón. 50 g csokit felolvasztunk, majd a diós keverékkel addig gyúrjuk míg összeáll az egész. Nem tettem bele cukrot így is elég édes lett. Lehet mandulából, mogyoróból készíteni, az igaz a török mogyorós nugát.
Csoki bonbon:
100 g tejcsokit gőz fölött felolvasztunk és belekeverünk 2 tk kakaóvajat addig kevergetjük amíg szépen vissza hűl kéz melegre. Tönkrement a beszúró hőmérőn így csak az érzékimre számíthattam.Nagyon klassz roppanós csokik lettek.
A formát kikenjük csokival úgy hogy mindenhová kerüljön. Pár percre a mélyhütőbe tesszük. Beletöltjük a nugátkrémet és lefedjük a maradék csokival. Nekem maradt még ki egy kis olvasztott csokoládé ebből macska nyelveket csináltam. A macskanyelv forma egy ajándékba kapott desszertből maradt.
Újra betesszük a mélyhűtőbe, itt egy kicsit több időre van szükség hogy megszilárduljon a csokink. Szépen kijött a szilikonos formából és nagyon finom lett.
Csináltam trüffel krémes étcsokoládé bonbont is, az elkészítés ugyanaz csak a krém más.
Trüffel krém:
100 g tejszín 50 g keserű csoki, 30 g vaj, itt se tettem bele plusz cukrot. Ha nem gyerekeknek készül egy picike rum megbolondítja.
A tejszínt felmelegítjük és beleolvasztjuk a csokit, még melegen bele keverjük a vajat. Hűtőben jól lehűtjük amíg szép krémes állagú nem lesz. Érdemes előző nap elkészíteni vagy jó pár órával előbb.
50 g diót megpirítunk, majd finomra daráljuk, egy kávédarálón. 50 g csokit felolvasztunk, majd a diós keverékkel addig gyúrjuk míg összeáll az egész. Nem tettem bele cukrot így is elég édes lett. Lehet mandulából, mogyoróból készíteni, az igaz a török mogyorós nugát.
Csoki bonbon:
100 g tejcsokit gőz fölött felolvasztunk és belekeverünk 2 tk kakaóvajat addig kevergetjük amíg szépen vissza hűl kéz melegre. Tönkrement a beszúró hőmérőn így csak az érzékimre számíthattam.Nagyon klassz roppanós csokik lettek.
A formát kikenjük csokival úgy hogy mindenhová kerüljön. Pár percre a mélyhütőbe tesszük. Beletöltjük a nugátkrémet és lefedjük a maradék csokival. Nekem maradt még ki egy kis olvasztott csokoládé ebből macska nyelveket csináltam. A macskanyelv forma egy ajándékba kapott desszertből maradt.
Újra betesszük a mélyhűtőbe, itt egy kicsit több időre van szükség hogy megszilárduljon a csokink. Szépen kijött a szilikonos formából és nagyon finom lett.
Csináltam trüffel krémes étcsokoládé bonbont is, az elkészítés ugyanaz csak a krém más.
A tejszínt felmelegítjük és beleolvasztjuk a csokit, még melegen bele keverjük a vajat. Hűtőben jól lehűtjük amíg szép krémes állagú nem lesz. Érdemes előző nap elkészíteni vagy jó pár órával előbb.