200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g pehelymix keverék
30 g bulgur
20 g búzakorpa
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. árpa maláta szirup
1 tk. sikér
2 ek. lenmag
1,5 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander,
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
100 g joghurt
kb. 2,5 dl savó vagy víz
20 g friss élesztő
Egy tálba mértem az összes hozzávalót. Lehet kézzel, de lehet dagasztógéppel is összeállítani a tésztát. A tészta a dagasztás végén enyhén ragacsos lesz, ezért amikor cipó formára igazítjuk egy kevés liszttel körbesimítjuk. Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és nyolc egyenlő darabba vágjuk. A darabokat a kezünkkel ellapíttjuk, hosszúkás, ovális formára. A kilapított tésztát feltekerjük, mint amikor bagettet készítünk, minden tekerés után lenyomjuk.
Egy akkora edénybe, amiben a megformázott tészta elfér, kimérjük a magvakat, amiket kívülről szeretnénk rátenni:
2 ek. szezámmag
2 ek. köménymag
2 ek. napraforgó
2 ek. tökmag
A magok természetesen ízlés szerint variálhatóak. Egy ecsettel vékonyan bevizezzük a tésztát, majd megforgatjuk a magkeverékben. Szilikonos tepsire sorakoztatjuk őket. Egy éles pengével azonnal be is vágjuk.
A tepsit letakarjuk egy tiszta ruhával, amire kevés vízpermetet szórunk,hogy a tészta ne tudjon kiszáradni. Kb. 45-50 percig kelesztjük, míg a bevágások szépen szétnyílnak:
Alaposan lepermetezzük őket vízzel, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Az eredeti recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése