Oldalak

Adománybolt

2024. augusztus 11., vasárnap

Hagymás máj almával


 Hozzávalók 2 adaghoz: 

 300 g csirkemáj • 200 g vöröshagyma • 2 db alma • 1,5 ek olívaolaj • só, bors • majoranna, babérlevél • 1 ek nádcukor • 10 g kókuszzsír • 300 g burgonya 

A hagymát karikázzuk fel, szedjük szeleteire. Az almát mossuk meg, vágjuk kb. 2 cm-es cikkekre. A májat csíkokra vágjuk fel. Borsozzuk be. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk negyedekre. Kevés olajra dobjuk rá a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal. Fedő alatt 10 percig lassú tűzön főzzük, néha kevergessük meg. Adjuk hozzá a majorannát és a széttépkedett babérlevelet és főzzük még kb. 10 percig puhára. Vegyük le a tűzről. Az almacikkek mindkét oldalát süssük meg kevés olajon, ehhez összesen kb. 5 percre van szükség. Mikor kész, szedjük át egy edénybe. A megmaradt olajra kanalazzuk rá a nádcukrot, kevergessük, várjuk meg, míg karamellizálódik. Ezt a keveréket locsoljuk rá az almára. A felcsíkozott májat kevés olajon kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk, ezután ízlés szerint megsózzuk. A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Egy nagyobb serpenyőben a májat a hagymával összepirítjuk 2-3 perc alatt, sűrűn kevergetjük. Rádobáljuk az almát, már nem keverjük, csak néhányszor összerázzuk az ételt és már tálalható is a sós burgonyával.    

2024. április 30., kedd

Kovászos ciabatta

Egy kedves barátnőmtől kaptam aktív kovászt, és.a bogrács gulyás mellé készült a ciabatta kb. négyszerese az eredeti receptnek.

500 g BL55
100 g aktív kovász
400 ml víz
12 g só
olíva olaj

A lisztet kimérem a dagasztó táljába és összekeverem 300 ml langyos vízzel, Picit pihentettem kb. 30 percet. Hozzá mértem a kovászt és a víz többi részét és 12 percig dagasztottam,. A tészta nagyon lágy, selymes és fényes volt. A dagasztási idő végén adtam hozzá csak a sót, nagyjából a 10. percben.

A tésztát áttettem egy olíva olajjal kikent tálba és lefedve szobahőmérsékleten 1,5 órát
pihentettem. Sütött a nap, ezért a tészta nagyon szépen buborékosodott. Télen ez akár 3-4 óra is lehet. A tésztát 20 perc után áthajtogattam, aztán 20 perc után megint (tehát összesen 2x a 1,5 óra alatt). Aztán a tálat lezártam és ment a hűtőbe 12-14 órára.

Miután óvatosan kiöntöttem a tésztát a jó alaposan lelisztezett munkalapra, széthúzogattam óvatosan, hogy a buborékos szerkezet nehogy megsérüljön.

Szétvágtam 4 felé, kicsit megcsavartam, aztán óvatosan áttettem őket a szilkon lappal kibélelt tepsire és hagytam szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelni egy órát. A tészták tetejét beliszteztem, mert így nem ragad bele a konyharuha. Egy óra elteltével pedig mentek a gőzös sütőbe, ahol 20-25 perc alatt 250 fokon szépen megsültek.