Oldalak

Adománybolt

2011. április 28., csütörtök

Oroszos céklasaláta tonhallal

3-4 céklát és 2-3 almát meg egy kisebb lila hagymát lereszelünk, és utána még valami késes aprítóba is tesszük, hogy teljesen egynemű massza legyen. Belekeverünk egy kis olíva olajat és fél citrom levét, kevés sót. Ez a salátánk alapja, ha valaki nem szereti a halat már így is finom. Most jön az ízesítés, belenyomunk egy kevés majonézt és egy fél doboz tonhalat, és ezt is jól elkeverjük.
Kész is van, nagyon finom lett.
Egyszer egy orosz büfében ettünk ilyesmit, de ott heringgel volt elkészítve az is nagyon ízlett, de nekem csak tonhalam volt itthon, ezért készült így.

2011. április 7., csütörtök

Újra medvehagyma!

Hévíz közelében töltöttünk egy pár napot és elmentünk megnézni Zalaszántón (egyébként Anyukám születési helye) a Buddha sztúpát. Rögtön észrevettem a sok zöld növénykét, és mikor jöttünk le a hegyröl meg is álltunk és szedtünk egy jó adaggal. Persze azért jól megnéztük hogy biztosan medvehagyma legyen, mert van két növény amelyik hasonli rá és ezek mérgezöek.
Egy kis segítség a gyűjtéshez:

A medvehagyma 20-25 cm-nél nem nő magasabbra, és egyedül e növénynek van fokhagyma szaga, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljük, vagy a cipőnkkel megtapossuk. A másik kettő szagtalan.

- A medvehagyma levelei ívesen visszahajlók, 3-4 cm szélesek. A gyöngyvirág levele is visszahajlik, de sokkal szélesebb (6-10 cm) szára merev, kemény.

- A medvehagyma egy időben virágzik a gyöngyvirággal. Míg a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll, szintén foghagyma szagú. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak. A kikerics lombozata felálló, fényes. A kikericsen tavasszal soha nincs virág!

- Az egymáshoz talán jobban hasonlító medvehagyma és őszi kikerics között alapvető különbség az élőhely: míg a medvehagyma erdőkben, fák alatt él, a kikericcsel kizárólag füves réteken, napos mezőkön találkozhatunk.


Medvehagymás körözött

50 dkg túró, 15 dkg juhtúró, só, pirosparika, tejföl, egy kevés vajkrém vagy krémsajt, medvehagyma.

A túrókat jól kikeverjük a fűszerekkel, a tejföllel, krémsajttal, majd beletesszük az apróra vágott medvehagymát.

Nagyon finom, és egészséges étel.