Oldalak

Adománybolt

2011. május 27., péntek

Felvágott karajból görögösen

1 csont nélküli karaj, olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, fehér bors, só, citromlé.
Az olívaolajba belekeverjük a fokhagymát a fehér borsot, a citromlét. Megkenjük vele a karajt mindenhol, és 1-2 órára hűtőbe tesszük vagy egész éjjelre. Tepsibe tesszük 160 fokon saját levével locsolgatva, alufólia alatt készre sütjük. A végén levehetjük a fóliát és megpiríthatjuk a húsit.
Hidegen és melegen fogyaszthatjuk. Vékonyra szeletelve (hidegen könnyebb) finom vacsora, tízóraiba is jó.

2011. május 19., csütörtök

Olasz fasirt

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2-3 zsemle, 2 gerezd fokhagyma, szurokfű, 2 tojás, 1,5 dl tejföl, só, bors.

Paradicsomkarika, reszelt sajt.

A darált húsból fasírt masszát készítünk, olaszos fűszerezéssel.

Tepsibe tesszük és paradicsomkarikákat fektetünk rá majd reszelt sajttal megszórjuk.

Sütőben készre sütjük

Változat: 1kg krumpliból, vajjal, tejjel, sóval krumplipürét készítünk és erre tesszük a fasírt masszát.

2011. május 14., szombat

Baconos májas buci

Tészta: 25 dkg liszt, fél doboz kicsi kefir vagy joghurt, 1 nagy főtt krumpli, 1 ek olaj, fél dl tej, 1 cs élesztő, só.
Töltelék: 30 dkg csirke vagy pulykamáj, 14 szelet bacon szalonna.
A tésztát összekeverjük és megkelesztjük. Vékonyra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval akkora köröket készítünk amkorra muffin formánk.
A májat akkorára vágjuk hogy beleférjen a muffin formába, és beletekerjük a bacon szalonnába (én megfeleztem a bacon csíkokat )
Sütöben szép színűre sütjük, nem kell külön fűszerezni, mert a bacon szalonna sós.
A kiszaggatott tészta közepére helyezzük abaconos majat, és becsukjuk majd muffin formába helyezzük. Az összeillesztés kerüljön alulra.
Kenjük le tojással és 170-180 fokon süssük pirosra kb. 15-20 perc.
Nagyon jó vendégváró étel.

Kenyér reggelre


50 dkg liszt (lehet fele-fele arányban teljes kiőrlésű-, vagy rozs liszttel is)4 dl víz, fél tk száraz élesztő, 1 tk só.

Este összekeverjük a hozzávalókat és egy tálba tesszük. Reggel betesszük a sütőbe és készre sütjük. A sütőbe tegyünk egy tálba vízet, így ropogósabb lesz a kenyerünk.
Nagyon finom, és friss lesz a reggeli kenyerünk.

2011. május 3., kedd

Házi martini vagy rizsbor

Hozzávalók: 0.5 kg rizs, 1 kg cukor, 3.5 l víz, 2 citrom, szegfűszeg, fahéj, élesztő (enyém por volt), 10 dkg mazsola.
A cukorból és a vízből szirupot főzök, hagyom kihűlni, majd ráöntöm a megmosott rizsre. Beleteszem a mazsolát, az élesztőt, a fahéjat, a szegfűszeget és az egyik citromot kettévágva héjával együtt, a másikat megpucolva, felkarikázva. 5 literes üvegbe beleöntöm, lekötöm celofánnal és tűvel kilyukasztgatom. 1 hónapig mozgatás nélkül erjedni hagyom, majd kétszer (pár nap különbséggel) lefejtem. A második fejtés után már tiszta, átlátszó martinit kapok.
Elég erős, fejbekólintos ital lett. Édes fehérborral készült koktélként kóstoltattuk meg a családdal.