Újabb meghívás kaptam egy ebédre most az indiai konyhával ismerkedtünk, férjemmel együtt. Minden étel nagyon finom volt, kellemes környezetben fogyasztottuk el a menü sort.. Ezt az éttermet is ajánlom mindenkinek!
A Lucullus BT gasztronómiai egyesület
immár 9. éve mutatja be az érdeklődőknek a Magyarországon megtalálható külföldi
autentikus konyhákat, kultúrákat, a www.TableFree.hu “intelligens
asztalfoglalási rendszer” oldal pedig 2. éve népszerűsíti az itthon megtalálható
legjobb éttermeket, azok szolgáltatásait. Mindkét szervezet elkötelezett híve a
minőségi étkezési kultúra terjesztésének, ezért elhatározták, hogy közösen útnak
indítják a“TableFree Világkonyha” rendezvénysorozatot, ahol bizonyos
időközönként a jövőben bemutatnak egy-egy remek éttermet, azok legjobb
ételeit.
A kezdeményezés első
állomása a Magyarországon immár 7. éve működő Salaam Bombay indiai
étterem volt, ahol a bombayi konyhával ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Rajesh Israni , a Bombay étterem
tulajdonosa beszélt az indiai konyha rejtelmeiről: a résztvevők megtudhatták,
hogy Bombay, a “csupán” 20 millió lakost számláló indiai város meglehetősen
kozmopolita hely, emellett Bollywood otthona és fontos pénzügyi központ is. A
gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek;
egészen színes ételkavalkád jön létre, amit a street food-tól kezdve az
ötcsillagos éttermen át sok helyen élvezhetünk. A helyi jellegzetességek közé
sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangokultúrát, a curryk rendkívül széles körű
használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a
nagyon fűszeres ételeket, például a dal-t (sárga lencsét), vagy butter chickent
(vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili
van ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát és sok
fűszerrel isszák.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára, ami eltalálva akár katarzist is előidézhet.
“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” - tette hozzá.
Mint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára, ami eltalálva akár katarzist is előidézhet.
“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat társítunk” - mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” - tette hozzá.
Turóczi Gábor,
a Lucullus BT elnöke és Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája
örömtelinek nevezte az új kezdeményezést, és remélik, hogy rengeteg remek
éttermet, ételt, kultúrát és asztaltiszteleti szokást be tudnak mutatni az
érdeklődőknek az új kezdeményezésen keresztül.
Az ismerkedő menüsor
a következőképp nézett ki:
Előételek
* Bhaijya, azaz a
valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc ("a
vegetáriánusok kedvence")
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek
* Dal Tadka (indiai
krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házi sajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házi sajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, "sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel")
* Naan, azaz "könnyű, omlós kenyér"
* Green salad ("vegyes saláta az évszaknak megfelelően")
* Chicken tikka masala
Édesség
* Mogyoróval &
csokoládéöntettel készített kulfifagylalt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése