Oldalak

Adománybolt

2012. október 21., vasárnap

Csavart napraforgó

660 g finomliszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 2 ek. burgonya pehely (elhagyható vagy 1 ek. tejporral helyettesíthető), 1 ek. cukor, 1,5 tk. só, kb. 4 dl tej, 4 dkg friss vagy 1 cs. száritott élesztő
Töltelék: Besamel mártás: 3dl tej, 1 ek margarin, 2 ek liszt, reszelt sajt ha lehet több féle.
A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgépbe  vagy dagasztó gép táljába készítjük az összes hozzávalót és a kenyér tésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.
Megcsináljuk a tölteléket. A margarint felolvasztjuk egy lábosban, és belekeverjük a lisztet, egy kicsit pirítjuk majd felengedjük a tejjel. Kézi habverővel addig kevergetjük amíg jól besűrüsődik. Ha langyosra hűlt beletesszük a reszelt sajtokat.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy szilikon lapra tesszük. Megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizza vágóval felcsíkozzuk a tésztát. Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk. Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, napraforgóval, stb amivel csak szeretnénk... Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
Az eredeti recept : Limaránál