Oldalak

Adománybolt

2013. április 5., péntek

Kenyér- kalács sütés segítség

BL 80 kenyérliszt helyett -
kenyérhez:  1/3 finomliszt, 2/3 rétesliszt
kalácshoz:  2/3 rétesliszt, 1/3 finomliszt

A burgonya pehely finom lemezes szerkezetű, sárgás színű, minőségét igen sokáig megőrző étel alapanyag. Tésztafélékhez, péksüteményekhez adva lazító hatású adalék.  Általában elhagyható, anélkül is finom lesz a kenyerünk.

Az aszkorbinsav  más néven C vitamin, pedig azért kell hogy lazább legyen a kenyér belseje. Segíti a sikér munkáját, szebben kel meg a kenyér és gátolja a morzsálódást.Térfogatnövelő szer, a sikérszálak nyúlását segíti elő, amitől magasabbra kel a kenyér. 1 ek. enyhe ecettel helyettesíthető.

Maláta szirup A maláta árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék. Az árpa a legalkalmasabb gabonafajta. Íz- és színfokozó hatásán felül vízmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik, azaz a liszt több folyadék felvételére képes.

Hamis anananász befőtt

A tököt legyalulom, egy órán keresztül hideg vízben áztatom, majd lecsurgatom. Lazán üvegekbe rakom és a forró sziruppal tőltőm tele. (1 l víz, 6 ek cukor, 1 ek ecet). Az üvegeket lekötés után szárazon dunsztolom.

Mákos zserbó

Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 40 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 1 zacskó élesztő, kb. 2.5 dl tej.

Töltelék : fél üveg hamis ananász befőtt, 30 dkg darált mák,  2 db alma, kevés cukor, fahéj.
Csokimáz: 150 g keserű csoki, 1 kanál olaj, pici kakaó.

A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A többi tejet csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig 3 egyenlő részre osztjuk.
Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük sok hamis ananász befőttel és megszórjuk egy adag natúr vagy enyhén édesített mákkal.
A következő rétegre reszelt almát, mákot és fahéjat teszünk, ezt leht egy kicsit jobban megcukrozni. Az almát héjastul szoktam nagy lyukú reszelőn lereszelni. Nagyon finom lesz így is nem venni észre, hogy rajta van a héja.
A következő réteg megint az ananász befőtt és mák töltelékes változat.
A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.
1 órát kelesztjük, majd sütjük. Megszurkáljuk villával. 180 fokon, kb. fél óra alatt sül készre.
Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, beletesszük a kakaóport és az olajat. Jól elkeverjük és a sütire simítjuk.
Normál gáztepsi méretű sütemény lesz
Nem készült kép mert túl hamar elfogyott! Ez volt az egyik Húsvéti sütink.